chili&vanília - Isztambul, télen

  • .
  • 2011. január 6.

Trafik

Isztambulban számos olyan gasztronómiai különlegességgel lehet találkozni a téli hónapokban, amelyek megkóstolására máskor nemigen nyílik lehetőség. Sahlep például máskor nincs: a speciális orchideafajta szárított gyökeréből őrölt csontszínű port cukorral és tejjel főzik fel, a végeredmény sűrű, pudingszerű, édes, illatos ital, amelyet forrón, fahéjjal megszórva árulnak.
Instant változata szupermarketekben, kávézókban is megvásárolható, de a ritkaságszámba menő valódit aranyárban mérik, beszerzése felér egy titkos csempészési hadművelettel. A boza igazi energiabomba: a legnépszerűbb isztambuli változata fermentált hántolt kölesből készül, amely az enyhe erjedés során édeskés-savanykás, sűrű itallá válik. Egyszázalékos alkoholtartalma miatt a 17. században akadt szultán, aki betiltotta. Tetejére őrölt fahéj és pirított, ropogós csicseriborsó (leblebi) jár. Leghíresebb, kultikus márkáját a város egyik negyedéről, Vefáról nevezték el. Központi üzletüket 1876-ban alapították, ma az ükunoka viszi, és még ma is sokan zarándokolnak ide egy pohár bozáért. Miután nálunk nincs sahlep, és nincs boza, marad a pirított csicseriborsó, amelynek házi változata valamelyest felidézi az isztambuli hangulatot. Jó kis snack.

Fűszeres pirított csicseriborsó

Hozzávalók (4-6 adag)

2 doboz konzerv csicseriborsó (80 dkg), átöblítve,

lecsöpögtetve

4 evőkanál olívaolaj

só, bors

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál őrölt koriander

fél kávéskanál csípős pirospaprika

A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeverés). A csicseriborsót átöblítjük, lecsepegtetjük, a levált héjakat eltávolítjuk, majd konyhai papírtörlővel amennyire csak lehet, leitatjuk, hogy minél szárazabb legyen. Alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 30-35 percig sütjük, amíg ropogósra pirul. Kivesszük a sütőből, és megszórjuk a fűszerekkel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.