Mégse mondott le vígszínházi igazgatói posztjáról Eszenyi Enikő

  • narancs.hu
  • 2020. május 16.

Színház

Kitölti június 30-ig tartó igazgatói mandátumát. Ezek szerint csak pályázatát vonta vissza.

Legutóbb május 14-én egyeztetett online Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet kulturális főpolgármester-helyettes a fővárosi fenntartásban lévő színházak igazgatóival. A 24.hu észrevette, hogy a Facebookra közzétett fotókon az látszik, hogy a megbeszélésen Eszenyi Enikő is részt vett, aki március közepén jelentette be, hogy az őt ért vádak hatására visszavonja igazgatói pályázatát és „befejezi” vígszínházi munkáját.

Ahogy azt a lap is megállapítja, Eszenyi részvétele az egyeztetésen minimum érdekes, de inkább magyarázatra szorul, hisz' a Facebookon közzétett búcsúnyilatkozatát sokan okkal úgy értelmezték, hogy a pályázat visszavonásával együtt le is mond a színház éléről.

Gy. Németh Erzsébet a 24.hu-nak megerősítette, hogy Eszenyi Enikő valóban részt vett a legutóbbi egyeztetésen, hiszen kitölti június 30-ig tartó igazgatói mandátumát.

A helyére kinevezett Rudolf Péter tehát július 1-től mint ismert, 2021 végéig kap megbízást a Vígszínház vezetésére.

Eszenyi visszalépését megelőzően mint ismert, igazgatói módszerei és a színházban kialakult mérgező légkör ellen többen felszólaltak, emiatt a főváros felügyelőbizottsági vizsgálatot is elrendelt az ügyben. Gy. Németh Erzsébet a lap kérdésére azt közölte, hogy e vizsgálat még folyik.

A főpolgármester-helyettes azt nem tudta megmondani, mikorra várható eredmény, mert a járvány lelassította a személyes találkozásokon is alapuló vizsgálatot. Ahogy azt sem árulta el, hogy a vádakat megfogalmazó volt társulati tagokat is megkérdezik-e a vizsgálat során. „Nem tisztem a felügyelőbizottsági vizsgálat tartalmáról menet közben nyilatkozni.”

Figyelmébe ajánljuk