Csípős bulgurpiláf sült padlizsánnal
Hozzávalók (4 adag)
2 evőkanál olaj
1 hagyma, finomra aprítva
1 csípős zöldpaprika, felkockázva
1 paradicsom, meghámozva, kimagozva,
felkockázva
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
20 dkg nagyszemű bulgur
6 dl leszűrt húsleves
só, bors
1 kávéskanál őrölt cayenne bors
2 közepes padlizsán
4 evőkanál olívaolaj
Olajon, fedő alatt, csipet sóval meghintve üvegesre pároljuk a hagymát és a zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a sűrített paradicsomot és a fűszereket, majd átforgatjuk.
A bulgurt átöblítjük, majd a zöldséges alaphoz adjuk, összekeverjük, hogy a fűszeres zöldség egyenletesen befedje. Felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük, amíg a teljes folyadékot felveszi. Ha szükséges, a főzés végén erős lángon elpárologtatjuk. Amikor kész, egy konyhai papírtörlőt vagy tiszta konyharuhát feszítünk ki a tetejére, majd a fedővel lefedjük, így hagyjuk állni 5-10 percig. Közben megsütjük a padlizsánt: a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánt kb. 1,5 cm vastag karikára szeleteljük, mindkét oldalát bőven megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Sütőpapírral fedett sütőlapra helyezzük, majd 20 perc alatt puhára sütjük. 15 perc után megfordítjuk a karikákat, hogy mindkét oldaluk piruljon. A bulgur mellett tálaljuk. Kínálhatunk hozzá sűrű török joghurtot.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com