Zöldcitromkrémes, sós kekszes torta
Hozzávalók (4-6 személyre)
12,5 dkg kekszmorzsa (lehetőség szerint teljes kiőrlésű lisztből készült)
6,5 dkg vaj
fél kávéskanál só
csipet fahéj
Töltelék:
2 tubus (340 g) cukrozott sűrített tej
1 zöldcitrom héja
2 zöldcitrom leve
2 citrom leve
4 tojássárgája
A sütőt előmelegítjük 170 ·C-ra. A kekszet robotgéppel morzsa állagúra daráljuk, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A vajat (mikróban vagy lábasban) felolvasztjuk, és hozzákeverjük a kekszhez, egy-két evőkanálnyit kihagyunk, ezt a forma kikenéséhez használjuk. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos (esetleg cakkos szélű) tortaforma alját és szélét a kimaradt vajjal megkenjük, méretre vágott sütőpapírt helyezünk bele. Egyenletesen elosztjuk benne a kekszmorzsát, egy pohár aljával szorosan lenyomkodjuk úgy, hogy kb. 1 cm magas pereme legyen. A sütőbe helyezzük, 10 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a krémet: a tojássárgákat elektromos kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük. Hozzáöntjük a sűrített tejet, a kétfajta citrom kifacsart levét, és hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját. A habverővel simára keverjük. A krémet beleöntjük a torta "héjába", amit kivettünk a sütőből. Elegyengetjük a tetejét, visszatesszük a sütőbe, és 10 percig sütjük. Teljesen kihűtjük. Jéghidegen a legfinomabb, érdemes fél-egy órára a mélyhűtőbe tenni. Magában vagy tejszínhabbal kínáljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com