Ehhez képest a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más luxuskosztok társaságában tálalják. Divatos, sőt menős: hosszadalmas pucolása közben a sokcsillagos éttermek kuktái káromkodhatnak bőszen a téli hónapokban. Gordon Ramsay, az egyik legismertebb brit sztárséf egy hónapja nyitotta első éttermét New Yorkban. A The London aktuális étlapján is ott a csicsóka, sült csirkével és baconös, hagymás, aszalt szilvás raguval.
Észak-amerikai indián törzsek zöldsége; csak a 17. század elején került Európába Samuel de Champlain francia felfedező közvetítésével. Európai népszerűsége hullámzó, a kezdeti lelkesedés például egy időben azért csökkent, mert a sorvadó ujjakkal való hasonlósága miatt lepra okozójának gondolták. Később, az éhínségek, a II. világháború ideje alatt csaknem egyedüli élelemforrásként szolgált, mivel igénytelen és minden éghajlaton könnyen termeszthető. Íze édeskés, földes, rendkívül markáns. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy burgonya helyett cukorbetegek is fogyaszthatják.
Sokféleképpen készíthető, önmagában és burgonyával keverve is. Íme néhány tipp:
Tejszínes csicsókakrémleves: a hagyományos krémlevesekhez hasonlóan készítjük.
Tejszínes, csőben sült csicsóka: a vékonyra szeletelt csicsókát kivajazott, hőálló tálban nyakon öntjük egy pohár tejszínnel, és krémesre sütjük.
Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással, csak a krumpli helyett csicsókával.
Vajas csicsókapüré: a puhára főtt vagy sült zöldséget kis vajjal és tejszínnel pürésítjük.
Nyers csicsókasaláta mustáros-mézes vinaigrette-tel: a hajszálvékony karikákra gyalult zöldséget mustáros öntettel öntjük le.
Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzá-valókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.
Csicsókarösti: durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk belőle.
Csicsókachips: a hajszálvékonyra szeletelt zöldséget bő olajban ropogósra sütjük.
Csicsókás rizottó: olaszosan készített parmezános rizottóhoz a végén vékonyra szeletelt csicsókát adunk, és puhára főzzük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com