tévésmaci - Robin Sül

  • .
  • 2008. július 10.

Trafik

Annyira rossz tahónak lenni. Vagyis olyan az, mint az ivás: rövid ideig jó, s utána hosszú ideig rossz.
A legrosszabb, amikor a lépcsőházban jön rá az ember, hogy mennyire cikifej volt az előbb. Ég, pirul, de lassan elkezdi gyűjteni az erőt a bocsánatkéréshez. Hát nem azt írtam a múlt héten, hogy "Jirí Menzel egyetlen időtállónak tűnő felszólamlása, a Hóvirágünnep." Bocsánatot kérek! Ez egy marhaság, és rosszul is hangzik. Gondoltam volna csak a maestro 1967-es filmjére, a Szeszélyes nyárra! A Vladislav Vancura kisregényéből készült film nem csupán nagyszerű mulatság, de az egyik legtökéletesebb irodalmi adaptáció, amire emlékszem. Nemcsak a káprázatos(an nehéz) szöveget vezetik elő tök hitelesen a (máshol is nagyszerű) színészek, de a képi világ, a lendület, a hangulatfestő erő és maga a rendező, a csepűrágó Arnostek szerepében, mind százszázalékos! Egyszer csinálna valaki filmet a János, a pékből! Minimum egy fiatal Menzel!

Akkor már azt is jó, ha bevallom, hogy én a következő (1968-as) Bűntény a mulatóbant is iszonyúan bírtam. Elhiszem, hogy ahhoz nagyon sokat tett hozzá Suhy és Slitr, a cseh zenés színház, a prágai kabarévilág második nagy generációjának (az első mondjuk Werich és Voskovec voltak) a legjobbjai. Attól az még Menzel filmje. Meg az övék is: Jirí Suhy írta a szövegeket, Jirí Slitr a zenét, és ők a főszereplők is. 1959-ben Suhy alapította az egykor még mifelénk is jól csengő nevű prágai Semafor színházat (sedm malych forem = 7 kis forma). Slitr meg öngyilkos lett. Mikor, mikor? 1969-ben.

Tévézünk?

Pénteken (11-én) Nézz balra, ott egy svéd! Dán dogmafilm 2003-ból, én azt bírom benne a legjobban, hogy... - mindegy, a legelső mondatát, nézzék inkább meg este 11-kor az m2-n.

Szombat az egyetlen olyan napunk, amikor érdemes (ebben nem vagyok ugyan biztos teljesen) tévéznünk. Az RTL Klubon például este fél nyolckor lesz Az Északi-tenger kalózai c. franszia-német-spanyol kalandfilm 2006-ból. Ezekkel az elsüllyedt műfajokkal még senki nem járt jól, ha felmelegítette őket, ettől sem várok sokat, de annak, aki ma is el tudja fütyülni egy rozé hosszúlépésért a Surcouf filmzenéjét az utolsó hangjegyig, nem szabad elugrania ez elől sem - maximum rossz lesz. Ígérjék meg, ha Saint-Malóban járnak, csak az Hoötel le Surcoufban szállnak meg! Rendes lenne önöktől. 21.50-kor a Filmmúzeumon kétszázadszor is meg lehet nézni a New York árnyait. Nos, mert az olyan, hogy kétszázszor is meg lehet nézni. Én legalább kétszer kötelezővé is tenném mindenkinek. Nehogy az m2-n nézzék helyette a szinte párhuzamos (22.10) Egy amerikai Rómában c. 1962-es limcsit, ilyesmivel ráérnek az Angyalok és démonokig. Még akkor se, ha rögtön utána (23.55) Az íj című felkapott távol-keleti dolgozattal keresi a kedvüket a kettes műsor. Én a Dunáról választok egy 1959-es franszia és fekete-fehér darabot, az a címe, hogy A zsebtolvaj. Ne is kérdezzék, kik játszanak benne. Marika Green, hm? Az a lényeg, hogy Robert Bresson csinált valamit a Bűn és bűnhődéssel.

Vasárnap hacsak nem du. 3-kor az MGM-en a Van, aki forrón szereti.

Hétfőn viszont még ennyi sem. Időutazás a Lenin-szobrok fénykorába: műsorszünet.

Kedden bezzeg már kora délután nekifoghatunk, hisz a Duna 14.25-kor kezdi A szép Antoniót (olasz; 1960; fekete-fehér). Éjjel egy albán-magyar film, ami valszeg teljesen albán a tv2-n 1.25-kor: Sako menyegzője.

Szerdán este nyolckor a Filmmúzeumon az Egy szöszi szerelme, ami valójában szerelmei, de ez nem számít, az a film még mindig marha jó! Vajon elmondhatjuk-e ugyanezt A smaragd románcáról is? Ciki, nem ciki, nekem tetszett, amikor bemutatták, bár a folytatásaitól bubópestist kaptam vagy másmilyen kiütéseket. Az HBO-n lesz 18.15-kor.

Csütörtökön egy délelőtti Blues Brothers a tv2-n. Most így írják épp: Blues Brothers - A bluestestvérek, felőlem. Nem volt ilyen száma a Hobónak? 11.40-es blues? Kár. Még az este a Dunán (22.05-kor) bepróbálkozhatunk egy görög-spanyol filmmel, bár el nem tudom képzelni, hogy a focin és a turizmuson kívül milyen közös témáik lehetnek. A cím mindenesetre sokat sejtet: Anna nyara. 2001-es a mű.

Átgondoltam alaposan: ne tévézzenek!

Figyelmébe ajánljuk