Olimpiai nyitóünnepség: kereszténygyalázás vagy Dionüszosz ünnep?

  • narancs.hu
  • 2024. július 28.

Sport

Felháborító, provokáció, szánalmas, politikai hergelés, vallásgyalázás, vérlázító – fogalmaztak a megafonosok.

Enyhén szólva is kiverte a biztosítékot az olimpiai nyitóünnepség, azon belül is a köztévés kommentátorokat is megnémító drag queenes rész a kormánypropagandánál. A hétvégén több megafonos propagandista is megbotránkozva posztolt róla. Mint a Telex gyűjtéséből kiderül, az utolsó vacsora kiparodizálásának vélt részről így írtak a kormányközeli véleményvezérek:

  • „Durván gyalázták a kereszténységet is a megnyitón: Az utolsó vacsora drag queen paródiáját mutatták be… a szabadság, egyenlőség testvériség jegyében. Megbotránkoztató!” (Dér Stefi)
  • „Drag queenek, szivárványos propi, a keresztény értékek kifigurázása, meggyalázása. (…) Felháborító, hogy Az utolsó vacsora körberöhögésétől sem riadtak vissza az alkotók.” (Apáti Bence, aki egy másik posztban azt is hozzátette, a vallásgyalázás még Szodoma és Gomorra lakóit is zavarba hozná)
  • „Miért kell ezt? Ez nem művészet, hanem PROVOKÁCIÓ! Szánalmas!” (Ibolya Csenge)
  • „Az Olimpia megnyitóünnepségén viccesnek gondolták kifigurázni Az utolsó vacsorát. De mégis miért? A válasz egyszerű: ez nem művészet, ez politikai hergelés, a kereszténység szemenköpése.” (Trombitás Kristóf)

A Patrióta Európa Mozgalom szintén szentelt egy Facebook-posztot a kérdésnek: „Vérlázító! A Nyugat »értékei« egy képben megfogalmazva a Párizsi Olimpia nyitó »ünnepségéről«. Leonardo Da Vinci örökérvényű Utolsó vacsora című festményének a kifigurázásával – keresztény gyökereink megalázásával, értékrendünk, erkölcsi alapelveink megtagadásával...”

Az utolsó vacsora parodizálásának vélt jelenetet a katolikus egyház és szélsőjobboldali politikusok is kritizálták az elmúlt napokban. A 2024-es párizsi olimpia hivatalos X oldala szerint azonban nem is Da Vinci festményét szerették volna imitálni: a megnyitó estjén posztolt bejegyzésükben azt írják, „a görög Dionüszosz interpretációja tudatosítja bennünk az emberek közötti erőszak abszurditását”. A hivatalos oldal nem írt arról, hogy pontosan melyik festményt akarták utánozni, az X-en terjedő posztok szerint Az istenek ünnepe című festményről lehet szó.

A szervezők végül elnézést kértek a katolikus és más keresztény csoportoktól a tabló miatt, de a bocsánatkérésükben nem említik, hogy valóban Az utolsó vacsora ábrázolása lett volna a cél. Anne Descamps, az olimpia szóvivője azt nyilatkozta, egyértelmű, hogy nem állt szándékukban tiszteletlennek lenni egyetlen vallási csoporttal szemben sem, a nyitóünnepség a közösségekben lévő toleranciát próbálta ünnepelni. „Úgy gondoljuk, hogy ez az ambíció megvalósult. Ha az emberek megbántódtak, nagyon sajnáljuk”, idézi a The Guardian.

Thomas Jolly, a nyitóünnepség művészeti igazgatója szintén azt mondta, hogy nem állt szándékában a megbotránkoztatás. „A sokszínűségről akartunk beszélni. A sokszínűség azt jelenti, hogy együtt vagyunk. Szerettünk volna mindenkit bevonni, ilyen egyszerű” – nyilatkozta szombaton.

A megnyitóról Orbán Viktor is beszélt Tusványoson, a miniszterelnök higgadtságot javasolt. „Ne sértsük meg a franciákat akkor se, ha mi sértve éreztük magunkat attól, amit láttunk.” Már csak azért sem szeretné megsérteni a franciákat, mert még számos ponton lesznek a szövetségeseink, és Macron elnök közelebb áll a nemzeti gondolathoz szerinte, mint azt gondolnánk.

„Minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy megmutassa magát. Hát ezt láttuk.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk