chili&vanília - Bulgur, bulgur

  • .
  • 2011. április 28.

Trafik

A bulgur, ez a búzából készülő, finomra őrölt, szemcsés hozzávaló már szerencsére nálunk is egyre ismertebb alapanyag, az egyre szaporodó számú közel-keleti fűszerüzletekben mindenütt kapható, de mostanság már nagyobb szupermarketek "nemzetközi" részlegén is felbukkan. A török büfékben többnyire "török rizs" elnevezéssel illetik.
Készítésének az arab országokban óriási hagyománya van - a búzaszemeket előfőzik, megszárítják, majd megőrlik. A művelet régebben kézi módszerrel történt: aratáskor az asszonyok átválogatták a gabonát, megtisztították, hatalmas üstökben előfőzték, majd a háztetőkre kiterített pamutlepedőkön, napon megszárították. Végül a férfiak speciális, kizárólag bulgurra specializálódott malomba vitték, ahol malomkővel megtörték. Az utolsó fázisban átszitálták - ekkor alakult ki a három különböző méretű szemcse. A szegényebb vagy távolibb háztartásokban csak megszárítva tárolták egész évben, és minden egyes főzés előtt frissen őrölték. A házi készítéssel ma már elvétve találkozni, az ipari feldolgozás pedig csak két fokozatot - finomat és durvát - eredményez. Mindig tartok itthon, a nagy szemű változatból leggyakrabban ez a fűszeres köret készül: vegáknak sült padlizsánnal (húsleves helyett zöldséglevessel felöntve), húsevőknek sültekhez. Bármilyen szezonális zöldséggel készíthető, különböző fűszerekkel pedig más-más karaktert kap, nálam nem marad el a római kömény.

Csípős bulgurpiláf sült padlizsánnal

Hozzávalók (4 adag)

2 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

1 csípős zöldpaprika, felkockázva

1 paradicsom, meghámozva, kimagozva,

felkockázva

2 evőkanál sűrített paradicsom

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt római kömény

20 dkg nagyszemű bulgur

6 dl leszűrt húsleves

só, bors

1 kávéskanál őrölt cayenne bors

2 közepes padlizsán

4 evőkanál olívaolaj

Olajon, fedő alatt, csipet sóval meghintve üvegesre pároljuk a hagymát és a zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a sűrített paradicsomot és a fűszereket, majd átforgatjuk.

A bulgurt átöblítjük, majd a zöldséges alaphoz adjuk, összekeverjük, hogy a fűszeres zöldség egyenletesen befedje. Felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük, amíg a teljes folyadékot felveszi. Ha szükséges, a főzés végén erős lángon elpárologtatjuk. Amikor kész, egy konyhai papírtörlőt vagy tiszta konyharuhát feszítünk ki a tetejére, majd a fedővel lefedjük, így hagyjuk állni 5-10 percig. Közben megsütjük a padlizsánt: a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánt kb. 1,5 cm vastag karikára szeleteljük, mindkét oldalát bőven megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Sütőpapírral fedett sütőlapra helyezzük, majd 20 perc alatt puhára sütjük. 15 perc után megfordítjuk a karikákat, hogy mindkét oldaluk piruljon. A bulgur mellett tálaljuk. Kínálhatunk hozzá sűrű török joghurtot.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk