Zaklatással vádolják volt diákjai egy pesti színiakadémia tanárát

  • narancs.hu
  • 2022. április 20.

Színház

Gyöngyösi Tamás óráin a Thália Tanodában a diákok szerint rendszeres volt a testszégyenítés is. 

A 2010 óta működő fizetős, gyerekeket is képző, felnőtteknek pedig Színész II. képesítést adó Thália Tanoda színházi és táncakadémia több volt diákja is arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy az egyik vezető mozgástanár, Gyöngyösi Tamás kaszkadőr-rendező megalázta és zaklatta őket.

A cikk szerint az iskola több tanára is segítségnyújtás nélkül nézte végig a történteket, a diákok pedig hiába kértek segítséget a tanoda igazgatójától, Seszták Szidónia színésznőtől. 

Három egykori diák és 14 tanú nemrég rendőrségi feljelentést is tett Gyöngyösi Tamás ellen

verbális és tettleges zaklatásra, szexuális visszaélésre és kényszerítésre hivatkozva.

A lapnak 24, az iskola képzésében különböző időpontokban részt vevő nő és férfi mesélt a történtekről, köztük kiskorúak és nagykorúak szexuális zaklatásáról, állandó verbális megalázásról, testi megszégyenítésről és komoly sérülésekről, amelyek miatt senki nem vállalta a felelősséget.

A volt diákok beszámolói szerint Gyöngyösi folyamatosan megalázott mindenkit, aki 45 kilónál többet nyomott, noha jellemzően egészséges, jó testalkatú nőkről és lányokról volt szó, a testszégyenítés rendszeres volt, többen később testképzavarral, anorexiával vagy bulimiával küzdöttek. 

Egy lány arról mesélt, hogy Gyöngyösi a copfjánál fogva húzta végig a földön, miközben ő kúszni próbált. Többen pedig arról meséltek, hogy a tanár az ölébe ültette őket, puszit kért tőlük, a szexuális életükről kérdezgette őket, és volt, akinek megfogta a fenekét. Több volt női tanítvány is állítja, hogy Gyöngyösi a nyakukba harapott, masszírozta a hátukat, és volt, akit egyszer az ágyékával a falnak nyomott. Gyöngyösi óráin állandóak voltak a szexualitásra utaló instrukciók is. 

Gyöngyösi Tamás ügyvédje révén üzente meg a lapnak, hogy a történeteket „konstruáltaknak és kitaláltaknak” tartja, az intézmény igazgatója, Seszták Szidónia pedig azt állítja: nem volt tudomása olyan esetekről, amelyek túlmentek volna a tanári szigor határain, és minden, hozzá beérkező esetleges hivatalos panaszt azonnal kivizsgált, de ilyet állítása szerint egy, a cikkben megszólaló diákén kívül soha senki nem tett. Gyöngyösi Tamás becsületsértés miatt feljelentette volt tanítványát.

Gyöngyösi Tamásnak azóta közös megegyezéssel megszűnt a szerződése az iskolában, de a tanár erről nem számolt be a diákoknak, ehelyett azt mondta, csípőproblémák miatt nem taníthat egy ideig. Ugyanakkor a diákok elmondása szerint a szerződés megszűnése óta volt, hogy egy másik épületben tháliás osztályt tanított Gyöngyösi. Seszták Szidónia igazgató a szerződés megszűnéséről azt mondja, annak a diáklány panasza volt a közvetlen előzménye, bár ő visszaélést nem látott. 

Elmondása szerint ez volt az egyetlen panasz, de a vizsgálatot csak részben tudták lefolytatni, mert a panasztevő kiiratkozott az iskolából. Az érintett diák azt mondta, ő semmiféle vizsgálatról nem tud, és azért iratkozott ki a tanodából, mert az igazgató először a hiányzásai miatt vonta felelősségre, majd levélben figyelmeztette, ha további, a Tanoda volt hallgatóinak szóló üzenetekben „csorbítja az iskola jó hírnevét” Gyöngyösi Tamás ügyében, annak becsületsértési ügy lehet a vége – és ez így is lett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk