chili & vanilia - Arriba Mexico!

  • .
  • 2009. augusztus 6.

Trafik

Epazote, chicharron, queso fresco - ezek szerepelnének a hozzávalók listáján, ha igazán autentikus változatban utaznánk. Nézzük sorrendben: az "epazote" mirhafű, enyhén citrusos, kesernyés-ánizsos fűszerlevél, a mexikói konyha egyik fontos kelléke.
Chicharron néven a ropogósra kisütött malacbőr fut, a queso fresco meg egyike a számos különböző fajtájú, puhább vagy keményebb mexikói sajtnak. Helyben mindhárom kerülne a tortillalevesbe. Utóbbi eredetét tekintve abban a reményben folytattam kutatásokat, hogy legalább egy azték törzsvezérig jutok, a valóság azonban sokkal kevésbé romantikus: a legtöbb forrás szerint azért született, mert olcsó, és az összes maradékot fel lehetett használni. A millióféle chilipaprikáról, úgymint ancho, mulato, pasilla, chipotle, jalapeno, morita, guajillo, cascabel, habanero, külön fejezeteket lehetne írni, ha lenne hely.

Bár az alábbi leves elég tartalmas, pikáns savanykássága miatt kimondottan frissítő. Az egyetlen ritka alapanyag a szárított mexikói chili - ezt néhány, egzotikus élelmiszert forgalmazó üzletben lehet kapni. Nélküle kevésbé összetett ízvilágot kapunk, mivel pont az ancho chili komplexitása marad ki belőle - de még úgy is remek (ez esetben egy nem túlságosan csípős cseresznyepaprikával, esetleg két hegyes zöldpaprikával helyettesítsük).

Mexikói csípős-savanyú leves ropogós tortillával

(Sopa de tortilla)

Hozzávalók (4 személyre)

2 szárított ancho vagy pasilla chilipaprika

3 paradicsom meghámozva, feldarabolva

3 evőkanál olívaolaj

1 nagy vöröshagyma, finomra aprítva

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1,2 l leszűrt húsleves

1 zöldcitrom leve

2 friss tortilla, csíkokra szeletelve

1 érett avokádó felkockázva

1 csokor friss korianderzöld

só, bors

A chilipaprika szárát és magját eltávolítjuk, száraz serpenyőben néhány percig pirítjuk. Ezt követően 20 percre beáztatjuk hideg vízbe. Közben grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, a paradicsom héját keresztben bemetsszük, majd néhány percig grillezzük, amíg a héja magától lejön. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, valamint a vízben felpuhított, felszeletelt chilipaprikát. (Ha cseresznyepaprikát vagy friss erős paprikát használunk, ehhez az alaphoz adjuk. Előbbit összemorzsolva, utóbbit grillezve, meghámozva). Felöntjük a leszűrt húslevessel, és összeforraljuk. Turmixgépben simára pürésítjük, majd átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a citromlevet. Közben csíkokra szeleteljük a tortillát, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. (Opcionálisan kész, bolti tortillachipsszel csalhatunk.) Nagy mélytányérba tesszük a tortillacsíkokat, az avokádót, majd rámerjük a levest. Friss korianderzölddel megszórva tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.