rés a présen

„Pólókat fogunk szitázni”

Köles Ferenc színész

  • rés a présen
  • 2017. augusztus 27.

Színház

rés a présen: Mióta csináljátok már a Faluturistákat az Ördögkatlanban?

Köles Ferenc: A magunk módján az idén mi is jubilálunk. Ez lesz az ötödik bevetés a Katlanban. Az elmúlt négy év alatt négy falut pipáltunk ki. Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend. Az idén kiszállt Palkonya, helyére Villánykövesd lépett. Úgyhogy most ők következnek.

rap: Melyik volt az eddigi kedvenced?

KF: Nekem mindig nagy stressz felkészülni az aktuális akciókra, és megfelelni a nem létező elvárásoknak, de eddig, azt hiszem, minden helyszínen nagyot pukkantak az előadások. Nem beszélve a helyiek készséges segítségéről és mai napig tartó feltétlen barátságáról. Sok hülyeséget megcsináltunk már, de azon a mai napig röhögök, amikor Nagyharsányban Matta Lóri barátommal azt találtuk ki, hogy a híres nagyharsányi csata óta a környéken él egy szórványtörök gyerek. Számítva a messze földön híres improvizációs képességére, rábíztam, hogy mi legyen az a 4-5 törökül elhangzó mondat, amelyeket majd menekülés közben utánunk kiált. Amikor odaértünk a csoporttal, Lóri turbánban-kaftánban ordítani kezdett: „Fenerbahcse, kurva anyád, magyar gyerek megátkozlak!” Majd eltűnt a susnyásban.

rap: Az idén hol bukkan fel majd a csapat?

KF: Ahogy említettem, Villánykövesd következik. Viszont a falu igencsak picinek bizonyul, úgyhogy valószínűleg nem tartunk klasszikus bejárást, hanem – ha addig sikerül megegyeznünk Szente Vajkkal – a falu EU-kompatibilis játszóterén rendezünk egy Villánykövesd, szeretlek! típusú falutörténeti sorversenyt.

rap: Milyen egyéb programon találkozhatunk veled ott?

KF: A Katlannál potom 640 évvel idősebb a pécsi egyetem. Mivel a campushoz nekünk is van kötődésünk, ezért Ács Norbi kollégámmal augusztus 4-én „majdnem híres vidéki celeb” feliratú pólókat fogunk szitázni a nagyharsányi Pécsi Bölcsész Udvarban. Ezenkívül Bérczes Laci idei kaposvári rendezését, a Rivaldafényt is játsszuk kétszer, augusztus 3-án a palkonyai Mokos Pince színháztermében.

rap: Ősztől hol és miben láthatunk?

KF: Pécsett kezdek az Anger–Vinnai-féle A diszpécserben, majd a Veszedelmes viszonyok következik Horgas Ádám rendezésében. Idáig tudom.

rap: Fővárosi színész leszel?

KF: Műsoron marad a Radnótiban A párnaember, amit Szikszai Rémusz rendezett, és Kaposváron is megy még az említett Rivaldafény. Mindkettőt szeretem. Viszont a kisfiam ősszel Pécsett elkezdi az iskolát, úgyhogy egyelőre még mindig Pécs marad a bázis. A karrier, remélem, megvár. Hogy mondjam? Bízom az egy százalékomban.

Figyelmébe ajánljuk