ŐSZMŰVÉSZET - rés a présen

„Most a filmet és a humort helyeztük előtérbe”

Sándor Anna, a Spinoza Színház igazgatója

  • rés a présen
  • 2017. szeptember 24.

Színház

rés a présen: Nyakunkon a Spinoza Zsidó Fesztivál. Hányadik is ez már?

Sándor Anna: Ez a 15. Büszke vagyok, hogy megéltük a tizenötödiket. Amikor a kétezres évek elején Budapesten megkezdődött a zsidó negyed fizikai rehabilitációja, akkor úgy gondoltuk, hogy mi pedig a szellemi rehabilitációhoz kívánunk hozzájárulni. És hogy miért épp szeptemberben? A zsidó új év szeptemberben kezdődik, így a fesztiválunkat az új év jó kezdetének szánjuk. A legelső zsidó fesztivált 2003. szeptember 1-én kezdtük, akkor épp Kaján Tibor bibliai tárgyú karikatúrakiállításával nyitottunk.

rap: Mi lesz az idén?

SA: A fesztiválunk hivatalosan szeptember 9. és 24. között lesz, de már most néhány nappal meg kellett hosszabbítanunk. Egyes előadásokra ugyanis a jegyek olyan hamar elfogytak, hogy új előadásokat kellett beraknunk. Fesztiválunk alapelképzelése, hogy a zsidó kultúra minden szegmenséből adjunk valamit, és mindezt egy helyen. Így szerepel a programunkban dráma, zenés játék, koncert, film, előadás. A hangsúly azonban minden évben más. Most a filmet és a humort helyeztük előtérbe. Filmből több premierünk is van, és vannak filmek, amik kimondottan a fesztiválunkra készültek, az egyik ilyen például a magyar zsidóság ötvenes évekbeli helyzetéről szól. A humorhoz pedig négy programunk is kapcsolódik. Ebből kiemelném Heller Ágnes és Gábor György beszélgetését, akik a zsidó Biblia humoros oldalát taglalják.

rap: Mik az idei szívügyeid?

SA: Szívügyem az egész fesztivál. De ezen belül, ami egyúttal a hagyományunk is: minden évben készül a fesztiválra néhány premier, színdarab és zenés játék egyaránt. Karády Katalinról például kevésbé tudják, hogy féltett ékszereit adta el zsidó gyerekek megmentéséért. Erről szól a Karády Katalin: A Díva című zenés játékunk. Királyhegyi Pál humorista pedig sietett haza Amerikából, nehogy lekésse az auschwitzi gyorsot. Elérte. A Királyhegyi Pál életéről szóló monodráma lesz a másik premierünk. Különösen sok zene, dalest, koncert lesz. Leonard Cohen- és klezmerkoncertek, jiddis, héber, zsidó, orosz-zsidó dalestek szerepelnek még a fesztivál műsorán.

rap: Hogyan alakul a következő évad a Spinozában?

SA: Ősszel Ferenczi Sándorról, Freud munkatársáról lesz egy drámabemutatónk. Továbbá van egy Erről is beszélnünk kell! című drámasorozatunk, amelynek a következő monodrámája Angéláról szól, aki férfiból nővé válva élte-éli lélektanilag küzdelmes életét. A harmadik bemutatónk pedig egy régi téma mai áthallással egy 1910-es esetről, amely egy Szatmár megyei faluban történt: a húsvéti bálon több mint 300 ember bennégett egy csűrben. A felelősök máig nincsenek meg.

rap: Van-e hosszú távú jövőképed a helyet illetően?

SA: Szeretném, ha a Spinoza Színház a következő 15 évet is megélné, mégpedig ugyanilyen lendülettel. Ez persze csak a jelenlegi munkatársaim erőfeszítésével, munkájával lehetséges, mindenesetre az eddigi munkájukért itt is köszönetet mondok.

Figyelmébe ajánljuk