Baleset történt a Nemzeti Színház gyulai szereplése előtt

Színház

A jelek szerint a Nemzeti Színházhoz köthető munkahelyi baleset történt hétfőn délelőtt Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Ház melletti parkolóban, ahol egy férfi lábára zuhant egy vascső.

Baleset történt hétfőn délelőtt Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Ház parkolójában. A történtekről lapunknak beszámoló helyi forrásaink elmondása szerint 9 óra körül jókora kiabálásra, majd arra lettek figyelmesek, hogy a helyszínre mentő érkezik, és lezárják a város főutcájáról nyíló parkolót, hogy ott a rohamkocsi személyzete ellássa és szállítható állapotba hozza a sérültet. A parkolóban több, Nemzeti Színház feliratú gépjármű, nagyobb és kisebb teherautó, valamint mikrobusz állt. Nemrég érkeztek a fővárosból, ugyanis kedden este a Gyulai Várszínház nyári programsorozata keretében éppen itt, az Erkel Ferenc Művelődési Házban mutatja be a Nemzeti Örkény István Macskajáték című művét. Minden bizonnyal ennek a díszleteit vették ki a teherautókból és vitték be az épületbe. Az egyik szemtanú szerint egy több száz kilós vascső eshetett egy munkás lábára, míg egy másikuk azt mondta, úgy látta, hogy a mentőbe tett férfi nem volt eszméleténél. A parkolót legalább fél órára lezárták, be-, sem kihajtani nem lehetett, míg a mentők el nem mentek.

„Az Ön által jelzett helyszínről egy férfit szállítottunk végtagsérülés miatt kórházba” – válaszolta az esettel kapcsolatos érdeklődésünkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője. Bár az OMSZ nem közölte, de minden bizonnyal a Békés Megyei Központi Kórház gyulai tagintézményének sürgősségi osztályára szállították a sérültet. A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is megkerestük; a rendőrség válaszában azt közölte, hogy a levelünkben leírtakkal összefüggésben nem kaptak bejelentést.

 
A Nemzeti Színház kisbusza a helyszínen
Fotó: A szerző felvétele
 

Ezt követően a Nemzeti Színház Igazgatóságához és a Gyulai Várszínház igazgatójához, Elek Tiborhoz fordultunk, hogy érdeklődjünk a történtekről. Azt kérdeztük: pontosan mi történt az Erkel Ferenc Művelődési Ház parkolójában, illetve a végtagsérüléseket szenvedett és kórházba szállított férfi a Nemzeti Színház alkalmazottja vagy a Gyulai Várszínházé. Azt is tudakoltuk, mennyi időt vesz igénybe a sérült lábadozása, s hogy az esettel kapcsolatban miért nem értesítették a rendőrséget. Végül azt kérdeztük, kinek a felelősségét veti fel a baleset. Cikkünk publikálásáig választ egyik helyről sem kaptunk, de amint ez megtörténik, közzétesszük.

A közvéleményt élénken foglalkoztató hír lett, hogy 2023. november 10-én súlyos baleset történt Budapesten, a Nemzeti Színházban. Ekkor a Shakespeare: Rómeó és Júlia előadásán egy mintegy 4 méter magas díszletről esett le és szenvedett súlyos sérüléseket és többszörös csonttörést két színész, Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia. A történtek miatt félbe kellett szakítani az előadást és utána több produkciót elhalasztottak.

Bár ez az eset színészekkel és a színpadon, míg a mostani feltehetően díszlet- vagy segédmunkásokkal és parkolóban történt, mégis megegyezik, hogy mindkét eset a Nemzeti Színházhoz köthető, ahogy az is, hogy első körben az illetékesek nem értesítették a rendőrséget (a gyulai balesetet illetően legalábbis cikkünk megjelenéséig nem volt erről tudomása a rendőrségnek). A korábbi baleset a színpad és kulisszák határán történt, ahol a két színész a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhant több – egyesek szerint négy – métert hátrafelé, és olyan súlyos sérüléseket és töréseket szenvedtek, hogy felépülésük ma sem teljes, sőt Horváth Lajos Ottó sérülései maradandónak bizonyultak. A színházi baleset után nem sokkal lemondott ugyan Vidnyánszky Attila vezérigazgató, ám ezt a kulturális és innovációs tárca vezetője nem fogadta el. Közben élénk vita alakult ki a felelősség kérdéséről, ahol többen azt is megemlítették, hogy előzetesen szóltak, a díszlet életveszélyes. Nemrégiben pedig arról alakult ki polémia az érintettek között, hogy a színészek megkapták vagy sem azt a többmilliós összeget, amiről a Nemzeti Színház első embere beszélt egy interjúban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk