chili&vanília - Carasau & malloreddus

  • .
  • 2011. június 16.

Trafik

Habár Szardínia 1800 km-es tengerparttal rendelkezik, a halfogyasztásnak messze nincs akkora hagyománya a szigeten, mint gondolnánk. Az ősi szárd kulturális gyökerek sokkal inkább a sziget belsejében keresendőek.
Szardíniát a történelem során ugyanis folyamatosan támadták és megszállták: rómaiak, arabok, spanyolok - az ősi, helyi lakosság pedig mindig beljebb és beljebb húzódott. A halak és a tenger gyümölcsei mára a gasztronómia szerves részévé váltak, azonban a sziget egésze szempontjából jóval meghatározóbb jellemzők a szárazföldön ívelő hegyek, völgyek, illetve a rajtuk legelésző juhnyájak, valamint az őket terelgető pásztorok. 'k a sziget kulináris profiljának legmeghatározóbb elemei. Nemcsak, mert a juhok adják a legjellemzőbb élelmiszerek alapanyagait, hanem azért is, mert számos étel ehhez az életmódhoz igazodott. A legfontosabb szárd kenyér, a pane carasau például azért száraz, mert a pásztoroknak olyan kenyérre volt szükségük, amely sokáig eltartható, és hosszú útra is alkalmas. Apane carasauugyanis egy ropogós vékony lap. Durumlisztből gyúrt tésztából kb. 25 cm átmérőjű korongokat nyújtanak, majd addig sütik, amíg felemelkedik - ekkor vízszintesen kettévágják, majd a vékony lapokat olívaolajjal megkenve szárazra sütik. A malloreddus pedig bordázott, apró, kagylóformájú tészta, amelyet szárd gnocchinak vagyis gnocchetti sardinak is szoktak nevezni - ebből készül az alább ajánlott étel.

Malloreddus bárányraguval és juhsajttal

Hozzávalók (6 adag)

3 evőkanál olívaolaj

10 dkg húsos füstölt szalonna, felkockázva

1 vöröshagyma, finomra aprítva

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

50 dkg darált bárányhús

3 evőkanál sűrített paradicsom

1 üveg (7,5 dl) száraz vörösbor

1 ág rozmaring

0,5 dl mustméz (saba néven kapható) vagy

balzsamecetkrém

só, bors

50 dkg malloreddus vagy más rövid, bordázott tészta

10 dkg reszelt juhsajt, pl. pecorino

Egy nagy serpenyőben olívaolajon néhány percig pirítjuk a felkockázott szalonnát, hogy kissé kisüljön a zsírja, és színt kapjon. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Beletesszük a sűrített paradicsomot, átforgatjuk. Néhány perc pirítás után felöntjük 2 dl vörösborral, és erős lángon hagyjuk teljesen elpárologni. Hozzáadjuk a rozmaringot. Fokozatosan, decinként adagoljuk hozzá a vörösbort - mindig addig főzzük, amíg szinte teljesen elpárolog, csak ekkor öntjük fel a következő adag borral. Amikor az összes bor teljesen elfőtt, hozzáadjuk a mustmézet (vagy balzsamecetkrémet), ezzel már nem főzzük a ragut. Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd összeforgatjuk a raguval úgy, hogy az mindenhol egyenletesen vonja be. Reszelt juhsajttal tálaljuk. Ha nem jutunk bárányhúshoz, működik sertés- vagy marhahússal is. Mellé egy pohár száraz vörösbor kötelező.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

Így bomlik

Nehéz lenne pontosan belőni, hogy a Fidesz mióta építi – a vetélytársainál is sokkal inkább – tudatosan, előre megfontolt szándékkal hazugságokra a választási kampányait (1998-ban már egészen bizonyosan ezt tették). Az viszont látható pontosan, hogy e hazugságok idővel egyre képtelenebbek lettek.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.

Mindenki eltűnt

Egy Svédországban élő nyugdíjas postás, műfordító kezdeményezésére gyűjteni kezdték a nagyváradiak a magyar zsidó közösségről és tagjainak sorsáról szóló könyveket. A polcon műveik révén egymás mellé kerülnek szülők és gyerekek, akiket a holokauszt idején elszakítottak egymástól.

„Ez az identitásom része”

Megfeszített erővel vett részt az emberkereskedelem elleni küzdelemben, védett házakat vezetett, kimenekítésekben működött közre. A saját egészsége érdekében hátrébb lépett, de továbbra is dolgozik.

Vaskézzel

Az okozott kár értéke a nyomozás során még a tízszerese volt a vádiratban szereplő 6 millió forintnak. Az előkészítő ülés lehetőséget teremtett volna arra, hogy a szennyest ne teregessék ki, aztán minden másként alakult.