Bár az alábbi leves elég tartalmas, pikáns savanykássága miatt kimondottan frissítő. Az egyetlen ritka alapanyag a szárított mexikói chili - ezt néhány, egzotikus élelmiszert forgalmazó üzletben lehet kapni. Nélküle kevésbé összetett ízvilágot kapunk, mivel pont az ancho chili komplexitása marad ki belőle - de még úgy is remek (ez esetben egy nem túlságosan csípős cseresznyepaprikával, esetleg két hegyes zöldpaprikával helyettesítsük).
Mexikói csípős-savanyú leves ropogós tortillával
(Sopa de tortilla)
Hozzávalók (4 személyre)
2 szárított ancho vagy pasilla chilipaprika
3 paradicsom meghámozva, feldarabolva
3 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1,2 l leszűrt húsleves
1 zöldcitrom leve
2 friss tortilla, csíkokra szeletelve
1 érett avokádó felkockázva
1 csokor friss korianderzöld
só, bors
A chilipaprika szárát és magját eltávolítjuk, száraz serpenyőben néhány percig pirítjuk. Ezt követően 20 percre beáztatjuk hideg vízbe. Közben grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, a paradicsom héját keresztben bemetsszük, majd néhány percig grillezzük, amíg a héja magától lejön. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, valamint a vízben felpuhított, felszeletelt chilipaprikát. (Ha cseresznyepaprikát vagy friss erős paprikát használunk, ehhez az alaphoz adjuk. Előbbit összemorzsolva, utóbbit grillezve, meghámozva). Felöntjük a leszűrt húslevessel, és összeforraljuk. Turmixgépben simára pürésítjük, majd átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a citromlevet. Közben csíkokra szeleteljük a tortillát, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. (Opcionálisan kész, bolti tortillachipsszel csalhatunk.) Nagy mélytányérba tesszük a tortillacsíkokat, az avokádót, majd rámerjük a levest. Friss korianderzölddel megszórva tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com