Tavaszi idény (FTC-Siófok)

  • - szily -
  • 1997. március 6.

Sport

Balra nyissatok! - tegezi kétségbeesve a mögötte hullámzó tömeget valaki, és igyekszik megkapaszkodni a pénztárablak feletti betonkeretben, nehogy a jegyüket már a kezükben tartók idő előtt kisodorják.

Balra nyissatok! - tegezi kétségbeesve a mögötte hullámzó tömeget valaki, és igyekszik megkapaszkodni a pénztárablak feletti betonkeretben, nehogy a jegyüket már a kezükben tartók idő előtt kisodorják. Egy nagydarab férfi ezer forintot ígér az ablak előtt állónak, ha megveszi anyunak és két gyerekének a belépőjét. Hátulról egy ismeretlen ismerősének üvölti előre, hogy eggyel több jegyet vegyen, mert időközben a Fecó is megérkezett.

Az Üllői úti stadion körüli embertenger, a tökmagot és Fradi biszbaszokat árulók hada jelzi, hogy megkezdődött a labdarúgás tavaszi fordulója. Március első hétvégéjén a fővárosban kétségkívül a Postabank telephelyei voltak a legnépszerűbbek, de stadionnyi ember volt kíváncsi a Varga Zoltán által szervezett Ferencvárosra, amelybe többek között a brazil válogatott kerettagja is képtelen volt bekerülni. Az első gól akkor született, amikor a tolongás még nem szűnt meg a bejáratnál, és sokan csak a stadionból kihallatszó üvöltésből sejtették, hogy valami történt.

A második félidő elején újabb gól zökkentette ki az embereket a szombat délutáni társkereső hangulatból, és a kettes szektor törzsgárdistái mellett a családapa kinézetűek is megengedtek maguknak egy régóta készülődő Hajrá Fradi!-t vagy egy rövid, de bátortalan sál- és házi készítésű zászlólengetést. A három kettes végeredmény ellenére senkinek sem volt kétsége a zöld sasok győzelmét illetően. A metró felé hömpölygő zöld baráti társaságok egyértelmű véleménye, hogy kezdő meccsnek nem volt rossz, és az új szerzemény, a kis Schultz "kurva jól játszott".

- gergácz -

FTC-Siófok

3:2

(Hrutka, Nicsenko, Miriuta, illetve Perger, Filipovics)

 

Videoton-MTK

"Halló, Weiss úr, lejöttem Fehérvárra. Itt is csak annyiba kerül lenni, mint Pesten" - üvöltötte a mobiltelefonjába a mögöttem ülő boldog MTK-drukker a meccs 20. perce táján. A Molnár Zoli passzai, Kenesei "csodálatos emelése" és a Bundesliga-hajú Illés "gyönyörű gólja" - idézetek a mellettem ugráló elfogulatlan forrásból - negyedóra alatt porba tiporták a Videoton játékosainak önbizalmát.

Meglepően sok MTK-drukker jött le Fehérvárra, így némi jóindulattal tömeges őrjöngést váltott ki a vendégszektorban, amikor Lőrincz "Emilió" Emil, a kopaszodó középhátvéd, ahelyett, hogy saját kapujától egy méterre kibikázta volna a beívelt labdát, egy laza testcsellel lealázott három rárontó Videoton-csatárt, indította Zsivóczky Gyulát, majd szerény mozdulattal kiintett az első sorban eksztatikus állapotban éneklő 16 tagú MTK-kemény magnak. Jellemző a fehérváriak képességeire, hogy Emilió, akit nem félelmetes gyorsasága és ördöngös cselsorozatai miatt szerettünk, az első félidőben a saját tizenhatosától többször a Videoton kapujáig gyalogolt, keresztül az egész védelmen. A többi MTK-játékos nem volt ennyire hiperaktív: vérmérsékletétől függően ki-ki salakkal, kártyával vagy szolid szerencsejátékokkal igyekezett elűzni a hátralévő óra unalmát. (Végül 3:1-re nyertek.)

Jellemző a síri légkörre, hogy a 200 MTK-drukker ütemes kiáltozása, illetve az unalmasabb percekben mobiltelefonjaik folyamatos ciripelése és üzlettársaikkal folytatott beszélgetésük zaja bőven elnyomta a 7800 Videoton-szurkoló hangját. Látván csapatuk játékát, a fehérváriaknak vigaszul csak Illés Béla nagy mondása marad. Az MTK irányítója a meccs után nyilatkozta - arról, hogy góllövés közben sípcsonton rúgták -: "A sors ilyen, hogy az ember mindig oda kap, ahol a legjobban fáj."

- szily -

Videoton-MTK

1:3

(Vancsa, illetve Kenesei, Illés, Lőrincz)

 

Vasas-Kispest

Tóth Misi (házi gólkirály, Kispest-Honvéd) az utolsó pillanatban hazatelefonál az asszonynak, hozzon már filctollat, anélkül nincs meccs. Nem góllövéshez kell, illetve tulajdonképpen igen: a szponzor cipői kényelmetlenek. A Misi vett egy rendes Asicset meg egy Adidast, de be kell satírozni a csíkokat, ezért. Öt perc múlva újabb telefon, nem kell filc, szerzett saját hatáskörben.

A Honvéd labdarúgóinak helyzetét súlyosbítja, hogy a szponzor (Joma) meze rendben van, de a melegítő suhogós dzsogging. Ez már a futballszakmában is ciki, ráadásul például a Nike bőrdzsekit is adott a saját szponzoráltjainak, life sucks, hiába.

Az első összecsapás a Vasas-táborral a Lehel térre van beharangozva (elmarad), és a kezdőrúgás utáni pillanatokban kiderül, a filctollas felhajtás felesleges volt, Johnny Moses ugyanis valami piros balettcipőfelében játszik, de lehet, hogy csak túlsatírozta. Szép az idő, jó a koszt, a végeredmény már a 28. percben beáll, de a kispesti ultrák végigüvöltik az első félidőt. A közhelyszerű "angyalföldi cigányok" mellett van latinos "akinemugrálaz nemkispesti é olé" és tengerészgyalogos-felelgető, amiből kiderül, milyen sors vár az angyalföldi anyákra (szexuális természetű). A fradisták Yellow Submarine-feldolgozása után ("Pisont István a legnagyobb cigány") itt a Jézus Krisztus Szupersztár megy ("Tótmisi, tótmisi, tótmisitótmisitótmisi"), a félidőben nincs se tizenegyesrúgó-verseny, se reklám, úgyhogy a két tábor erőfelmér. Bubu megpróbálja átdumálni magát a rendőrkordonon, keverne egy kis szart a Vasas-oldalon, de nem engedik. Egy termetes rendőrnő már azzal is sikeresen oszlatna, ha megmutatná, hogyan eszi a szotyolát.

A második félidő még az elsőnél is szégyenteljesebb, de most már legalább be vagyok oltva NB I ellen. Az egyetlen fénypont a lefújást követő gumibotozás: aki fut, azt ütik, senki nem reklamál, hiszen aki nem akarja, hogy verjék a rohamrendőrök (Acapulco akciócsoport), az egy helyben marad.

- winkler -

Vasas Pannónia Hotels-Kispest Honvéd FC

3:0

(Mónos, Simon, Máriási)

 

Kerület-UTE

Közel a Kerület-pálya, a rakott krumpli után én is útra kelek. Akinek szeme van, az látja, itten, kérem, telt ház van. A beugró kiló ötven vagy háromszáz, belefér. Jó helyem lenne, ha két feltűnően nyugdíjaskülsejű suhanc nem kötne belém szinte azonnal. Rángatják a dzsekim, tegeznek, el akarják dönteni, hova álljak. Főleg az egyik tahó nagyon, végül nem ütöm meg, ezt is megtehetem. Ami a pályán zajlik, az állatira semmilyen, szomorú, vicces, ilyenek. Üdítő kivétel Véber Gyuri két megmozdulása, de az mégiscsak túlzás, hogy egy súlypontáthelyezés és egy harmincméteres átadás jelenti a kielégülést az NB I-ben. Az újpestiek kiabálnak, fütyülnek, a motozás ellenére be tudtak csempészni három petárdát és hat pénztárgépszalagot, az óbudaiak csendesen morgolódnak, fantasztikus a hangulat. Az Aubelnak még mindig copfja van, a Babócsit meg nem tudni, miért vették meg, baromi béna. A végeredmény 1:1, de lehetett volna 4:4 vagy 5:2 is. A második félidőben beáll a Dózsába Keita, a feltörekvő afrikai football egyik képviselője, de alig találkozik a labdával, csak a világos melírozásra emlékezhetünk feje jobb oldalán. Láttam még egy brutálisan részeg fegyveres őrt is terepszínű dresszben, erősen kapaszkodott rottweilerébe, vontattatta magát. Akció esetén tuti hanyatt esett volna a kutya nélkül, de erre nem került sor. Lehet, hogy a közeli High Life-ból botorkált át. Dizájnilag rendben a pálya, háttérben panelek, hőközpont. "Főzzünk, süssünk gázzal, gyors, kényelmes." Túl vagyunk egy Schlossgoldon, egy focimentes meccsen, egy mindegy-délutánon.

- ganczer -

Kerület-UTE

1:1

(Szabó, illetve Bérczy)

 


TeleSport a taccsvonalon

Leláncolt kéz focilabdát tart. A múlt pénteki ötperces TeleSportban, másnap ugyanaz. A Magyar Televízió TeleSport-stábját két egymást követő napon nem engedték be a Raab Karcher NB I mérkőzéseire. Miért is?

1992 nyarán Bodnár György - akinek a beazonosítás végett sajtóberkekben a "szaknévsoros" epiteton ornans jár - megérezte, hogy a labdajátékok közvetítési jogának megszerzése üzlet. Hankiss Elemér tévéelnöksége idején az intézmény vezetése addig tétovázott, míg az opciós szerződések lejártak. A foci, majd a többi labdás sportág szövetségei és a fenti úriember létrehoztak két gazdasági társaságot, a Sport Tv Kft.-t és a Football Duó Kft.-t, amelybe apportként vitték be a jogokat. (A Szaknévsornak erről 2000-ig szól a megállapodása a szövetségekkel.) 1996. december 31-én járt volna le az MTV Rt. és a két kft szerződése arról, hogy az MTV sportsávjaiban mely sportág bajnoki és kupamérkőzéseit közvetítheti, de Peták István, az MTV Rt. elnökének kérésére a szerződést egy hónappal meghosszabbították. Bodnár szerint azért csak ennyi időre, mert Peták azt mondta neki, nem volt ideje foglalkozni az üggyel. 1997. január 30-án, tehát egy nappal az újabb határidő letelte előtt Peták levelet írt Bodnárnak, amiben arra kérte, tegye lehetővé, hogy kedvezőbb feltételek mellett szolgálja ki sportilag a nézőket. Az ügyvezető igazgató erre visszaüzent: önmagával nem vitatkozik, tegyen ajánlatot neki a tévéelnök. Közben cikkek láttak napvilágot arról, milyen rengeteg pénzbe került az MTV-nek az üzlet (összegekről felelős beosztású tévéember még nem számolt be, nem hivatalos sejtések szerint tavaly óránként 2,86 millió forintot fizettek ki jogdíjként, amihez 191 milliós gyártási és sugárzási díj járult; úgy tudni, ez évben az MTV 1,7 milliárdot akar kinyerni a boltból), ezért már korábban megalakult a Felesport Kft., képviselője Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózónk, aki éjt nappallá téve egy jogilag lehetetlen varázslat bemutatásán dolgozott: a sportszövetségektől kívánta megszerezni a jogokat (ezekkel utóbbiak önállóan nem is rendelkezhetnek). A Felesport mindenesetre megszerezte a még lekötetlen, sikersportágnak számító úszás, kajak-kenu, vívás, öttusa stb. eseményeit, közvetített óránként egymillióért.

Megkezdődött viszont a labdarúgóidény, de a TeleSport, megdöbbenésére, nem forgathatott a meccseken. Jött a gúzsba kötött kar: az elvetemült Bodnár György nem tiszteli a törvényt, akadályozza, hogy jelentős, a közönség számára egyébként nyilvános eseményekről összefoglalót készítsenek. Ennek a jogértelmezésnek nincs túl sok hitele, tekintve, hogy nem is olyan régen Knézy Jenő mai TS-főnök még azokat az ötperces TeleSportokat vezette, melyekben így címkézték a tíz másodperces meccstudósításokat: "A felvételek a Sport TV Kft. engedélyével készültek." (A médiatörvény 9. paragrafusa a jogot nem bíró tévétársaság forgatási lehetőségéről nem rendelkezik; számára csak az esemény részletének nem aránytalan terjedelmű, legfeljebb 50 másodperces közzétételét teszi lehetővé.) Nem kellett volna pedig a TS-nek a forgatáshoz más, csak most is engedélyt kérni (két nappal előbb), ahogy sok éven át tette. Bodnár szavai ugyanis egyértelműek: ő megengedné.

Somos András

 

Figyelmébe ajánljuk