rés a présen

„Az egyetlen helyi erő”

  • rés a présen
  • 2022. április 20.

Színház

Balogh Orsolya színész

rés a présen: Mióta foglalkozol színészettel, és hogyan találkoztál a Független Színházzal?

Balogh Orsolya: Az elkallódott tehetségek táborát erősítettem volna, ám a „véletlennek” köszönhetően Brazíliába vetett a sorsom, ahol sok művész barátom lett, akik felelevenítették bennem a kamaszkoromat, és elkezdték mondogatni, hogy színésznő vagyok, aki nem gyakorolja a hivatását. Ez tíz éve volt, azóta vagyok a gyakorlatban is színpadon. Elkezdtem célzottan előadásokat nézni, utána lehetőség szerint váltani pár szót a rendezővel, majd néha rákérdezni, hogy nincs-e valami hozzám illő szerepe. Valahogy így találkoztam Balogh Rodrigóval is.

rap: Mely előadásaikban szerepelsz?

BO: Kedvencem az Állati színjáték Csányi Dávid rendezésében. Egy idősödő dívát játszom, aki társulatvezetőként úgy dönt, hogy feloszlatja a csapatát, mivel nem tud lépést tartani az online világgal, a több millió lájkkal, a többezres megtekintésekkel. Miután a társulat feloszlik, a színészek kénytelenek megtalálni a helyüket a civil világban, tehát eléggé realista a sztori. Nem mellesleg a szerepem egy kobráé, amit nagyon élvezek, ez volt az első, hogy állatbőrbe bújtam. Szerettem a Falunap című előadást is, de egy ideje nem játszottuk.

rap: Az idei Roma Hősök Fesztiválon a Békamesékkel vesztek részt. Mikor látható és miről szól ez az előadás?

BO: Klasszikus értelemben nem mese. Egy roma család kitörés felé vezető útját ismerhetjük meg általa, az őrző-védő szolgálattól a zenei pályáig, utóbbi a mai napig a legelfogadottabb státusz egy roma számára. Hogyan válnak őrzőbékából díszbékává három generáció alatt. A béka mint motívum egyébként Portugáliából jön, ahol a boltok bejáratához békafigurát tettek, hogy távol tartsák a cigányokat. Az előadásban a partnereim: Oláh Norbert festőművész, akinek a kiállítását záró projektként került bemutatásra a darab a tavalyi OFF-Biennálén, két csodálatos zenész, Babindák István és Kovács A. Máté, de Varga Dávid is játszik benne, aki dzsesszénekes, és Nemcsók Nóra meg én is énekelünk az előadásban. Május 5-én 20 órakor látható az RS9 Színházban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk