rés a présen

„Visszaviszik a papagájait”

  • rés a présen
  • 2022. november 9.

Színház

Pataki Ferenc színész

rés a présen: Sikeres voltál Szegeden, mégis a fővárosba jöttél. Mikor és miért?

Pataki Ferenc: 2018-ban jöttem el Szegedről, amikor megtörtént az igazgatóváltás. De nem nagyon szoktam visszafelé tekintgetni. Akkor szabadúszó lettem, és Dunaújvárosban meg az Orlai Produkciónál kezdtem játszani.

rap: Aztán az Orlainál maradtál.

PF: Igen, mert itt megtaláltam a csapatomat, plusz a szabadságot is, amellett, hogy egy jófajta kötöttség az egész. Szabadúszó színészek közösségében dolgozom, alkalmazkodunk egymáshoz, de a szabadidőnkkel mi magunk rendelkezünk. Több dologra is van idő, ha jól osztjuk be. Mondjuk, a járvány kitörésekor megijedtem, hogy lesz-e munka, de nem panaszkodom, mert elég sok darabban vagyok benne azóta is, sőt, talán a legtöbbet szerepelő orlais színész vagyok.

rap: Tok-tok avagy hogy pattog a kocka? a címe a legújabb előadásnak, amelyben játszol. Miről szól? Mi a szereped benne?

PF: Laurent Buffie műve abból az alaphelyzetből indul, hogy egy híres pszichiáter rendelőjének a várójában egyszerre ül hat ember, akiknek különböző személyiségproblémáik vannak. Mindegyiknek megvan a maga módszere is, amellyel fenn tudja tartani a normális működését. Megpróbálnak csapattá válni, kialakítani a közös játékszabályokat. A Fred nevű papagájtenyésztőt alakítom, akinek Tourette-szindrómája van. A vevői pedig rendre visszaviszik a papagájait, mert azok megtanulták a káromkodásokat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk