Mi a közös az arab és a skandináv gasztronómiában? A válasz meglepően egyszerű: a kardamom. Ez az egzotikus, nagyon jellegzetes, erős, kámforos aromájú fűszer kategóriájában a harmadik legdrágább a világon (a sáfrány és a vanília után). A magas ár az igen munkaigényes termesztés következménye (mint a másik kettőnél is). A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik, őshazája Dél-India és Srí Lanka. Ázsiában a konyhán kívül az orvostudományban használják, elsősorban emésztési, légzési problémák és fogfájás gyógyítására. Legnagyobb termelője India, ahol persze olyan magas a belföldi kereslet, hogy az országon kívülre csak kevés jut. Az egyik legnagyobb kardamomexportőr Guatemala, ott csupán száz éve termesztik, direkt kereskedelmi célból.
A "valódi" kardamom a zöld kardamom. Elterjedt néhány további fajta is, amelyek közül a leggyakoribb a fekete kardamom, amit sokszor méltatlanul a zöld kardamom alacsonyabb rendű helyettesítőjének tartanak, pedig Indiában saját, külön funkciója van. Míg a zöld változatot a kifinomultabb, lágyabb ízű ételekhez használják, addig a fekete erős, füstös aromáját a fűszeres, rusztikus fogásokban kedvelik. A fehér kardamom pedig valójában halványított zöld kardamom. A kardamom kapható egészben, saját apró zöld, ill. barnás hüvelyében, vagy őrölve. A főzéshez többnyire a hüvelyen belül található magvakat használjuk, megtörve. Mivel fokozatosan bontakozik ki az íze, a kardamomos ételeket érdemes előre elkészíteni.
A világ kardamomfogyasztásának 60 százaléka az arab világra esik - a kardamomos kávét a vendégszeretet szimbólumaként adják fel; minimum három csészével illendő fogyasztani. Vagy egy csipet őrölt kardamomot, vagy néhány szemet tesznek bele. Etiópiában gyakran együtt is pörkölik a kávészemekkel. Olyan híres fűszerkeverék elengedhetetlen alkotóeleme, mint pl. a marokkói "ras-el hanout", a jemeni "zhoug" vagy az etióp "berbere". Az indiai konyha elképzelhetetlen nélküle, legyen szó akár curryről, kormáról vagy biryaniról. A pörkölt diófélékkel megszórt, sáfránnyal és mézzel kikevert krémes joghurt a kardamom hozzáadásától válik elképesztően finom desszertté (ez a srikhand). A fűszerekkel felfőzött édes indiai tejes tea, a chai szintén tartalmaz kardamomot. Az arab országokon kívül a legnagyobb importőr Svédország és Norvégia, ahol karácsonyi tésztákhoz, mézeskalácshoz, hagyományos péksüteményekhez, húsokhoz vagy a jellegzetes forralt borhoz, a "glögghöz" is használják.
Ha a következő ételekbe/italokba egy csipet tört kardamomot csempészünk, rögtön egy kis egzotikumhoz lesz szerencsénk:
Tejes tea
Mézzel kikevert joghurt
Kenyértészta
Pástétomok
Gyümölcssaláta
Alma-, körte-, birsalmakompót
Tejberizs
Forralt bor
Chutneyk
Répatorta
Vaníliafagylalt, turmixok