chili&vanília - Isztambul, télen

  • .
  • 2011. január 6.

Trafik

Isztambulban számos olyan gasztronómiai különlegességgel lehet találkozni a téli hónapokban, amelyek megkóstolására máskor nemigen nyílik lehetőség. Sahlep például máskor nincs: a speciális orchideafajta szárított gyökeréből őrölt csontszínű port cukorral és tejjel főzik fel, a végeredmény sűrű, pudingszerű, édes, illatos ital, amelyet forrón, fahéjjal megszórva árulnak.
Instant változata szupermarketekben, kávézókban is megvásárolható, de a ritkaságszámba menő valódit aranyárban mérik, beszerzése felér egy titkos csempészési hadművelettel. A boza igazi energiabomba: a legnépszerűbb isztambuli változata fermentált hántolt kölesből készül, amely az enyhe erjedés során édeskés-savanykás, sűrű itallá válik. Egyszázalékos alkoholtartalma miatt a 17. században akadt szultán, aki betiltotta. Tetejére őrölt fahéj és pirított, ropogós csicseriborsó (leblebi) jár. Leghíresebb, kultikus márkáját a város egyik negyedéről, Vefáról nevezték el. Központi üzletüket 1876-ban alapították, ma az ükunoka viszi, és még ma is sokan zarándokolnak ide egy pohár bozáért. Miután nálunk nincs sahlep, és nincs boza, marad a pirított csicseriborsó, amelynek házi változata valamelyest felidézi az isztambuli hangulatot. Jó kis snack.

Fűszeres pirított csicseriborsó

Hozzávalók (4-6 adag)

2 doboz konzerv csicseriborsó (80 dkg), átöblítve,

lecsöpögtetve

4 evőkanál olívaolaj

só, bors

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál őrölt koriander

fél kávéskanál csípős pirospaprika

A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeverés). A csicseriborsót átöblítjük, lecsepegtetjük, a levált héjakat eltávolítjuk, majd konyhai papírtörlővel amennyire csak lehet, leitatjuk, hogy minél szárazabb legyen. Alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 30-35 percig sütjük, amíg ropogósra pirul. Kivesszük a sütőből, és megszórjuk a fűszerekkel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk