chili&vanília - Carasau & malloreddus

  • .
  • 2011. június 16.

Trafik

Habár Szardínia 1800 km-es tengerparttal rendelkezik, a halfogyasztásnak messze nincs akkora hagyománya a szigeten, mint gondolnánk. Az ősi szárd kulturális gyökerek sokkal inkább a sziget belsejében keresendőek.
Szardíniát a történelem során ugyanis folyamatosan támadták és megszállták: rómaiak, arabok, spanyolok - az ősi, helyi lakosság pedig mindig beljebb és beljebb húzódott. A halak és a tenger gyümölcsei mára a gasztronómia szerves részévé váltak, azonban a sziget egésze szempontjából jóval meghatározóbb jellemzők a szárazföldön ívelő hegyek, völgyek, illetve a rajtuk legelésző juhnyájak, valamint az őket terelgető pásztorok. 'k a sziget kulináris profiljának legmeghatározóbb elemei. Nemcsak, mert a juhok adják a legjellemzőbb élelmiszerek alapanyagait, hanem azért is, mert számos étel ehhez az életmódhoz igazodott. A legfontosabb szárd kenyér, a pane carasau például azért száraz, mert a pásztoroknak olyan kenyérre volt szükségük, amely sokáig eltartható, és hosszú útra is alkalmas. Apane carasauugyanis egy ropogós vékony lap. Durumlisztből gyúrt tésztából kb. 25 cm átmérőjű korongokat nyújtanak, majd addig sütik, amíg felemelkedik - ekkor vízszintesen kettévágják, majd a vékony lapokat olívaolajjal megkenve szárazra sütik. A malloreddus pedig bordázott, apró, kagylóformájú tészta, amelyet szárd gnocchinak vagyis gnocchetti sardinak is szoktak nevezni - ebből készül az alább ajánlott étel.

Malloreddus bárányraguval és juhsajttal

Hozzávalók (6 adag)

3 evőkanál olívaolaj

10 dkg húsos füstölt szalonna, felkockázva

1 vöröshagyma, finomra aprítva

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

50 dkg darált bárányhús

3 evőkanál sűrített paradicsom

1 üveg (7,5 dl) száraz vörösbor

1 ág rozmaring

0,5 dl mustméz (saba néven kapható) vagy

balzsamecetkrém

só, bors

50 dkg malloreddus vagy más rövid, bordázott tészta

10 dkg reszelt juhsajt, pl. pecorino

Egy nagy serpenyőben olívaolajon néhány percig pirítjuk a felkockázott szalonnát, hogy kissé kisüljön a zsírja, és színt kapjon. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Beletesszük a sűrített paradicsomot, átforgatjuk. Néhány perc pirítás után felöntjük 2 dl vörösborral, és erős lángon hagyjuk teljesen elpárologni. Hozzáadjuk a rozmaringot. Fokozatosan, decinként adagoljuk hozzá a vörösbort - mindig addig főzzük, amíg szinte teljesen elpárolog, csak ekkor öntjük fel a következő adag borral. Amikor az összes bor teljesen elfőtt, hozzáadjuk a mustmézet (vagy balzsamecetkrémet), ezzel már nem főzzük a ragut. Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd összeforgatjuk a raguval úgy, hogy az mindenhol egyenletesen vonja be. Reszelt juhsajttal tálaljuk. Ha nem jutunk bárányhúshoz, működik sertés- vagy marhahússal is. Mellé egy pohár száraz vörösbor kötelező.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.

A mókamester

„Mindenki nyugodjon le. Újra jó a víz Fehérváron” – közölte Takács Péter a Facebookon, egy szurikátát ábrázoló mémmel illusztrálva. Ez nagyjából azt jelenti, hogy eleve valami piti ügyről, műbalhéról volt szó.

A lélekkufárok

„Felkérjük Kuminetz Gézát (rektor atya – a szerk.), hogy tartsa fenn a dékán fegyelmi döntését, és szükség esetén követelje meg azon oktatók önkéntes távozását, akik tartósan aláássák az intézmény keresztény identitását” – áll a CitizenGO nevezetű „ultrakonzervatív” (lefordítva: bigott) lobbiszervezet hazai lerakatának augusztus 28-án kelt, Megvédjük a keresztény oktatás szabadságát a Pázmányon! című petíciójában.

Ilyen tényleg nincs Európában

„És jelentem, hogy szeptember elsején be lehet menni a bankba és föl lehet venni a 3 százalékos otthonteremtési hitelt, családi állapottól, lakhelytől függetlenül, és a legfiatalabbak is tulajdonosok lesznek a saját otthonukban. Én nem tudom, hogy ez lelkesítő cél-e bárkinek, de azt biztosan mondhatom, hogy sehol Európában olyan nincs, hogy te barátom, eléred a 18 éves kort, és ha úgy döntesz, hogy saját otthonban akarsz lakni, akkor az lehetséges.”