chili & vanilia - Arriba Mexico!

  • .
  • 2009. augusztus 6.

Trafik

Epazote, chicharron, queso fresco - ezek szerepelnének a hozzávalók listáján, ha igazán autentikus változatban utaznánk. Nézzük sorrendben: az "epazote" mirhafű, enyhén citrusos, kesernyés-ánizsos fűszerlevél, a mexikói konyha egyik fontos kelléke.
Chicharron néven a ropogósra kisütött malacbőr fut, a queso fresco meg egyike a számos különböző fajtájú, puhább vagy keményebb mexikói sajtnak. Helyben mindhárom kerülne a tortillalevesbe. Utóbbi eredetét tekintve abban a reményben folytattam kutatásokat, hogy legalább egy azték törzsvezérig jutok, a valóság azonban sokkal kevésbé romantikus: a legtöbb forrás szerint azért született, mert olcsó, és az összes maradékot fel lehetett használni. A millióféle chilipaprikáról, úgymint ancho, mulato, pasilla, chipotle, jalapeno, morita, guajillo, cascabel, habanero, külön fejezeteket lehetne írni, ha lenne hely.

Bár az alábbi leves elég tartalmas, pikáns savanykássága miatt kimondottan frissítő. Az egyetlen ritka alapanyag a szárított mexikói chili - ezt néhány, egzotikus élelmiszert forgalmazó üzletben lehet kapni. Nélküle kevésbé összetett ízvilágot kapunk, mivel pont az ancho chili komplexitása marad ki belőle - de még úgy is remek (ez esetben egy nem túlságosan csípős cseresznyepaprikával, esetleg két hegyes zöldpaprikával helyettesítsük).

Mexikói csípős-savanyú leves ropogós tortillával

(Sopa de tortilla)

Hozzávalók (4 személyre)

2 szárított ancho vagy pasilla chilipaprika

3 paradicsom meghámozva, feldarabolva

3 evőkanál olívaolaj

1 nagy vöröshagyma, finomra aprítva

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1,2 l leszűrt húsleves

1 zöldcitrom leve

2 friss tortilla, csíkokra szeletelve

1 érett avokádó felkockázva

1 csokor friss korianderzöld

só, bors

A chilipaprika szárát és magját eltávolítjuk, száraz serpenyőben néhány percig pirítjuk. Ezt követően 20 percre beáztatjuk hideg vízbe. Közben grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, a paradicsom héját keresztben bemetsszük, majd néhány percig grillezzük, amíg a héja magától lejön. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, valamint a vízben felpuhított, felszeletelt chilipaprikát. (Ha cseresznyepaprikát vagy friss erős paprikát használunk, ehhez az alaphoz adjuk. Előbbit összemorzsolva, utóbbit grillezve, meghámozva). Felöntjük a leszűrt húslevessel, és összeforraljuk. Turmixgépben simára pürésítjük, majd átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a citromlevet. Közben csíkokra szeleteljük a tortillát, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. (Opcionálisan kész, bolti tortillachipsszel csalhatunk.) Nagy mélytányérba tesszük a tortillacsíkokat, az avokádót, majd rámerjük a levest. Friss korianderzölddel megszórva tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Halál kasmírpulóverben

Almodóvar öregszik. E tény új dolgokra sarkallja: megjött az étvágya, hogy az öregedésről és a halál egyre nyomasztóbb közelségéről meséljen, és el-elkalandozik spanyol anyanyelvétől.