rés a présen

„Vérszemet kaptam”

Színház

Für Anikó színész

rés a présen: 2006 óta dolgozol Jamie Winchester és Hrutka Róbert zenekarával, most jelent meg negyedik stúdióalbumod, a Für for Ten. Hol van a zene helye az életedben?

Für Anikó: Klasszikus zenén nőttem fel. Édesanyám két diplomával végzett a Zeneakadémián, nagyanyám pedig az Operaház ösztöndíjasa volt, ígéretesen induló karrierjének egy súlyos betegség és a háború vetett véget. Amikor a Színművészetire felvételt nyertem, Bagó Gizella lett az énekmesterem – és mind a mai napig az, a maga csodálatos emberi minőségével és szaktudásával. A pályafutásomat a Madách Színházban kezdtem, amely akkor még nem az a tisztán zenés színház volt, mint amilyen lett később. Sok nagyszerű musicalszerepet énekelhettem el akkor, dacára annak, hogy igazán nem vagyok a műfaj rajongója. De mindig a szerep és a feladat érdekelt.

rap: Az első két lemezed szövegét Bereményi Géza írta, később a férjed, Fekete György.

FA: Nem azért énekelem Gyuri szövegeit, mert a férjem, hanem azért, mert jók. Nem számít újoncnak ezen a terepen – noha az egyik diplomája halbiológus, a másik pedig közgazdász –, hiszen Gerendás Péternek tíz éven át írt dalszövegeket, és Friderika is sokszor énekelte a szerzeményeit. 2014-ben pedig megnyerte a Madách Színház musicalpályázatát, Munkácsi Miklós Dögkeselyűjének zenés változatával. A darabot nagy sikerrel játszották. Sokan kérdezték akkoriban, hogy jaj, a harmadik lemez szövegét miért nem Bereményi írja, vajon mi történt? Mondtam, hogy semmi a világon! Csak az történt, hogy a Magyar hangja vagyok lemez ötlete a férjem fejéből pattant ki. Nekem ezek a dalok jelentik a zenei univerzumomat, vagyis inkább csak kisbolygómat, hiszen nem vagyok énekesnő, de szeretek ebben a régóta ismerős zenei közegben mozogni. Az pedig az új boldogságok egyike, hogy tavaly nyár óta Dés László Így öten! nevű formációjában szintén énekelhetek négyesben Básti Julival, Nagy Ervinnel és Mácsai Pállal, vele még duettet is.

rap: Új albumodon két szólódal fog körbe tíz duettet. Honnan jött ez a koncepció?

FA: Gyurival sokat beszélgettünk és ötleteltünk, ekkor született meg a duettalbum gondolata. Kis idő elteltével vérszemet kaptam, és mind a tíz dalt más partnerrel képzeltem el. Sok remek előadó jutott az eszünkbe, és ahogy telt az idő, szép lassan mindegyik dal megtalálta a maga előadóját.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk