Miss Poledance Hungary

"Ha kurvás lesz, hazajövünk"

  • - urfi -
  • 2009. szeptember 17.

Szex

"Ez nem vetkőzés. Ez nem a füstös kocsma. Ez Las Vegas." A sajtóközlemény e mondatánál érezte úgy szerkesztőségünk, hogy nem hagyhatjuk ki az "első és egyetlen" magyar verseny idei ünnepét, hogy muszáj mindent megtudjunk az "új, nőies látványsportról", amely már olimpiai rangra pályázik.

A nép nyelvén csak rúdtáncnak becézett poledance és pole-fitness a "tánc és gimnasztika egyik formája, ahol a résztvevők egy függőleges rúd segítségével adják elő produkciójukat. A táncosok

belekapaszkodnak a rúdba,

és a segítségével atletikusabb ugrásokat, csavarokat mutatnak be. A poledance a szórakoztatás egy formája is, de távol áll a fülledt bároktól, sokkal inkább köthető a sporthoz és a cirkuszhoz. A felsőtest erőssége és az egyensúlyérzék nélkülözhetetlen. Ez sok gyakorlást és időt igényel. Ezért a poledance mostanában már a testedzés egyik közkedvelt formája, iskolák, képesítések és bizonyítványok társulnak hozzá. Mindamellett egyre többek szemében az önkifejezés egyik művészi eszközévé válik. Világszerte számos rúdtáncversenyt rendeznek, és nő azoknak a száma, akik sporttá szeretnék nyilváníttatni ezt a mozgásformát. Az igazi versenyek így elszakadhatnának a sztereotípiáktól, és atlétikai elemekre, valamint az előadó-művészi teljesítményre asszociálna mindenki a színpadi vetkőzés helyett." A magyar piacot uralni látszó "rúdtáncstúdió" szórólapjának definíciós gazdagsága lenyűgöző. Elolvasása után nem marad kétségünk: az egyik legsokoldalúbb emberi tevékenységgel állunk szemben, amely egyszerre sport, művészet, tánc és közösségi szórakoztató műfaj. Ugyanakkor ráirányítja figyelmünket egy alapvető problémára is: az előítéletek hálójából nehéz kikeveredniük a sportolóknak, hiszen a jóval nyitottabb nyugati társadalmakkal ellentétben mifelénk még mindig nem tudnak másként gondolni a rúdtáncosokra, mint elkeseredett zsebhokisokat szórakoztató, könnyűvérű és lenge öltözetű bártündérekre.

A szombat esti rendezvényen azonban nyoma sem volt magányos farkasoknak, a közönség többsége elegánsan kihívó hölgyekből és legjobb ruhájukban mosolygó párokból állott. Az esemény egyszerre idézte meg a középiskolai ünnepi műsorok és az elit technópartik hangulatát, hiszen az aranyifjak mellett a leányaik szereplését videóra rögzítő vagy csak a színpad mellett szurkoló szülők is feltűntek. A sportszerető publikumot belépés után (jegyek: Silver 2000, Gold 5000, Diamond 30 000 Ft) elkápráztatta az impozáns belső, az óriási diszkógömb és a ventilátorként szolgáló kormánylapátok, az izgalmas fények. Rosszindulatúan fel lehetne vetni, hogy bizony itt eldöntetlen, mik is akarunk lenni: sznob bulik attrakciója vagy sport, neadjisten művészet - de a tudósítónak nincsenek kétségei, hogy a rúdtánc képes áthidalni az ellentéteket. Főleg, ha olyan energikus és felkészült vezéregyéniséggel rendelkezik, mint az ismert médiaszemélyiség, Pirner Alma, akit az előadó-művészet iránt érdeklődők a Playboy, a CKM, az FHM és a Pornósztár DVD magazin címlapjáról is ismerhetnek. A rúdtánc magyar nagyasszonya az idei világbajnokság zsűrijének tagja, nemzetközileg respektált tréner. A Narancsnak elmondta, hogy az elismerés a szakmában eltöltött hosszú idő, a sportolói sikerek (világbajnokságot és kanadai sztriptízversenyt is nyert pár éve) és a táncos múlt együttes eredménye. Magyarországon ő a licenctulajdonos, tehát a bevételek nagy része hozzá folyik be, de látszik, hogy nem ezért, hanem lelkesedésből, szeretetből csinálja. Egyre növekvő számú iskolájában immár több százan edzik testüket. A táncstúdió szolgáltatásai között szerepel a lánybúcsúk keretében férfi oktató által történő képzés is, de a közönség sorai közt megbúvó nebulók elsősorban önkifejezésnek tekintik a poledance-et. Ahogy egyikük fogalmazott: "Úgy mentem oda, hogy ha kurvás lesz, hazajövünk. De beleszerettem."

A kiirthatatlan sztereotípiák miatt azonban csak öten vállalták a versenyt. A rangos nemzetközi zsűri által összeállított kérdésekre válaszolva a lányok elmondták, hogy alapvetően bizakodóak, és remélik, hogy a rúdtánc tíz éven belül elfogadottá, sőt:

olimpiai sportággá válik

A mértéktartóan italozó, szolidan dohányzó egybegyűltek seregének lelkes biztatásától kísérve lép a színpadra Linda, aki az egyik állandó elem, a szeméremdomb többszöri, ritmikus rúdhoz közelítése tökéletes kivitelezésével véteti észre magát. Miután a Rúd Szilvinek nevezett hölgy alkoholos ronggyal újra munkaképessé dörzsöli a több méteres rudat, színpadra lép személyes kedvencem, Melitta Honeycup, a gothic punk boszorka, akinek külön tragédiája, hogy bár lecsúszott melltartóval előadott produkciója zajos sikert arat, a cicik kivillantásáért a zsűri kénytelen diszkvalifikálni - a Rúdtánc Törvénykönyvéből ismert szabályok értelmében. Heni strasszokkal megvadított úszódresszben gimnasztikázik, míg Orsi már dalválasztásával (Billie Jean) biztosítja a sikert. Általánosságban elmondható, hogy a lányok arcán leginkább az erőlködés tükröződik, de ez ilyen fizikai terhelésnél érthető, ahogy a zenével való bármilyen összhang hiánya is belefér a művészi szabadságba. A büszke nyertes, a csillogó, párducmintás bikiniben pompázó Beatrix azonban érzi a zenét, spárgázik, két méter magasan átfogja mindkét sarkát - győzelme megérdemelt.

A bemutatott gyakorlatok között tangóval, kánkánnal és szambával szórakoztatják a nagyérdeműt, a Diamond vendégek pedig az este folyamán megtekinthetik Pirner Alma exkluzív, páros show-ját. A pincelejárat fölötti falról Móricz Zsigmond, Kölcsey Ferenc, Karády Katalin és Latabár Kálmán mosolyog ránk: "Ha velünk lennének, ők is itt ennének." Ha ez Las Vegas, itt a helyünk.

Symbol Garden, szeptember 12.

Figyelmébe ajánljuk