Színházi Kritikusok Céhe: Vidnyánszky politikai döntése diszkriminatív és alaptalan

  • narancs.hu
  • 2019. december 4.

Színház

Az intézkedés sérti az olvasók és a nézők tájékozódásához való jogát.

Ahogyan azt a Narancs.hu is megírta, a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház többet nem járul hozzá, hogy a Színház című folyóirat képeket közöljön az előadásaikról.

A Nemzeti Színház nem akarja, hogy a Színház folyóirat fotókat közöljön az előadásaikról

Vidnyánszky Attila indoklása megmagyarázza, miért. "A Nemzeti Színház többé nem járul hozzá, hogy fotókat közöljünk előadásairól lapunkban. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott indoklásában Vidnyánszky Attila kifejtette, hogy működésünket politikai céloknak alárendeltnek és manipulatívnak tartja, tevékenységünk folytán a hazai és nemzetközi közegben is torz kép alakul ki a magyar színházról" - írja a Színház folyóirat a Facebook-oldalán.

Az eset kapcsán a Színházi Kritikusok Céhe is álláspontot fogalmazott meg:

„A Nemzeti Színház igazgatójának politikai döntése alaptalan és diszkriminatív, mivel egy közpénzekből fenntartott színház közpénzekből készült fotóiról van szó, amelyeket bizonyos (részben vagy egészben szintén közpénzből készült) lapok használhatnak, a Színház pedig nem. Az intézkedés sérti az olvasók és a nézők tájékozódáshoz való jogát, és akadályozza, hogy a Nemzeti Színház előadásairól szóló cikkek a színházi emlékezet részévé váljanak” – fogalmaztak közleményben.

Figyelmébe ajánljuk