ZSINÓRPADLÁS - Rés a présen

Bernsteinnel találkozni mindig jó

Szemenyei János színész, énekes

  • rés a présen
  • 2018. október 4.

Színház

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idei fókuszában többek közt a száz éve született amerikai zeneszerző, Leonard Bernstein művészete áll. Trouble in Tahiti című darabja október 21–22-én látható majd a Zeneakadémián, ám előtte október 13-án a Müpában mutatják be a Candide-ot, amelynek a címszerepét Szemenyei János énekli.

rés a présen: Mit gondolsz a szerepről?

Szemenyei János: Még csak most ismerkedem a dalaimmal és a szereppel. Természetesen olvastam a Candide-ot, vannak is gondolataim róla, de nem szeretnék előre elmélkedni a szerepről, mert tisztelem a rendezői színházat, ahol a rendező koncepciója nyomán haladunk a próbákon.

Bernstein Candide-jának több átdolgozása is van, mi a Chelsea-változatot, azaz a Broadway zenekarára hangszerelt verziót fogjuk előadni. Örültem, amikor Böhm György felkért erre a szerepre, mert Bernsteinnel találkozni mindig jó. A Mise című oratóriumban is játszottam itt, a Müpában, ami szintén Berns­tein-mű, és amit szintén Böhm György rendezett. Mindig inspirál, ha operaénekesekkel léphetek egy színpadra.

rap: Bernsteinről mit gondolsz?

SZJ: Bernstein azért izgalmas, mert zenéje sokszor az opera, az operett és a musical határmezsgyéjén mozog. A Candide című operájának ugyanúgy Stephen Sondheim a szöveg-írója, mint a legnépszerűbb musicaljének, a West Side Storynak. Bernsteinnel sokat dolgoztak együtt, de Sondheim is neves zeneszerző, aki az Egy nyári éj mosolya vagy a Sweeney Todd zenéjét is írta.

false

 

 

Amikor zenei vezető voltam a Magyar Színházban, akkor színre is vittük egyik művét, Vadregény címmel az Into the Woodsot. Telitalálat volt egy olyan színházban, amelyik a fiatalokat célozza meg. Visszatérve Bernsteinre: azért szeretem, mert zeneszerzőként is érdekesnek találom, ahogyan a különböző stílusjegyeket ötvözi.

rap: Kikkel dolgozol? Kik az alkotók és az előadók?

SZJ: Böhm Györgyöt, az előadás rendezőjét már említettem. A zenei megvalósításért pedig a fiatal generáció egyik kiemelkedő karmestere, Hámori Máté felel majd, aki különben az Óbudai Danubia Zenekar dirigense és művészeti vezetője. A Danubiával már több produkcióban dolgoztunk együtt: az István, a királyban, a Winterreiséban és a Roll over Beethovenben. A partnerem Kunigunda szerepében Antonia Dunjko lesz, aki tavaly első helyezést ért el a X. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen. De olyan kitűnő énekesek is a színpadra lépnek, mint Kálnay Zsófia, Wiedemann Bernadett vagy Kálmán Péter. Az UMZE Kamaraegyüttes mellett a Magyar Állami Operaház Énekkara és a Pécsi Balett művészei is közreműködnek.

rap: Melyek az utóbbi évek legemlékezetesebb előadásai számodra, és miben láthatunk még az évadban?

SZJ: Sok fesztiválon jártunk, voltunk a POSZT-on, a Vidéki Színházak Fesztiválján is a kecskeméti társulat Csárdáskirálynőjével. Szeretem ezt az előadásunkat, holott soha nem vonzott igazán az operett. A Proton Színházzal játsszuk még a Winterreise című Schubert-dalciklus Mundruczó Kornél rendezte változatát, mely számos külföldi szereplés után a Trafóban is látható lesz az idén. Ebben az a kihívás, hogy énekesként hitelesen interpretáljam a klasszikus dalokat, és közben színészként eljátsszak egy menekültet.

Most mutatjuk be Webber Rocksuli című musicaljét a Madách Színházban, Szirtes Tamás rendezésében, s ennek főszerepét, a helyettes tanárrá avanzsált rockert, Dewey Finnt játszom. Felújítjuk a Játékszínben a Mennyei hang című előadást, amelyben egy zongoristát játszom. Ez viszont azért volt kihívás, mert bár tudok zongorázni, de profi színvonalon kellett lejátszanom a darabban elhangzó klasszikus zenéket, többek között Mozart Varázsfuvolájából az Éj királynőjének áriáját kísérem.

rap: További terveid?

SZJ: Kecskeméten először is prózai szerepek várnak rám. A Nyaralásban, Goldoni komédiájában játszom novembertől, a Balfácánt vacsorára című darab pedig szilveszteri bemutató lesz. Januárban ismét operettben, a Fekete Péterben mutatkozom be. Ebben a feleségem (Kovács Lotti – a szerk.) is játszik, először lép színpadra a két gyerekünk születése óta. Nem lesz könnyű a „családi munkamegosztás”.

rap: Zeneszerzéssel is foglalkozol. Mióta, és mi a legújabb munkád?

SZJ: Még a színművészeti egyetemen indult, hogy előadásokhoz írjak zenét, s azóta is van évente két-három felkérésem. A legutóbbi a hamburgi Thalia Theaterbe készült a Takácsokhoz, amelyet Hauptmann drámája nyomán Mundruczó Kornél rendezett. Csupán ütőhangszerekre és szintetizátorokra komponáltam, amelyeken gyerekek játszottak. Kivételesen izgalmas feladat volt.

(Fotó: Almási J. Csaba)

Figyelmébe ajánljuk