chili&vanília - Bulgur, bulgur

  • .
  • 2011. április 28.

Trafik

A bulgur, ez a búzából készülő, finomra őrölt, szemcsés hozzávaló már szerencsére nálunk is egyre ismertebb alapanyag, az egyre szaporodó számú közel-keleti fűszerüzletekben mindenütt kapható, de mostanság már nagyobb szupermarketek "nemzetközi" részlegén is felbukkan. A török büfékben többnyire "török rizs" elnevezéssel illetik.
Készítésének az arab országokban óriási hagyománya van - a búzaszemeket előfőzik, megszárítják, majd megőrlik. A művelet régebben kézi módszerrel történt: aratáskor az asszonyok átválogatták a gabonát, megtisztították, hatalmas üstökben előfőzték, majd a háztetőkre kiterített pamutlepedőkön, napon megszárították. Végül a férfiak speciális, kizárólag bulgurra specializálódott malomba vitték, ahol malomkővel megtörték. Az utolsó fázisban átszitálták - ekkor alakult ki a három különböző méretű szemcse. A szegényebb vagy távolibb háztartásokban csak megszárítva tárolták egész évben, és minden egyes főzés előtt frissen őrölték. A házi készítéssel ma már elvétve találkozni, az ipari feldolgozás pedig csak két fokozatot - finomat és durvát - eredményez. Mindig tartok itthon, a nagy szemű változatból leggyakrabban ez a fűszeres köret készül: vegáknak sült padlizsánnal (húsleves helyett zöldséglevessel felöntve), húsevőknek sültekhez. Bármilyen szezonális zöldséggel készíthető, különböző fűszerekkel pedig más-más karaktert kap, nálam nem marad el a római kömény.

Csípős bulgurpiláf sült padlizsánnal

Hozzávalók (4 adag)

2 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

1 csípős zöldpaprika, felkockázva

1 paradicsom, meghámozva, kimagozva,

felkockázva

2 evőkanál sűrített paradicsom

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt római kömény

20 dkg nagyszemű bulgur

6 dl leszűrt húsleves

só, bors

1 kávéskanál őrölt cayenne bors

2 közepes padlizsán

4 evőkanál olívaolaj

Olajon, fedő alatt, csipet sóval meghintve üvegesre pároljuk a hagymát és a zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a sűrített paradicsomot és a fűszereket, majd átforgatjuk.

A bulgurt átöblítjük, majd a zöldséges alaphoz adjuk, összekeverjük, hogy a fűszeres zöldség egyenletesen befedje. Felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük, amíg a teljes folyadékot felveszi. Ha szükséges, a főzés végén erős lángon elpárologtatjuk. Amikor kész, egy konyhai papírtörlőt vagy tiszta konyharuhát feszítünk ki a tetejére, majd a fedővel lefedjük, így hagyjuk állni 5-10 percig. Közben megsütjük a padlizsánt: a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánt kb. 1,5 cm vastag karikára szeleteljük, mindkét oldalát bőven megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Sütőpapírral fedett sütőlapra helyezzük, majd 20 perc alatt puhára sütjük. 15 perc után megfordítjuk a karikákat, hogy mindkét oldaluk piruljon. A bulgur mellett tálaljuk. Kínálhatunk hozzá sűrű török joghurtot.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.

Ilyen tényleg nincs Európában

„És jelentem, hogy szeptember elsején be lehet menni a bankba és föl lehet venni a 3 százalékos otthonteremtési hitelt, családi állapottól, lakhelytől függetlenül, és a legfiatalabbak is tulajdonosok lesznek a saját otthonukban. Én nem tudom, hogy ez lelkesítő cél-e bárkinek, de azt biztosan mondhatom, hogy sehol Európában olyan nincs, hogy te barátom, eléred a 18 éves kort, és ha úgy döntesz, hogy saját otthonban akarsz lakni, akkor az lehetséges.”