Bár nyilván fényévnyire van az eredetitől (a tészta, a hagyományos technológia és a tűzforró sütő kizárólag az eredeti helyszínen működik), azért megosztom a kikísérletezett receptet. Finom - ha pedig mellé felteszünk egy szép fado zenét, akkor hátha kicsit megérint a saudade, vagyis a portugál melankolikus elvágyódás.
Portugál pudingos kosárka
(Pastéis de Belém)
Hozzávalók (12 darabhoz)
30 dkg leveles tészta
4 dl tej
4 tojássárgája, szobahőmérsékleten
12 dkg cukor
3 dkg liszt
diónyi vaj + a forma kikenéséhez
csipet só
a tálaláshoz porcukor és őrölt fahéj
A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatra (általában 250 ·C). A leveles tésztából egy kb. 30x20 cm-es téglalapot nyújtunk, majd a hosszabb oldalánál indulva, szorosan feltekerjük, úgy, hogy egy kb. 3-4 cm átmérőjű hengert kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Elkészítjük a krémet: 3,5 dl tejet a cukorral, csipet sóval és diónyi vajjal forráspontig melegítünk. A lisztet csomómentesre keverjük a maradék fél dl tejjel, majd hozzáadjuk a forró tejet, elkeverjük, és állandóan keverve kissé lehűtjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, simára keverjük. Kivajazunk egy 12 adagos, normál méretű muffintepsit. Elővesszük a tésztát a hűtőből, és kb. 3 cm hosszú szeleteket vágunk belőle. A formákba helyezzük. Kissé bevizezzük a hüvelykujjunkat, majd kosárkát képezünk a tésztából úgy, hogy minél vékonyabb rétegre húzzuk ki, és szorosan simuljon a forma falához. Minden kosárkát 2/3-ig megtöltünk a krémmel. Kb. 12 percig sütjük, hogy a tészta átsüljön. Ekkor grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, és (sütőtől függően) kb. 4-5 percig a legfelső rácson sütjük, hogy a krém teteje szinte feketére piruljon. Langyosan, porcukorral és őrölt fahéjjal megszórva tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com