rés a présen

Sokat gyalogolok céltalanul

Béres Márta színész

  • rés a présen
  • 2013. február 17.

Színház

rés a présen: Otthonosan mozogsz a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, még kávét is főzöl a nézőknek, ha későn kezdődik az előadás. Mikor kerültél ide?

Béres Márta: Harmadéves voltam, amikor meghívást kaptam Urbán Andrástól, és hetedik éve vagyok itt. Szeretek kávét főzni a közönségnek, segíteni a technikusoknak. Régebben felmostam előadás előtt a színpadot, és most is úgy gondolom, hogy ez így természetes, de le tudom állítani a túlbuzgóságom. Szeretem a rituálékat, szeretek dolgozni.

rap: Mitől függ az, hogy milyen szerepet kapsz?

BM: Amikor Urbán Andrással dolgozunk, nem kapunk szerepeket, és nem játszunk figurákat. Feladatok vannak, amik az adott munka témájából nőnek ki. A színpadi létezés ki-ki kreativitásának, gondolkodásának, előéletének, érzelmi világának és értelmi képességének a szüleménye.

rap: Hogyan lett önálló műsorod?

BM: A One Girl Show azért született, mert nagyon sok megfogalmaznivalóm volt, és András szeretett volna egy olyan előadást, amelyben egy színész szemtől szemben áll a közönséggel. Szóval szerencsés egybeesés volt. De mindketten máshogy mondjuk el ennek az előadásnak a keletkezéstörténetét.

rap: Milyen darabok vannak repertoáron?

BM: Urbán András rendezésében műsoron van a hat éve készült Brecht - The Hardcore Machine, ami nagyon kedves nekem, jártunk vele Indiában és Brazíliában is. Az Urbi et Orbi, amit régebben havi rendszerességgel játszottunk Budapesten. A Turbo Paradiso, ami négy év után új életre kelt. A Dogs and Drugs nagyon aktuális szociális problémákkal foglalkozik. A One Girl Show-t pedig négy országban játszottam két nyelven eddig. Van még a Kisinyovi Rózsa, amit Tolnai Ottó írt, s tavasszal újragondoljuk, és a Passport mindhárom része. Ezeken kívül négy éve játsszuk a Terápia című komédiát Olja Djordjevic rendezésében. Éljen a szerelem címmel megy egy szellemoperett, ami Tolnai Szabolcs munkája, és van a Mezei Kinga rendezte Eredeti Hamlet.

rap: Játszol máshol is?

BM: Játszottam még a Szabadkai Népszínházban, Pesten az Othellóban, és kétszer forgattam Belgrádban. Egyelőre nincs semmilyen külsős munkám, de mindig ilyenkor jönnek a legjobb feladatok és találkozások. Nem hagyom kiapadni az optimizmusomat.

rap: Mikor lesz a következő bemutató?

BM: A Voyager című darabot mutatjuk be januárban. Vinnai András írta, Keszég László rendezte és Mezei Kinga, Mikes Imre Elek, Mészáros Gábor, Vágó Kriszta meg Kucsov Borisz játszanak benne. Aztán egy Sziveri János verseiből összeállított előadásra készülünk Táborosi Margaréta rendezésében (ez a műsor megtekinthető a kosztolanyi.org oldalon).

rap: Mi ösztönöz?

BM: Leginkább az egyedüllét inspirál, olyankor jönnek a legjobb gondolatok. Mindennap legalább három órát olvasok, általában klasszikusokat. Szeretem, hogy meg kell velük küzdeni. Naponta írok, ami ébren tartja az igazságérzetem, és letisztítja a gondolataimat. Sokat gyalogolok céltalanul, de nyitott szemmel. Kiteljesít, ha azokkal töltöm az időt, akikkel igazán közeliek vagyunk, meg az is, ha teljesen ismeretlen emberekkel találkozom. A kettő között valahogy nem működik. Napi szinten kérem azok bocsánatát, akik ellen szándékosan vagy akaratom ellenére vétettem, és erőt kérek, hogy ne menjen le a nap a haragommal. Ez például inspirál.

rap: Ha fiúnak születsz, akkor is színész lettél volna?

BM: Egy nagyon jó barátommal megbeszéltük, hogy nem használunk feltételes módot, mert gyilkolja a jelent. Én most itt így, majd máshol, máskor, máshogy.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.