Vidnyánszky: "Nem felajánlottam a felmondásomat, hanem felmondtam"

  • narancs.hu
  • 2023. november 16.

Színház

 Vidnyánszky arról beszélt a Hír TV-ben, hogy véglegesnek gondolja lemondását. 

Szerda este a Hír TV Napi Aktuális című műsorában adott interjút Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az intézmény két színészét, Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót múlt pénteken a Rómeó és Júlia előadása közben ért balesetről. Az előadást félbe kellett szakítani, miután a két színész a második felvonás során leesett a díszletről. Az eset hatására Vidnyánszky hétfőn lemondott igazgatói posztjáról, amit Csák János kulturális miniszter nem fogadott el

Vidnyánszky a műsorban elmondta, Szász Júliát már kiengedték a kórházból, de vele még nem tudott beszélni, csak üzenetet küldött neki, Horváth Lajos Ottóval viszont igen, őt várhatóan csütörtökön engedik ki. Az igazgató maga a színházban volt a baleset idején, az igazgatói szobában a monitoron keresztül látta, hogy baj van, de szerinte "az ég velünk volt", mert sokkal nagyobb baj is történhetett volna. 

Vidnyánszky azt is mondta, 2 méter 84 centiről estek le a színészek, a rendőrségi nyomozás során csütörtökön fogják lemodellezni a baleset körülményeit. Az igazgató azt is mondta, vannak ennél veszélyesebb előadásaik is, a színház egy veszélyes üzem, és mindent kivédeni nem lehet, csak minimalizálni a veszélyforrásokat. 

A lemondásáról azt mondta, hogy látva a két fájdalommal küszködő embert eldöntötte, hogy valami nagy gesztust kell gyakorolnia, bár a színészek nem okolják, de "elég, hogy én okolom magamat". Horváth Lajos Ottó sokszor elnézést is kért és magát vádolja, mert Szász Júlia épp a karjában volt, amikor a baleset történt, de "ahelyett, hogy balra fordult volna, egyenesen ment".

"Én felmondtam. Tehát nem felajánlottam a felmondásomat, hanem felmondtam. Ez egy különbség"

– fogalmazott Vidnyánszky, hozzátéve, hogy úgy érezte, a baleset egy jel, hogy kicsit meg kell állni, bizonyos dolgokat újra kell gondolni. Utóbbiak között említette a színház működését, az előadásszámot, de nem csak neki, hanem az egész szakmának is, mert például a zenekari árok szabálytalan, hogy nincs korlátja, több tonna súly van a színészek fölött, pedig nem szabadna súlyok alá állni, a Nemzetiben pedig akár 5 méterig is felmennek az emelkedő díszletelemek, és akár új szerződési formákat is ki kellene találni, de ő nem kényszerített senkit soha semmire a rendezéseiben. 

Vidnyánszky a műsorban úgy beszélt, hogy véglegesnek gondolja a lemondását, míg Velkovics Vilmos műsorvezető gyakorlatilag arról győzködte, hogy ne mondjon le. Az igazgató viszont azt mondta, meg akar egy kicsit állni és újragondolni a dolgokat, mert szerinte ez egy becsületbeli ügy, van felelőssége a két megsérült ember felé, mert másként is meg lehetett volna oldani a jelenetet, ezt meg lehetett volna korábban is csinálni, hogy a baleset semmilyen formában ne történhessen meg.  

Arról is beszélt, hogy milyen jólesett neki a kiállás mellette, miközben szerinte a balesetet sokan felhasználják a Nemzeti Színház és az ő lejáratására. 

A jövőjéről azt mondta, sokan kérik, hogy gondolja újra a lemondását, de mint mondta, a vizsgálat lezárultával majd elkezd gondolkodni, hogy hogyan tovább, mert amúgy is hosszabb átadás-átvétel kellene. Arra a kérdésre azonban, hogy el tudja-e képzelni azt, hogy folytatja, Vidnyánszky azt mondta: "Most inkább azt, hogy nem".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.