Túllépte a hatáskörét a biztonságis, aki elvette a szurkolók ukrán zászlóját

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 30.

Sport

A magyar-litván vb-selejtezőt biztosító cég szerint hibáztak a kollégáik, amikor elkobozták a vendégszurkolók ukrán lobogóját.

Túllépték a hatáskörüket, hibáztak a biztonsági szolgálat tagjai a szombathelyi Aréna Savaria sport- és rendezvénycsarnokban tartott magyar-litván kosárlabda vb-selejtezőn, amikor a mérkőzésre érkező egyik litván szurkolótól elkoboztak egy ukrán zászlót – közölte az rtl.hu-val a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ).

Az incidens még augusztus 24-én, Ukrajna függetlenségének napján történt. A kosárlabdameccsre egy nagyobb létszámú litván szurkolócsapat is érkezett, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több diplomatája is, akik saját nemzeti lobogóik mellett szerettek volna egy ukrán nemzeti lobogót is kibontani a lelátón. Az Ukrinform cikke szerint - amit több magyarországi hírportál is szemlézett - amikor az egyik szurkoló kihajtogatott egy kék-sárga lobogót, a biztonsági szolgálat egyik tagja odament hozzá, és rászólt, hogy rakja el, mert csak magyar vagy litván zászlókkal szabad szurkolni. A férfi összehajtotta a zászlót, és letette maga mellé, pár perc múlva azonban el is kobozták tőle.

A kereskedelmi csatorna hírszájtjának megkeresésére az MKOSZ közölte, a rendezvény biztosításáért felelős Hunbert Trade Kft. munkatársai önhatalmúan döntöttek a zászló elvétele mellett. A kosárlabda-szövetség ilyesmire nem adott utasítást, sem a magyar, sem a nemzetközi kosárlabda-szövetség (FIBA) nem korlátozza más országok zászlójának bevitelét a lelátóra, nincs erre vonatkozó tiltó szabály.

Az MKOSZ szerint nemcsak a zászló elvétele volt hiba, de az is, hogy a rendezvényt biztosító cég nem tájékoztatta a szövetséget a történtekről.

 Az augusztus 24-i magyar-litván vb-selejtező biztonsági tervében nem szerepelt, hogy tilos más nemzet zászlóját a lelátóra vinni – tájékoztatta az híroldalt a Hunbert Trade Kft. vezetősége. Egyúttal elismerték, hogy hibáztak a kollégáik, akik elkobozták az ukrán zászlót. Az incidensre magyarázattal is szolgáltak: munkatársaik gyakran szoktak magyar labdarúgó-mérkőzéseken is rendezői feladatot vállalni, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szabályai pedig kifejezetten tiltják a más országok zászlóival történő szurkolást. A cég szerint a szombathelyi kosármeccsen úgymond megszokásból, az MLSZ focimeccsein bevett protokollt követve jártak el kollégáik.

A Hunbert Trade Kft. hozzátette, a zászló elvétele, megőrzése, majd visszaadása különösebb konfliktus nélkül történt, az érintett szurkoló nem élt panasszal az eljárás miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk