rés a présen

"Mi lesz, ha egyik napról a másikra eltűnik az összes zsidó?"

Katona László színész

  • rés a présen
  • 2018. október 27.

Színház

"Mi lesz erre az embe­rek reakciója a közéletben, a családban" Katona László színész a Kiválasztottak című darabról.

rés a présen: Először dolgozol a Gólem Színházzal…

Katona László: Borgula András már régebben szeretett volna dolgozni velem, és mivel szeptemberben nem próbáltam mást, ez a Kiválasztottak című darabjuk kapcsán most szerencsére összejött. Az ötlet is tetszett. A jeleneteket Kiss Judit Ágnes, Maros András, Nényei Pál és Szabó Borbála írták. A darab egy fikció arról, hogy mi lesz, ha egyik napról a másikra eltűnik az összes zsidó. Mi lesz erre az embe­rek reakciója a közéletben, a családban stb. A műfaja kabaré.

rap: Milyen a társulattal dolgozni?

KL: A partnereimet ismertem, de még sosem játszottunk együtt. Úgy érzem, ez egy jó találkozás Egri Mártával, Sipos Verával és Tasnádi Bencével. Az előadásban közreműködik még az Ed Is On zenekar. Már sok olyan munkában volt részem (Krétakör, Nézőművészeti Kft.), ahol mi, színészek improvizáltunk, találtunk ki jeleneteket a rendező irányításával. Az is nagyon inspiratív tud lenni. Itt most készen kaptuk a jól megírt jeleneteket, amiket mi megpróbálunk jól eljátszani. Ha sikerül, sokat lehet majd nevetni.

rap: Mikor lesz a bemutató?

KL: A Jurányi Ház nagytermében lesz szeptember 30-án este hétkor. A következő előadás pedig október 5-én, ugyanott.

rap: Milyen más előadásokban láthatunk még?

KL: A Szkénében továbbra is játszom a Nézőművészeti Kft. előadásaiban. A Don Quijotéban és az EztRádban több kisebb szerepet. Ezek zenés előadások. A Leonce és Lénában a főszereplő cinikus barátját alakítom, a Kutyaharapásban pedig egy hosszú hajú, negyvenes, pocakos gengsztert. Műsoron van a Nehéz című előadásunk is, Háy János darabja, ezt az Ördögkatlan Produkció vitte színre. Emellett a B32-ben az improvizált szövegekből készült Testvérest előadásban játszom a két testvért. Vendégként fellépek a Centrál Színházban a Ma este megbukunk című előadásban, és itt játszom már 14 éve társulatunk névadó darabját, a Nézőművészeti Főiskolát Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel. Novemberben újra látható a Trafóban a Szégyen című Mundruczó Kornél rendezte előadás, amellyel elég sok nemzetközi fesztiválon vettünk részt, és az azonos című Coetzee-regény adaptációja.

rap: Milyen bemutatókra készülsz?

KL: Következő bemutatóm egy ősbemutató lesz, a Nézőművészeti Kft. és az Ördögkatlan közös produkciója, egy kortárs amerikai darab, amelyre Bér­czes László talált rá, és ő is rendezi. Két házaspár hétköznapjairól szól viccesen, és nagyon emberien. Mészáros Sára, Parti Nóra és Scherer Péter lesznek a partnereim.

rap: Fontos, hogy egy színésznek legyen anyaszínháza?

KL: Nekem fontos tartozni valahová, és a Nézőművészeti Kft. nekem nem csak egy munkahely. Ahogy régen a Krétakörben, úgy itt is fontos a közös gondolkodás és a partnerek.

rap: Volt önálló ested, monodrámád is valaha. Nem gondoltál még saját stand-up repertoárra, vagy egyházalapításra?

KL: Nem, már így is sok hívem van, többek között Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Kovács Krisztián. Saját színházunk neve is kis híján Budapesti Katona László Színház lett.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.