Az egyiptomi dukkah fűszerkeverék egyike azon kiegészítőknek, amelyet, ha megkóstolnak, soha többé nem szabadulnak tőle. Az első fázisban az égvilágon mindenre rá fogják szórni, a salátától a lecsóig. A másodikban mindig lesz házi készítésű a spájzban. A harmadikban pedig kísérletekbe fognak. Felfedezik, hogy milyen magasságokba repíti a legbanálisabb paradicsomsalátát is.
Paradicsomsaláta egyiptomi szezámos fűszerkeverékkel (dukkah)
Hozzávalók a fűszerkeverékhez:
5 dkg mogyoró
5 dkg szezámmag
1 ek. egész koriandermag
1 ek. egész római kömény
1 tk. só
A mogyorót 180 ·C-os sütőben megpirítjuk, majd a héját egy konyharuhába csomagolva ledörzsöljük. Félretesszük, hogy kihűljön. A szezámmagot száraz serpenyőben, egyenletesen aranyszínűre pirítjuk, óvatosan, nehogy odakapjon. Tányérra öntjük, ezt is félretesszük. A serpenyőt konyhai papírtörlővel kitöröljük, majd ugyanebben az edényben pár perc alatt illatosra pirítjuk a koriandermagot és a római köményt. Amikor minden hozzávaló kihűlt, mozsárban durvára törjük. (Az aprítógép nem felel meg, mert az olajos magvak miatt könnyen krémszerűre dolgozná. Ha nincs mozsarunk, inkább kemény felületen egy nehéz lábas aljával törjük meg.) A keveréket lehet variálni, kerülhet bele fekete bors, cayenne bors, menta, a magok lehetnek különbözőek. Nagyon finom olívaolajjal, újhagymával készített paradicsomsalátára szórva (amelyre szórhatunk petrezselymet, korianderzöldet és fetasajtot is). Egyiptomban hagyományosan kenyeret mártanak olívaolajba, majd dukkah-ba. Száraz helyen, dobozban tárolva 2-3 hétig eláll.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com