Megszűnik a kulturális tao, a kormány dönt majd a támogatás elosztásáról

  • narancs.hu
  • 2018. október 25.

Színház

De semmi ok a pánikra, a látványsportok hasonló támogatása megmarad.

Jelenlegi formájában megszűnik a kulturális tao-támogatás –  jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

„A kormány áttekintette a tao-támogatások rendszerét és arra jutottunk, hogy a kulturális területen jelentős visszaélések voltak, ezért új támogatási rendszert szeretnénk bevezetni. Az eddigi ráfordítások nem csökkennek, az eddigi forrásokat a kormány jövőre is biztosítja, de nem ebben a formában, nem ebben a rendszerben” – közölte a miniszter.

A színházak eddig a jegybevételük 80 százaléka erejéig az intézményeket támogató cégek társasági adójából származó forrással egészíthették ki éves büdzséjüket.

A rendszer bevezetésével egy időben a fenntartók a várható tao-bevételek mértékében csökkentették a működési támogatásokat, vagy ugyanannyival növelték a bérleti díjak összegét.

Vagyis a tao nem pluszbevételt jelentett a színházak számára, hanem a költségvetés kiegészítésére szolgált.

Egyelőre nem világos, milyen változást eszközöl majd a kormány. Úgy tudni, többféle tervezet van van a kormány előtt az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról. Ezek egyike szerint az eddig a jegyeladások után, a kormánytól függetlenül a cégek társasági adójából igényelhető összeg kiutalásáról a jövőben az Emberi Erőforrások Minisztériuma fog dönteni. Így a minisztériumhoz kerülne az erről szóló pályázatok felügyeleti és elbírálási joga. Gulyás elismerte, hogy van ilyen javaslat: „az lenne a jó, ha a kormány döntene”.

Gulyás a döntést azzal indokolta, hogy a kulturális szférába kerülő, nagyjából 35 milliárdos összeget egyrészt „egyenlőtlenül” osztották el, másrészt voltak visszaélések. „A forrást nem kívánjuk csökkenteni, de az lenne a jó, ha pályázati formában vagy egyéb világos, megismerhető szempontok alapján döntene róla az Emmi.”

Gulyás az említett visszásságokat persze nem részletezte.

A kultúr-tao megszüntetése a kiemelt színházakat, független társulatokat, valamint a magánszínházakat érintheti a leginkább.

A miniszter leszögezte: az intézkedés nem része a kultúrharcnak, „Mert semmilyen kultúrharcban nem vagyunk érdekeltek, azt nem támogatjuk, károsnak tartjuk, még akkor sem, ha ilyen kezdeményezések a mi oldalunkon vagy a mi oldalunkhoz köthető személyek által is elhangzottak.”

Hozzátette: „A kulturális támogatás nem politikai alapon történik.”

Gulyás azonban még mielőtt bárki megijedt volna, mindenkit megnyugtatott: a látványsportok felé érkező támogatásokban természetesen semmilyen visszaélés nem történt. Így azok elosztásán nem változtatnak.

Figyelmébe ajánljuk