A szőrtelenítés divatja - Sima ügy

  • Gergely Zsófia
  • 2010. augusztus 12.

Szex

A "hívek" szerint a szőrtelenség szép és egészséges, míg egyes szakértők szerint csupán a nemiség eltorzítása.
A "hívek" szerint a szőrtelenség szép és egészséges, míg egyes szakértők szerint csupán a nemiség eltorzítása.

Újságcikkek, fotóriportok sorát, internetes kommentek százait generálta, amikor az idei Golden Globe-díjkiosztóra érkező amerikai komika, Mo'Nique végiglejtett a vörös szőnyegen tökéletes sminkkel, aranyszínű estélyiben, tűsarkúban - és szőrös lábbal. Még a legvisszafogottabb hozzászólók is undorítónak nevezték ezt a húzást, és alig páran mentegették azzal, hogy az ő dolga, ha neki így tetszik. Nem kell azonban hírességnek lenni ahhoz, hogy a szigorú csupaszságot megkövetelő trenddel szembesüljünk: nyáron nem jelenhet meg női magazin a legújabb szőrtelenítési tanácsok nélkül, netes fórumok tucatjaiban adnak egymásnak néha egészen extrém tippeket a sima bőrre áhítozók, miközben sajátos szubkultúrája kezd kialakulni a szőrös mellkast és a bikiniből kikandikáló szálakat visszasíró ellentábornak.

Az ápolatlanság "fokmérője"

A húszas évei végén járó Éva - aki egy internetes női portálon rendszeresen hozzászól a szőrtelenítéssel kapcsolatos témákhoz - számára a nőiességhez sokkal inkább hozzátartozik a sima, lágy bőr, mint a kornak, nemnek megfelelő szőrzet. Kortársaihoz hasonlóan már az általános iskola vége felé elkezdte a lábát szőrteleníteni, mára gyakorlatilag minden testrészén folyamatosan irtja magáról a szőrt: epilátorral szedi le a karján és a lábán, a hónalját naponta borotválja, és teljes intimgyantára jár havonta egy bevált kozmetikushoz. "Én így érzem jól magam a bőrömben, ezért hiába lenne újra trendi a hónaljkutya, én akkor is leszedném" - tette hozzá.

"Napjainkban a többség által követett tendencia a másodlagos nemi jelleget megjelenítő szőrzet leborotválása. Az arcszőrzetnél vannak ugyan változások, például pár éve visszatért a vékony bajusz viselete egy szűkebb rétegnél, de napjainkban a testszőrzettől megfosztott test az uralkodó trend, méghozzá mindkét nem esetében" - jelentette ki Zanin Éva divatkritikus. Szerinte kimondhatjuk, hogy manapság "a csupasz az esztétikus", bár nem szabad elfelejteni, hogy a mindenkori trendek esztétikai értelemben csak egy korlátozott időhatáron és egy tág befogadói körön belül jelenthetik a "szép"-et.

"A századfordulón még ódák zengtek a kikandikáló vörös vagy fekete pamacsokról - magyarázta Zanin -, de még az 1970-es években, sőt később is teljesen elfogadott volt a női testszőr. Ez azonnal látszik, ha fellapozunk egy akkori Playboyt. Ám mivel a 80-as években előretörő aerobikkultúrával párhuzamosan megjelentek a hihetetlen magas far- és combvonallal ellátott fehérneműk, bodyk, egyre vékonyodott a bikinivonal, egyre több kilógó száltól kellett megszabadulni."

A divatkritikus szerint ugyanakkor nem mindegy, mennyire tekintjük az uralkodó trendet "előírásnak". "Fontos látni, hogy a divat hogyan működik: ha van valami, amit általános érvénnyel szépnek tartunk, akkor azt divatosnak nevezzük, de sokszor inkább pejoratív értelemben" - mondta. Viszont a megjelenés alapján az emberek általánosítanak, értékítéletet alkotnak, hiszen ez is fontos eleme a nonverbális kommunikációnak, még akkor is, ha nem igaz, hogy a másik külseje kétséget kizáróan dekódolható. Az értékítéletek szintjén pedig a divatkritikus szerint az "ápolatlanság fokmérője" lett a meghagyott természetes testszőrzet. Szerinte a metroszexualitás és a homoszexualitás hatására alakult át a férfitestkép is: "a szőrös macsó helyett a csupasz macsó" lett a divat, korunk férfiideálja napbarnított, izmos és szőrtelen.

"Aki gyantáztatni kezd, az rá is szokik - jelentette ki Harangvölgyi Anna kozmetikus, aki szerint vendégei ezzel nemcsak a trendnek akarnak megfelelni, de sokkal jobban is érzik így magukat. - Ez nem pusztán divat, a sima bőr megkönnyebbültségérzetet okoz, sokkal kényelmesebb, higiénikusabb. Régen szokás volt csak kiszőkíteni a szőrt, de manapság már a teljes testszőrtelenítés számít gyakorinak" - magyarázta. A kozmetikus hozzátette: nem véletlenül fedi az ember bizonyos testrészeit szőr, hiszen védő funkciója van, ugyanakkor még nem bizonyosodott be, hogy problémát okozna az eltávolítása.

Harangvölgyi szerint elsősorban a nőkön "nagy a társadalmi nyomás", mert a "szőrrel borított nő" rendszerint visszatetszést kelt, de szalonjában egyre több a férfi vendég is. "Sokan sportolnak, és az izzadság csökkentése miatt szőrteleníttetnek, de általában is megfigyelhető, hogy már nem ciki a férfiaknak arról beszélgetni, hogy hónaljgyantára járnak" - mondta. A 13-14 éves tinédzserektől kezdve a 40 feletti korosztályig sokan járnak szőrteleníttetni, ami a kozmetikus szerint annak is köszönhető, hogy manapság ez már pár ezer forintból megúszható, így mindenki számára elérhető szolgáltatásnak számít.

Nyári hangulat

Az IPL villanófényes szőrtelenítés viszont jóval költségesebb módja a vágyott csupaszság elérésének, ám cserébe tartós eredménnyel jár. A jelenleg legkorszerűbb szőrtelenítési technológiának mondott kezeléssel magát a szőrtüszőt iktatják ki, a speciális fény hatására leáll a szőrtermelés. Mivel azonban csak a szőr bizonyos növekedési fázisában alkalmazható a kezelés, a műveletet többször is meg kell ismételni, így ez hosszú, akár több hónapig tartó folyamat is lehet.

A fővárosban és 13 vidéki városban szőrtelenítőszalont üzemeltető ProfesSzőr árlistája alapján a hónalj egyszeri IPL kezelése 6000-8000 forintba kerül, "a teljes intim terület" 14-18 ezer, míg a "komplett láb (lábujjaktól a combokig)" villanófényes szőrtelenítéséért 36- 43 ezer forintot kell fizetni. Ezt kell megismételni - egyéni adottságoktól függően - 4-8 alkalommal, vagyis nem olcsó mulatság, de Cserép Judit, a ProfesSzőr munkatársa szerint a kuncsaftjaik ezt általában befektetésnek tekintik. "Mivel több évre szól, anyagilag még jobban is kijöhetnek, mint ha más módszert választanának. Másrészt pont azt fizetik meg, hogy sokáig nem kell foglalkozniuk a szőrtelenítéssel" - magyarázta.

Életre szóló eredmény azonban ezzel a technológiával sem érhető el, mert a hormonháztartás változásaival, illetve a sejtmegújulással a szervezet visszapótolhatja a kiiktatott szőrtüszőket. Ugyanakkor Cserép Judit szerint az újranövő szőr mennyisége és minősége már nem hasonlítható a korábbihoz, így évente egy fenntartó kezeléssel tartós a szőrtelenség. "Több vendégünk lelkendezett, hogy a partnere talán nem is tudja, hogy a női test is szőrös, annyira ügyesen tüntetjük el."

Ugyanezt tapasztalja, csak épp végtelenül károsnak tartja mindezt Csides Kata szexuálpszichológus, aki szerint beteges, hogy ma a férfiak is csupaszok, a nőideál pedig a fejletlen gyerektestet idézi. "Olyan, mintha kötelező lenne pedofilnak lenni, hiszen a genitáliák kifejlődésével jelenik meg a szőr, ez jelzi, hogy érett, felnőtt emberré válunk. A nővé és férfivá válást szünteti meg a mai divat, ami előírja, hogy a nő legyen csupasz, nagyon vékony, kis fenekű. Közben viszont legyen hatalmas melle, ami elég fura gondolkodás" - magyarázta.

A csupaszság trendjének elterjedéséhez a pornóipar is hozzájárult, amivel Csides szerint az a gond, hogy megfelelő felvilágosítás híján manapság a pornófilmekből tanulnak a fiatalok, akikben így torz elképzelések rögzülnek. "A régebben normálisnak számító fazon- és hónaljszőrre ma azt mondják, undorító, még a férfiaknál is. Nem csoda, hogy a két nem is egyre jobban összemosódik" - mondta. Pedig a természetes szőrnek a szexben is van szerepe, erről párolognak el a vágykeltő feromonok, ráadásul a fanszőrzet védi meg a hüvelyt a fertőzésektől. "Ezzel szemben azt állítják, hogy a csupasz nemcsak trendi, de higiénikus is, ami csak reklámduma."

A Braun és Gillette termékeket forgalmazó Procter&Gamble piaci adatai szerint az elmúlt években a magyar vásárlók összességében kevesebbet költöttek epilálókészülékekre, és inkább az olcsóbb készülékeket keresik. Ez azonban Karancsi Zsolt, a cég vállalati kapcsolatokért felelős menedzsere szerint a gazdasági válságnak tudható be, illetve annak, hogy "a magyarok pesszimistábbak", így a recesszió időszakában még kevésbé költenek ilyen termékekre. Ezzel szemben az epilátorok és a borotvák világpiaca az utóbbi hét évben enyhén bővült, és a Procter&Gamble piaci várakozásai szerint további dinamikus növekedésre lehet számítani. A menedzser szerint hazánkban is "trendforduló következik be egy éven belül", és csökkenés helyett az eladások gyarapodásával számolnak. "Fogyasztóink egyre fiatalabb korban kezdik a szőrtelenítést, egyre több területről és egyre gyakrabban távolítják el a nem kívánt szőrszálakat a tinik és a fiatal hölgyek" - mondta Karancsi. Adataik alapján az epilátorok és borotvák használata egyre népszerűbb a szőrtelenítőkrémekhez, -spraykhez képest, az otthoni módszerek közül pedig sokan az eldobható termékeket keresik. Jellemző, hogy a "fiatal fogyasztók borotvával kezdenek, az epilátorra később térnek át", az utóbbit gyakran ajándékba kapják. Az arcon kívüli szőrtelenítés gyakoribb a fiatal korosztályban - derül ki a Procter&Gamble adataiból. A cég által forgalmazott Braun szőrtelenítőgép honlapján le is szögezik: "A szőrös test a múlté." Itt olvashatunk arról is, hogy az intim területek szőrtelenítése nemcsak vizuális előnyökkel szolgál, de higiénikus okai is vannak, az ember simábbnak és tisztábbnak érzi tőle magát, sőt "nyári hangulatba kerül".

Furcsa kettősség

Asbót Júlia bőrgyógyász szerint azonban a szőrtelenítés pusztán esztétikai kérdés, nincs olyan egészségügyi-orvosi ok, amely indokolná a testszőrzet eltávolítását. "Kivétel lehet a hormonzavarok miatti, tényleg zavaró szőrösödés, vagy ha valaki rendkívül hajlamos a gombás fertőzésre, de ezektől eltekintve nem tudnék a szőrtelenítés mellett szóló orvosi indokot mondani. Szokás arra hivatkozni, hogy így kevésbé izzad a bőr, de ezt semmi nem támasztja alá" - mondta a bőrgyógyász. Asbót azért tartja helytelennek a csupaszság divatját, mert ez a nemi jegyeknek megfelelő szőrtől való irtózásig is elmegy, és sokak számára valódi kínlódás, hogy megfeleljen az uralkodó elvárásoknak. "A magazinokban csak a pihepuha hónaljat látjuk, sehol egy benőtt szőrszál vagy pörsenés. A valóságban viszont ezek a szőrtelenítés velejárói lehetnek, amit ha valaki otthon elkezd piszkálni, akkor felülfertőződhet, végül pedig hegek alakulhatnak ki."

A bőrgyógyász a sima, barna bőr divatjával magyarázza azt is, hogy az utóbbi években a fiatal felnőtt korosztálynál is egyre többször találkozik a vírus okozta uszodaszemölccsel, amely korábban szinte csak kisgyermekkorban fordult elő. "Borotválás vagy epilálás közben mindig keletkeznek úgynevezett mikrosérülések a bőrön, ha valaki utána befekszik a szoláriumba, könnyen alakulhat ki fertőzés, irritáció." Asbót is tapasztalta, hogy egyre lejjebb tolódik az a korhatár, amikortól a szőrtelenítés kérdése problémát jelent. "Már egészen kis serdülőket is foglalkoztat ez a kérdés, volt olyan 15 éves fiú páciensem, aki elmondása szerint kifejezetten a partnere kívánságára szőrtelenítette magát" - mondta. Szerinte a megoldás az ésszerű kompromisszum volna, ha nem vinnénk túlzásba a szőrtelenítést, és törekednénk a minél kíméletesebb módszerekre. "Természetes, hogy mindenki olyan puha, selymesen sima bőrre vágyik, mint a kisbabáké, de el kell fogadni, hogy nem lehet olyan" - tette hozzá.

"Nehéz megmondani, hogy a jövőben hogyan alakul az emberi test szőrössége, hiszen ez egy hosszú evolúciós folyamat része. Az emberré válás során a szőrzet nagy része azért veszett el, mert a klímaváltozás, az erdők kipusztulása miatt a nyíltabb területeken élő, már két lábon közlekedő ember számára többé nem volt szükség az erős szőrzet felszínvédő hatására" - mondta Altbäcker Vilmos etológus. A haj azért is maradt meg, mert funkciója továbbra is a fej árnyékolása és a hőszigetelés. Az etológus szerint a szőrtelenítés annak megfelelően is alakul, ahogy a társadalom viszonya változik a nemiséghez, hiszen biológiailag a szőr az ivarérettségről tudósít a másik nem számára, majd a kor előrehaladtával gyérül. Ezért takarták el régóta a nemi szerveket és a fanszőrzetet a legtöbb kultúrában, szerinte a test illatanyagait hordozó szőr napjainkban jellemző eltávolítása is a nemiség társadalmi szintű leszabályozása. "Ezzel szorítják kordába a nemek közti kémiai kommunikációt, ami szükséges a továbbéléshez. Ugyanakkor ez a szexre való közvetlen felhívás, amit leszabályozunk, mert a mai társadalmakban, ahol az egyedek sűrűn egymás mellett élnek, ez agressziót szülhet" - mondta. Altbäcker szerint furcsa kettősség, hogy korunk embere általában szabadulna a nemiséget hordozó testszőrzettől, miközben különleges alkalmakkor mindent megtesz azért, hogy - szintén a trendnek megfelelően - nőiességét, férfiasságát túlhangsúlyozza.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.