Könyv: Vetélés gyanúja (Nagy Gabriella: Idegen)

Szex

Van, aki bevallja, van, aki tagadja, de az is akarja, sőt... Mármint odabent mindenki dédelget egy nagyregényt, és aztán végül már nem bír magával. Akárcsak Nagy Gabriella, aki a hatvanas években születettek ama nemzedékének tagja, amelyben mindenki gyakorlatilag mindenbe belekap, legyen az eszszé, vers vagy próza. A lényeg az írás, univerzális irodalmárok szinte mind egy szálig.
Villanynarancs

Van, aki bevallja, van, aki tagadja, de az is akarja, sőt... Mármint odabent mindenki dédelget egy nagyregényt, és aztán végül már nem bír magával. Akárcsak Nagy Gabriella, aki a hatvanas években születettek ama nemzedékének tagja, amelyben mindenki gyakorlatilag mindenbe belekap, legyen az eszszé, vers vagy próza. A lényeg az írás, univerzális irodalmárok szinte mind egy szálig.

Könnyen elképzelhető, mi vette rá Nagy Gabriellát a regényírásra. Minálunk nincsen great tradition, a kis irodalmak érdektelen, hagyománytalan nőirodalma az évszázados átok, ezért egy könyvmoly magyar lányka is csak a 19. századi angol vénlány-regényírónők szobrára nézhet fel: némelyiknél az írónőség már-már a hősnőséggel keveredik évszázados távolból. Nem csoda, hogy az arra fogékonyban olyannyira meggyökeresedik az írásvágy, hogy az sem veszi el a kedvét, ha a magyar irodalom Tatáján szocializálódik, ahol nem úgy címezik az írogató nőket, mint Walter Scott Jane Austent, az hétszentség.

Angol írónőket emlegetni azért sem légbőlkapott, hiszen maga az Idegen is egy sajátságos Mr. Rochester/Darcy-klón, zord, titokzatos, szűkszavú, csak hevesebben hőbörög benne a tesztoszteron. A férfifának már a negyvenedik oldal környékén ága nő, amire a főhősnő hajnalig kulcsolja a lábait. Bizony, hajnalig, lám a kollektív női fantázia. De van még eladósodott birtok, családi titok, intrika, szerelem, szenvedély és Ámornak áldozás istállóban. Persze erős sematizáló hajlamra vallana ismétlődő szexuális aktusokban összegezni a cselekményt, de azért ezek a tettek elviszik a hátukon az olvasói figyelem fenntartását.

Mert mi lankasztja? A nyikorgó nyelvezet. Nagy Gabriella válasza Psychére, Csokonai Lilire és Sárbogárdi Jolánra egy régies műmagyarul naplót író leányzó. Neve nincs, kora, lakhelye sem tudható, csak az, hogy érzékeny a lelke, és szereti, ha alkalomadtán jól megtöfködik. Személyét még ironikus visszavágásnak is láthatnánk a fentebb sorolt nyelvteremtő nőszemélyekre, ha a kékharisnya-nyelven író buja liba nem gyötörne minket halálra csontig hatoló gondolatritmusaival, kínos gondossággal válogatott szinonimáival. Ez aztán nem tréfadolog. Ráadásul még ilyeneket is ír, hogy "Az életemet én magam alkotom meg, és csak annyi, amennyi idefér. Ha nincsenek szavak, nincs nyom, és én sem vagyok." Segítség!!! A kilencvenes éveknek vége, nem kérünk több metafikciót!

Pedig Nagy Gabriella ott van, ahol az ég dörög, tudja, hogy írnak a jeles férfiak, mi ma a pálya az irodalomban, sőt mindehhez szorgalom és íráskészség is társul. A kritikusok mégis mélázva tekinthetnek maguk elé a nagy rejtélyen töprengve, hogy akkor mi is hiányzik itt ahhoz, hogy ne legyen menthetetlen? A regény egyébként a havivérzés poétikusan tálalt beköszöntével zárul ("combomon, mint a forrás, akkor elindult szelíden a vér"). Hát ez az. A vér az elfolyik, de semmi sem születhet.

Szécsi Noémi

Palatinus, 2003, 347 oldal, 2200 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.