kertész lesek - MÁRVÁNYMENYASSZONY

  • .
  • 2011. április 14.

Trafik

Amilyen szép a neve, olyan elhanyagolt a Márvány utca I. kerületi szakasza.
Hiába a tekintélyes Várnegyed városrész-elnevezés, a környékre a Déli pályaudvar bevezető szakasza úgy nyomja rá a bélyegét, mint a stemplit a Szigorúan ellenőrzött vonatok kreatív vasutasa; e pecsét azonban kicsit sem gumírozott, inkább afféle seggberúgás.

A Marványmenyasszony étterem legendája a múlt ködébe vész, a földszintes ház falán tábla hirdeti, hogy a vendéglátás errefelé már 1793 óta kötelező gyakorlat. Ám az udvarházba belépve inkább a kétszáz évvel későbbi kilencvenes évek hangulatát érezzük, bár az kétségtelen, hogy a névadó szobra kitüntetett helyen áll és jóval korábbi alkotás.

Nem véletlenül mondtunk udvarházat, a Márványmenyasszony szabadtéri területét - legalábbis most - nem lenne szerencsés kerthelyiségnek nevezni. A fákról hiányzik a lomb, a környéki rendetlenségből arra következtetünk, hogy a hirtelen jött jó idő nyomán csak hirtelen felindulásból vitték ki az asztalokat a raktárból. Az esetlegességet erősíti, hogy rajtunk kívül nem akad vendég. Személyzet annál inkább, és jöttünkre mintha valami szárazedzés kezdődne: hárman is igyekeznek a kedvünkben járni, cseppet sem színvonaltalanul. (Bizonyára nem árt a bemelegítés, hiszen az étterem honlapján olvastuk, hogy "a hangulatos, árnyas, 200-280 férőhelyes kerthelyiségben tavasztól őszig a már jól bevált cigányzene és a nívós folklórműsor biztosítja a jó hangulatot, továbbá igény szerint alkalmas divatbemutatók, zenés műsoros estek, barbecue partyk és mindenféle rendezvények lebonyolítására", vagyis főszezonban nem csak téblábolásból áll a pincérek programja.)

A kellemes szerviz ellenére is úgy tűnik, a Márványmenyasszonyban a szokásos délibáb-konyhával kell beérnünk, a körülmények és az avval most éppen köszönő viszonyban sem lévő cigányzenés beharangozó nem sok jót ígérnek. Ehhez képest a bársonyos sültpaprikakrém-leves füstöltsonka-metélttel (750 Ft) meglepő fordulat, és bár nem hibátlan, mindenképpen érezni az igyekezetet a "magyaros" rutintól való elszakadásra. Ugyanezt mondhatjuk a roston sült fogasfilére (2450 Ft), amit rákraguval, petrezselymes krumplival tálalnak - méghozzá az ilyen helyen szokatlan, szögletes kompozícióban. A legjellemzőbbnek mégis a Rózsa Sándor kedvencének (2200 Ft) mondott tál tűnik, ami nagyon hatásosan (egy szelet marha és egy szelet sertés egymásra terítve) próbálja kifejezni a hazai konyha lényegét: sűrű hús, dús fűszerezés, lelassulás, eltompulás. A somlói galuska (750 Ft) valóban csak hab a tortán, inkább pótszer, mint cukrászati teljesítmény.

Ennek ellenére bátran kijelenthetjük, ha az összes "kilenclyukú" hazai létesítmény a Márványmenyasszony színvonalát hozná, sokkal több turista zárná szívébe a magyar konyhát.

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.