Lemondott az angol válogatott éléről Gareth Southgate

  • narancs.hu
  • 2024. július 16.

Sport

A szövetségi kapitány irányítása alatt a modern futball időszakának legsikeresebb időszakát éli Anglia.

Lemondott Gareth Southgate, az Európa-bajnoki-döntős angol futballválogatott szövetségi kapitánya – írta a BBC. A Southgate vezette angol csapat vasárnap 2-1-re kapott ki Spanyolországtól a döntőben, és bár a szövetség meghosszabbította volna szerződését a két év múlva megrendezésre kerülő világbajnokságig, minden jel szerint ott már nem ő ül az angol kispadon.

Az 53 éves angol szakember az elmúlt nyolc évben 102 mérkőzésen irányította hazája válogatottját. A 2018-as világbajnokságon elődöntős, a 2021-es Európa-bajnokságon pedig döntős volt az angol válogatottal.

„Büszke angolként életem legnagyobb megtiszteltetése volt az angol válogatottban játszani és az angol válogatottat irányítani” – mondta Southgate a lemondása után tartott keddi sajtótájékoztatón. „Számomra ez jelentett mindent, mindent beleadtam. De itt az ideje a változásnak, és egy új fejezetnek” – tette hozzá.

Az angol szövetség (FA) közleményben azt emelte ki, hogy az angol válogatott az 1966-os vb-győzelem után csupán hét egyenes kieséses mérkőzést nyert meg a nagy tornákon, Southgate 2016-os kinevezése óta viszont már kilenc ilyen meccset nyertek az angolok. „Az elmúlt nyolc évben több fontos mérkőzést nyertünk meg, mint az ezt megelőző ötven évben” – foglalták össze a vitathatatlan statisztikát.

Southgate nagyon ellentmondásos szövetségi kapitány volt, hiszen az eredménysora nemzetközi trófea nélkül is imponáló, ám visszatérően megkapta a kritikát, hogy minimalistára buttotta az angolok amúgy nagyon jó képességű keretét, és általában közel nézhetetlen meccseket játszott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk