chili & vanilia - Valami Amerika

  • .
  • 2009. augusztus 27.

Trafik

Az amerikai édességek az európai ízlelőbimbókat nemigen hozzák lázba. A hatalmas vajkrémes, túl édes torták, a tömény, méretes sütemények, kekszfélék nem versenyezhetnek egy európai cukrászda kínálatával.
A "Key lime pie" azért más torta. Klasszikus és népszerű amerikai édesség, amely a floridai Key-szigeteken termesztett Key-zöldcitromról kapta nevét. Ezt magyarul különböző nevekkel illetik, például mexikói törpecitrom. Olyannyira ehhez az államhoz kapcsolódik, hogy 2006 óta törvényileg Florida állam hivatalos süteményévé nyilvánították. A citrom maga akkora, mint egy dió, intenzíven, kissé pikánsan-egzotikusan savanyú, enyhén édeskés. Még az Egyesült Államokban sem lehet mindenütt hozzájutni, nemhogy nálunk. Zöldcitromot ajánlok helyette, amellyel hasonló eredményt kapunk. Az én verzióm két elemben különbözik a hagyományos recepttől: egyrészt vegyesen használok zöld- és hagyományos citromot, mert a zöldcitrom enyhébb, és szerintem finomabb, picit erőteljesebb savanyúsággal. Másrészt pedig a megszokottnál valamelyest sósabbra készítem a kekszmorzsás "héjat", mert ez remekül passzol az édes-savanyú krémhez, és egy csipet fahéjat is adok hozzá. Szokták tojásfehérjehabbal is bevonni, én jobban szeretem natúr. A krém azért is praktikus, mert ha marad belőle, akkor igazán változatosan lehet használni - születhet belőle szuflé, hab vagy akár fagylalt is. Előtte azért nem árt megkóstolni az igazit.

Zöldcitromkrémes, sós kekszes torta

Hozzávalók (4-6 személyre)

12,5 dkg kekszmorzsa (lehetőség szerint teljes kiőrlésű lisztből készült)

6,5 dkg vaj

fél kávéskanál só

csipet fahéj

Töltelék:

2 tubus (340 g) cukrozott sűrített tej

1 zöldcitrom héja

2 zöldcitrom leve

2 citrom leve

4 tojássárgája

A sütőt előmelegítjük 170 ·C-ra. A kekszet robotgéppel morzsa állagúra daráljuk, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A vajat (mikróban vagy lábasban) felolvasztjuk, és hozzákeverjük a kekszhez, egy-két evőkanálnyit kihagyunk, ezt a forma kikenéséhez használjuk. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos (esetleg cakkos szélű) tortaforma alját és szélét a kimaradt vajjal megkenjük, méretre vágott sütőpapírt helyezünk bele. Egyenletesen elosztjuk benne a kekszmorzsát, egy pohár aljával szorosan lenyomkodjuk úgy, hogy kb. 1 cm magas pereme legyen. A sütőbe helyezzük, 10 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a krémet: a tojássárgákat elektromos kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük. Hozzáöntjük a sűrített tejet, a kétfajta citrom kifacsart levét, és hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját. A habverővel simára keverjük. A krémet beleöntjük a torta "héjába", amit kivettünk a sütőből. Elegyengetjük a tetejét, visszatesszük a sütőbe, és 10 percig sütjük. Teljesen kihűtjük. Jéghidegen a legfinomabb, érdemes fél-egy órára a mélyhűtőbe tenni. Magában vagy tejszínhabbal kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?