kulthírek

  • .
  • 2007. január 18.

Trafik

kulthírek

IZMIRI IDOMENEO Az izmiri operaház bemutatta Mozart Idomeneo című operáját. Mehmet Ergüven rendező az eredeti librettóhoz tartotta magát, így föl se merülhettek olyasféle izgalmak, mint amilyeneket a berlini Deutsche Oper Idomeneo-felújítása okozott tavaly év végén azzal, hogy Hans Neuenfels rendező Poszeidón, Jézus, Buddha és Mohamed levágott fejét álmodta bele az egyik jelenetbe.

GYÁSZ 94 éves korában elhunyt Carlo Ponti: az olasz producer - Sophia Loren férje - többek között Fellini (Országúton), De Sica (Altona foglyai), Antonioni (Nagyítás, Zabriskie Point), Agnes Varda (Cleo 5-től 7-ig), David Lean (Doktor Zsivágó) és Milos Forman (Tűz van, babám) alkotásainak gyártójaként írta be nevét a filmtörténelembe.

57 éves korában elhunyt Michael Brecker: a sokoldalú tenorszaxofonos leukémiában szenvedett. Több mint három évtizednyi pályája során két Grammy-díjat nyert, és olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Herbie Hancock, Joni Mitchell vagy Paul Simon - meg persze fivére, Randy, akivel egy időben Brecker Brothers néven szerepeltek.

NAGYSZEBEN KULTURÁLIS FÕVÁROS Luxembourg mellett 2007 másik európai kulturális fővárosa a romániai Nagyszeben. Az önálló programokon kívül a két város összesen 26 közös rendezvényt tervez, ezek egyike lesz a Figyelem, cigányok! Egy félreértés története című kiállítás, melyet Nagyszebenben a város különböző pontjain felállított konténerekben lehet majd megtekinteni. Bővebben: sibiu2007.ro.

BETÖRÕK BULGAKOVNÁL Mintegy százezer dollárra becsülik a kárt, melyet a Mihail Bulgakov emlékét őrző moszkvai múzeumba betörő vandálok okoztak december végén. A raktárként és gyermekszínházként használt részbe hatoltak be, s elvitték a mozdítható tárgyak felét, viszont békén hagyták az állandó kiállítás céljára használt másik felét, így az továbbra is látogatható.

KOMÁROM A VILÁGÖRÖKSÉGÉRT Erődrendszer a Duna és a Vág folyók torkolatánál Komarno-Komárom városokban - ezzel az elnevezéssel ad be pályázatot az UNESCO világörökség címére a két város január folyamán (már nem először, de talán végre sikerrel). Az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá a két ország kulturális minisztériumi államtitkára, Arató Gergely és Jozef Augustin Lang. A komáromi Monostori Erőd Hadkultúra Központ Műemléki Ingatlanfejlesztési és Hasznosítási Kht. és a komarnói Pro Castello Comaromiensi Alapítvány évek óta közösen végzi az erődök műemléki helyreállítását. A fejlesztés fő célja olyan turisztikai és kulturális központ létrehozása, amely egyrészt fontos történelmi emlékhely, másrészt megismertet a terület históriájával és hadikultúrájával. A Világörökség Bizottság várhatóan 2008 nyarán dönt a felvételről. Magyarország egyelőre nyolc helyszínnel szerepel a listán, közülük az Aggteleki-cseppkőbarlang és a Fertő tó vidéke Szlovákiával, illetve Ausztriával közös.

FILMSZEMLE ELÕTT Az előzsűrik döntése alapján 18 játék-, 40 dokumentum-, 30 kísérleti és kisjáték-, valamint 9 tudományos-ismeretterjesztő film kapott helyet a január 30-tól február 6-ig tartó 38. Magyar Filmszemle programján, a Jövő Háza, a Palace Mammut és az Uránia vetítőtermeiben. A fesztivált Sándor Pál Noé bárkája című alkotása nyitja meg, s az első estén adják át az idei életműdíjakat is Máthé Erzsi színművésznek, Fakan Balázs dramaturgnak és Czigány Tamás dokumentumfilm-rendezőnek. A szemle teljes mezőnyéről és minden fontos információról a film.hu tájékoztat, itt most csupán a nagyjátékfilmes versenymezőnyben szereplő rendezők névsora: Bogdán Árpád, Bollók Csaba, Dettre Gábor, Elek Judit, Erdőss Pál, Esztergályos Károly, Herendi Gábor, Igor és Iván Buharov, Kamondi Zoltán, Maár Gyula, Mészáros Péter, Rohonyi Gábor, Sas Tamás, Szalai Györgyi - Dárday István, Szász János, Szilágyi Andor, Szőke András, Vecsernyés János.

ÚJ OPERAIGAZGATÓ PÁRIZSBAN Lehet előrelátóan is intézni egy állami operaház ügyeit: mivel a Párizsi Operát vezető belga Gerard Mortier 2008 novemberében betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárt, a francia kulturális miniszter bejelentette: 2009-től hat éven át Nicolas Joel, a toulouse-i Capitole színház igazgatója lép a helyére. Addig pedig, hogy szokja a gyűrődést, helyettesként dolgozik a 2700 nézőt befogató Bastille Operát és a 2000 férőhelyes Palais Garnier-t magába foglaló, 1600 alkalmazottal és 160 millió euróból működő 300 éves párizsi intézményben.

ZENEBISZNISZ, USA, ANGLIA 2006-ban 4,9 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban a zenei albumok - vagyis a CD-k és a teljes terjedelmükben letöltött digitális albumok - forgalma, ami a statisztikát készítő Nielsen SoundScan értékelése szerint annak a következménye, hogy egyre többen inkább csak egyes számokat töltenek le teljes albumok helyett. Viszont pontosan a digitális letöltéseknek köszönhető, hogy a zenei eladások összesített értéke 19,4 százalékkal nőtt 2005-höz képest. A digitálisan letöltött számok mennyisége 65 százalékkal emelkedett. A legkelendőbb album a High School Musical című Disney-tévéprodukció zenéje volt: több mint 3,7 millióan vették meg. 2005-ben csak két számot vásároltak meg egymilliónál többen digitális formában, 2006-ban 22 ilyen akadt, közülük Daniel Powter Bad Day című száma első ízben ért el kétmillió fizetős letöltés fölötti eredményt. Az amerikai piaci torta megoszlása: Universal: 31,6, Sony BMG: 27,4, Warner: 18,1, EMI: 10,2, függetlenek: 12,6 százalék.

Nagy-Britanniában 2005-höz képest 2,5 százalékkal esett a zenei albumok forgalma, összesen 155 millió darabot adtak el - a legkelendőbb száz album között 62 százalék a brit előadók aránya, az első tízben heten vannak. A legkelendőbb album a képünkön látható Snow Patrol Eyes Open című lemeze: 1,51 millió példány, ötszörös platina. A kislemezek eladását közel 40 százalékkal nyomta föl 2005-höz képest az internetes forgalom, a legtöbb, 400 ezer fölötti letöltést a Gnarls Barkley-féle Crazy generálta.

2007-től új szabály lépett életbe a hivatalos brit listák összeállításánál: immár minden szám felkerülhet ide, mely az interneten keresztül legálisan letölthető, függetlenül attól, hogy valóságos, kézbe vehető kislemezként is forgalomban van-e éppen. Vagyis bármilyen régi, a hagyományos kereskedelemből már kifutott sláger visszatérhet a listára anélkül, hogy újra kiadnák lemezen, elég, ha a kiadója elérhetővé teszi a neten. A hírek szerint az EMI tárgyalásban áll a Beatles-katalógus ilyen formában való megjelentetéséről.

Figyelmébe ajánljuk