tévésmaci - Kismadarak és ragadozók

  • .
  • 2011. április 28.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché kinn a tónál az egyszarvú után kutatva egy vízimanó barackolásával voltak elfoglalva, a faluba katonák jöttek. Páncélozott járművek hozták őket, sorban megálltak a falu szélén, a katonák leugrálva menten alakzatba fejlődtek, s futólépésben haladtak végig a falun.
Minden kaput betörtek, s néhányan közülük bementek a házakba, hogy az utcára tereljék a falusiakat. A főtérig nekik is futólépésben kellett megtenniük az utat, fiataloknak, véneknek egyformán. A gyerekeket kihajtották az óvodákból, iskolából, pár öregasszonyt a templomból. A hivatalokból a kisasszonyokat, de szaladt a patikus, az állatorvos, mindenki. A kocsmában elhallgatott a hegedű. A postán szétlőtték a telefonokat, átvágták a vezetékeket. A falu vége felől vastag füst szállt az égre, akik onnan jöttek, azt mondták, már ég néhány ház is. A főtéren felállították a lihegő, jajveszékelő falusiakat, s minden katona azt üvöltötte, hogy maradjanak csendben. Aztán öt csoportra osztották őket, ide álljanak a nők, oda a férfiak, arrébb az öregasszonyok, a fal mellé a gyerekek. Mindenkit elszakítottak mindenkitől, kor és nem szerint osztályozva, szomszédok és ismerősök próbáltak egymás mellé sodródni, mintha úgy nagyobb biztonságban lennének. Paraszt a paraszt mellé, úr az úr mellé, de mind egyformán rémült volt. A legöregebbek még emlékeztek valami hasonlóra, de álmukban sem gondolták, hogy ilyesmi még előfordulhat velük. Már épp elcsendesedtek, amikor hatalmas robajjal katonai járművek futottak be a térre, s újabb katonák ugráltak le róluk. Ugye, jobb tévézni?

Pénteken (29-én) már délután odaülhetünk a Filmmúzeum elé, mert öt előtt a Főúr, tűnés! kezdődik (egy teljesen idióta cseh burleszk, amit a híres Jára Cimrman Színház két dudása, Smoljak és Sverák dobott össze 1980-ban), majd rögtön utána az erős hazai 1968-ból, melyben Latinovits Z. Trabanton cserkészi be Ruttkai Évát, megelőzve tán egy Opelt. Önök ismét kitalálták, ez a kerítésszaggató baromság az Alfa Rómeó és Júlia!

Szombaton délután négy előtt nyilván színigaz történet az RTL Klubon, Alamo - A 13 napos ostrom, Davy Crockett szerepében Billy Bob Thorntonnal. Nos, barátaim, ez a Davy Crockett, aki persze - spoiler, spoiler, uwaga, uwaga - otthagyta a fogát Alamónál, azon túl, hogy az Egyesült Államok egyik konkrét nemzeti hőse, még háromesztendősen elejtett egy medvét is. Állatokról szól a film+2-n kilenc után zúzott Békavári uraság - Az új kaland is, de immár a Monty Python-os csókák nélkül; mindazonáltal a BBC kiszerelésében és Bob Hoskinsszal Borz szerepében, úh. lehet a kölköt elhajtani a kiscsillagok műsoráról, szerintem.

Vasárnap töltsük a délutánt az isteni Lollóval, 17.10-kor Jó estét, Mrs. Campbell! a Filmmúzeumon, melyben a nagy művésznő egyenesen a híres leveskonzervről nevezi el magát, s ha jól emlékszem, Telly Savalas (több szavallaszverseny győztese) a partnere. Utána ugyanitt Pénzt vagy életet!, nagy kedvencünk, Richard Lester izgalmas és robbantós filmje 1974-ből, melyben a másik Richard (Harris) a bajnok. Este egy orosz műalkotás, a Pucoljunk! az RTL Klubon tizenegy után, egy igazi világsztárral (így mondják, nemde) a főszerepben. Tudták önök, hogy Michael Madsen szinte már magyar is? Éjjel két liter sűrű szirup: Napfivér, Holdnővér 1972-ből, Unfranco Zeffirelli elővezetésében.

Hétfőn visszajönnek a komcsik, és eltörlik a hétfői adásnapot.

Kedden egy lengyel versenymű a Dunán este kilenckor, a Nil tábornok. Dettó legenda.

Szerdán a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának kékharisnyái fölkelnek Csipkerózsika-álmukból, és újra a szegény lüszienek vérit szíjják: Etűdök gépzongorára a Dunán, kilenckor.

Csütörtökön szintén kilenckor, szintén a Dunán egy 2007-es német film: Ez a te életed. Felteszem, a Mások élete folytatása, de inkább mégis az előzménye. Akinek nem tetszik, negyven perccel a kezdés után válthat az m1-re, ahol az Ellopott életet adják (olasz film, szintén 2007) - biztos teljesen véletlenül. Vagy nem csak a hírműsorokat egyesítette a hatóság? No tv!

Figyelmébe ajánljuk