1,8 milliárd forintból épül Törőcsik Mari Ház Pélyen, a színész szülőhelyén

  • narancs.hu
  • 2022. április 16.

Színház

Még Törőcsik Mari életében döntött úgy a kormány, hogy kialakítják az intézményt a színész nagyapja által épített mozi épületében, csak elakadt a beruházás.

Nettó 1,8 milliárd forintból hozzák létre a Kovács Sándor–Törőcsik Mari Házat a kétszeres Kossuth-díjas színész szülőhelyén, Pélyen – írja az rtl.hu az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött, erről szóló dokumentum alapján.

Az intézmény létrehozásáról még 2018-ban döntött a kormány. Az építés helyszíneként a művész nagyapja, Kovács Sándor által épített közösségi mozi telkét és a szomszédos telket jelölték ki, amelyek ekkor még önkormányzati tulajdonban voltak. Az eredeti határozat értelmében az épületet ingyen vette volna át az állam, ezt azonban nem tudták kivitelezni.

A beruházás elakadhatott, mivel a közbeszerzést csak decemberben írta ki az állami BMSK Zrt. Az eljárás április elején zárult le: a tervezési és kivitelezési munkákat a budapesti EB Hungary Invest Kft. végzi el nettó 1,8 milliárd forintért; ez a cég nyert például a kelenföldi pályaudvar felújítására kiírt közbeszerzésen is – jegyzi meg a lap.

A dokumentáció szerint az egyszintes épületet kibővítik, a rossz állapotú épületeket elbontják, kivéve az egykori moziépület négy falát, amelyeket a Kovács Sándor iránti tiszteletből megtartanak. A terv szerint az épület helyére egy U- alakú, a Kovács-féle épületet idéző közművelődési épületet alakítanak ki, amelyben emlékszoba, közösségi könyvtár, ruhatár és irodák is lesznek. A nagyteremben színpadot alakítanak ki, valamint helyet kapnak vendégszobák is.

(rtl.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk