Vidnyánszkyék túrták ki Csáki Juditot a POSZT zsűrijéből

Színház

Ez olvasható ki a Magyar Színházi Társaság lapunknak küldött válaszából. A másik szakmai szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság – amelynek elnöke Vidnyánszky Attila – reakciójára még várunk.

„Hallgass el! Nem fogunk” címmel írtak nyílt levelet színikritikusok, mert nem fogadta el a POSZT a Színházi Kritikusok Céhe által jelölt zsűritagot, Csáki Juditot a rendezvény szakmai tulajdonosa, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság.

Megkerestük a POSZT mindkét szakmai tulajdonosát, mind a Magyar Színházi Társaságnak és elnökének, Csizmadia Tibornak, mind a Magyar Teátrumi Társaságnak és elnökének, Vidnyánszky Attilának ugyanazokat a kérdéseket küldtük el. Ezeket itt:

– Mi vezetett ehhez a döntéshez?

– Mi alapján döntöttek?

– Milyen szempontoknak nem felel meg Csáki Judit mint kritikus, hogy zsűritag legyen?

– Nem érzi-e úgy, hogy ezzel sérül a POSZT szakmai integritása?

– Volt-e bármilyen (akár politikai) külső nyomás, ami miatt közösen vagy külön-külön ekképp kellett döntenie e két színházi társaságnak?

 

Választ eddig a Magyar Színházi Társaságtól kaptunk, amelyet Csizmadia Tibor megbízásából Vajda Márta ügyvezető titkár juttatott el hozzánk:

„A Magyar Színházi Társaság, amióta a POSZT létezik, mindig ügyelt arra, hogy a szakmai zsűri összeállításába ne szóljon bele. A versenyprogram megszületése után az egyes szakmai szervezeteket kérte fel olyan zsűritagok delegálására, akik a versenyprogramban nem érintettek.

A másik szakmai szervezet tulajdonosi körbe való belépése óta, mint más kérdésekben, a zsűri összeállításánál is egyeztetnünk kell a Teátrumi Társasággal. Mi továbbra is felkértük a szakmai szervezeteket, hogy jelöljenek zsűritagot, hozzátéve, hogy a jelölés még nem jelent biztos tagságot.

Sajnos azóta egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy teljesen elfogadták volna a szakmai szervezetek javaslatait, minden esetben kompromisszumot kellett kötnünk – nagyjából fele-fele arányban kerültek be a szakmai szervezetek, illetve a Teátrumi Társaság által javasolt szakemberek. A Kritikus Céh eddig abban a szerencsés helyzetben volt, hogy javaslataikat a másik színházi szervezet is elfogadta.

Az idén ez nem így történt. Külső nyomásról nem tudunk.

Arról, hogy Csáki Judit személyével a másik színházi szervezetnek milyen problémája volt, őket kell megkérdezni.”

Megtettük, továbbra is kíváncsiak vagyunk a Magyar Teátrumi Társaság válaszára, amint azt megkapjuk, rögvest közöljük.

Figyelmébe ajánljuk