Malloreddus bárányraguval és juhsajttal
Hozzávalók (6 adag)
3 evőkanál olívaolaj
10 dkg húsos füstölt szalonna, felkockázva
1 vöröshagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
50 dkg darált bárányhús
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 üveg (7,5 dl) száraz vörösbor
1 ág rozmaring
0,5 dl mustméz (saba néven kapható) vagy
balzsamecetkrém
só, bors
50 dkg malloreddus vagy más rövid, bordázott tészta
10 dkg reszelt juhsajt, pl. pecorino
Egy nagy serpenyőben olívaolajon néhány percig pirítjuk a felkockázott szalonnát, hogy kissé kisüljön a zsírja, és színt kapjon. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Beletesszük a sűrített paradicsomot, átforgatjuk. Néhány perc pirítás után felöntjük 2 dl vörösborral, és erős lángon hagyjuk teljesen elpárologni. Hozzáadjuk a rozmaringot. Fokozatosan, decinként adagoljuk hozzá a vörösbort - mindig addig főzzük, amíg szinte teljesen elpárolog, csak ekkor öntjük fel a következő adag borral. Amikor az összes bor teljesen elfőtt, hozzáadjuk a mustmézet (vagy balzsamecetkrémet), ezzel már nem főzzük a ragut. Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd összeforgatjuk a raguval úgy, hogy az mindenhol egyenletesen vonja be. Reszelt juhsajttal tálaljuk. Ha nem jutunk bárányhúshoz, működik sertés- vagy marhahússal is. Mellé egy pohár száraz vörösbor kötelező.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com