JÁTSZÓTÉR - Iskolaszínház

7 nap

  • - oil -
  • 2018. december 22.

Színház

A Nézőművészeti Kft. az elmúlt évek során több mint fél tucat kis költségvetésű és helyigényű, iskolákba utaztatható előadásból álló ifjúsági repertoárt alakított ki. A kamaszokat érintő, részben tabutémájú produkciókat feldolgozó beszélgetés követi szakemberek vezetésével. Az Eve Ainsworth ifjúsági regényéből adaptált, kétszereplős darab középpontjában az iskolai zaklatás áll. A hét napba sűrített történetben Petra, az osztály szépe rászáll a duci Emmára.
A szemétkedés egyre inkább eldurvul, és kis híján tragédiába torkollik. A remek színészi játék – Jankovics Anna és Kőszegi Mária gyors váltásokkal több szerepet is alakít – feledteti, hogy az alapsztori kissé tankönyvízű. A jó tanuló, bizonytalan Emmát túlsúlya mellett otthonról hozott érzelmi hiánya is hajlamosítja az áldozattá válásra. A frusztrált, indulatos Petra pedig az erőszakos apjától elszenvedett mindennapos bántalmazást adja tovább az iskolában, áldozat tehát maga is. Súlyos a téma, de azért fellazító humor is fér az előadásba. Számos kérdés marad nyitva, az egyik legfontosabb: hogyan válhatnak a kortársak csatlósból és passzív szemlélőből a folyamatot megállító, aktív résztvevővé? Gyönyörű, ahogy a szép Petra reggelente laza „Csá!” felkiáltással végigpuszilja az első sorban ülő nézőket, és ezzel hallgatólagosan megvesz mindenkit. Aztán a harmadik napon az egyik néző nem kér a pusziból, valahol itt ér véget a néma cinkosság.

Rendező: Scherer Péter, koprodukciós partner: Pagony Kiadó, B32 Galéria és Kultúrtér, bemutató: november 5.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.