chili & vanilia - Valami Amerika

  • .
  • 2009. augusztus 27.

Trafik

Az amerikai édességek az európai ízlelőbimbókat nemigen hozzák lázba. A hatalmas vajkrémes, túl édes torták, a tömény, méretes sütemények, kekszfélék nem versenyezhetnek egy európai cukrászda kínálatával.
A "Key lime pie" azért más torta. Klasszikus és népszerű amerikai édesség, amely a floridai Key-szigeteken termesztett Key-zöldcitromról kapta nevét. Ezt magyarul különböző nevekkel illetik, például mexikói törpecitrom. Olyannyira ehhez az államhoz kapcsolódik, hogy 2006 óta törvényileg Florida állam hivatalos süteményévé nyilvánították. A citrom maga akkora, mint egy dió, intenzíven, kissé pikánsan-egzotikusan savanyú, enyhén édeskés. Még az Egyesült Államokban sem lehet mindenütt hozzájutni, nemhogy nálunk. Zöldcitromot ajánlok helyette, amellyel hasonló eredményt kapunk. Az én verzióm két elemben különbözik a hagyományos recepttől: egyrészt vegyesen használok zöld- és hagyományos citromot, mert a zöldcitrom enyhébb, és szerintem finomabb, picit erőteljesebb savanyúsággal. Másrészt pedig a megszokottnál valamelyest sósabbra készítem a kekszmorzsás "héjat", mert ez remekül passzol az édes-savanyú krémhez, és egy csipet fahéjat is adok hozzá. Szokták tojásfehérjehabbal is bevonni, én jobban szeretem natúr. A krém azért is praktikus, mert ha marad belőle, akkor igazán változatosan lehet használni - születhet belőle szuflé, hab vagy akár fagylalt is. Előtte azért nem árt megkóstolni az igazit.

Zöldcitromkrémes, sós kekszes torta

Hozzávalók (4-6 személyre)

12,5 dkg kekszmorzsa (lehetőség szerint teljes kiőrlésű lisztből készült)

6,5 dkg vaj

fél kávéskanál só

csipet fahéj

Töltelék:

2 tubus (340 g) cukrozott sűrített tej

1 zöldcitrom héja

2 zöldcitrom leve

2 citrom leve

4 tojássárgája

A sütőt előmelegítjük 170 ·C-ra. A kekszet robotgéppel morzsa állagúra daráljuk, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A vajat (mikróban vagy lábasban) felolvasztjuk, és hozzákeverjük a kekszhez, egy-két evőkanálnyit kihagyunk, ezt a forma kikenéséhez használjuk. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos (esetleg cakkos szélű) tortaforma alját és szélét a kimaradt vajjal megkenjük, méretre vágott sütőpapírt helyezünk bele. Egyenletesen elosztjuk benne a kekszmorzsát, egy pohár aljával szorosan lenyomkodjuk úgy, hogy kb. 1 cm magas pereme legyen. A sütőbe helyezzük, 10 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a krémet: a tojássárgákat elektromos kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük. Hozzáöntjük a sűrített tejet, a kétfajta citrom kifacsart levét, és hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját. A habverővel simára keverjük. A krémet beleöntjük a torta "héjába", amit kivettünk a sütőből. Elegyengetjük a tetejét, visszatesszük a sütőbe, és 10 percig sütjük. Teljesen kihűtjük. Jéghidegen a legfinomabb, érdemes fél-egy órára a mélyhűtőbe tenni. Magában vagy tejszínhabbal kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált.