kulthírek

  • .
  • 2011. január 6.

Trafik

NYUGATI FILM ÉSZAK-KOREÁBAN A phenjani brit nagykövetség közreműködésével a brit-észak-koreai diplomáciai kapcsolatok létesítésének 10. évfordulója alkalmából az észak-koreai tévé műsorára tűzték a Csavard be, mint Beckham című angol filmet.
Ez volt az első alkalom, hogy nyugati alkotást mutatott be a KNDK televíziója.

DÍJ A képzelet tudománya című kiállításon, a Ludwig Múzeumban bemutatott, Bernsteinzimmer című művéért Csákány István kapta az AICA, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata díját a művész kategóriában. A kurátorok közül Angel Judit a Köztes idő című sorozatért érdemelte ki az elismerést (Dorottya Galéria), a műkritikusok közül pedig Andrási Gábor A festék lázadása - a Kovásznai projektum című írásáért (Műértő, 2010 szeptember).

GYÁSZ 61 éves korában elhuny Bobby Farrell: a 70-es évek egyik legnépszerűbb diszkócsapata, a Boney M énekes-táncos frontemberét a szentpétervári koncertje utáni reggel, szállodai szobájában találták holtan. Légzési problémákkal küzdött.

FEKETE MÛVÉSZET December utolsó három hetében rendezték meg harmadik alkalommal a Fekete Művészet Világfesztiválját Szenegál fővárosában, Dakarban. A koncertekkel, kiállításokkal, divatbemutatókkal teljes rendezvénysorozat díszvendége Brazília volt, a zárókoncertet Akon adta: a szenegáli származású, Amerikában született, de gyerekkorát Szenegálban töltő, majd Amerikába áttelepülő rapper és énekes ingyen lépett fel, csak az ő és 32 fős kísérete úti- és szállodai költségét fizették.

PALESZTIN ZENEKAR IZRAELBEN Ma egy zenekar, holnap egy állam - ezzel a mottóval turnézott fennállása során első alkalommal Izraelben a Palesztin Nemzeti Hangversenyzenekar. A megszállt területen fekvő Ramallah városában, Jeruzsálem Izrael által annektált keleti részén és Haifában adott telt házas koncerteken Mozart, Beethoven és Ligeti műveit játszották - a palesztin nemzeti himnusz után.

2010 LEG... Az elmúlt év legjobb albumai az angol New Musical Express szerint:

1. These New Puritans: Hidden

2. Arcade Fire: The Suburbs

3. Beach House: Teen Dream

4. LCD Soundsystem: This Is Happening

5. Laura Marling: I Speak Because I Can

6. Foals: Total Life Forever

7. Zola Jesus: Stridulum II

8. Salem: King Night

9. Liars: Sisterworld

10. The Drums: The Drums

Ugyanez amerikai füllel, a Rolling Stone magazin szerint:

1. Kanye West: My Beautiful Dark Twisted Fantasy

2. The Black Keys: Brothers

3. Elton John & Leon Russel: The Union

4. Arcade Fire: The Suburbs

5. Jamey Johnson: The Guitar Song

6. Vampire Weekend: Contra

7. Drake: Thank Me Later

8. Robert Plant: Band Of Joy

9. Eminem: Recovery

10. LCD Soundsystem: This Is Happening

2010 legkelendőbb albumai Nagy-Britanniában:

1. Take That: Progress

2. Bublé: Crazy Love

3. Lady Gaga: The Fame

4. Rihanna: Loud

5. Plan B: The Defamation of Strickland Banks

A legtöbb pénzt ők turnézták össze a világban:

1. Bon Jovi (201 millió dollár)

2. AC/DC (177 millió)

3. U2 (161 millió)

4. Lady Gaga (134 millió)

5. Metallica (110 millió)

MEGÁLLT A MARHASZÍV Röviddel 70. születésnapja előtt, sclerosis multiplex következtében elhunyt Captain Beefheart, az avantgárd rock legnagyobb hatású amerikai mestereinek egyike: halálhírét a Michael Werner Gallery jelentette be. Miután 1982-ben felhagyott a lemezkészítéssel és turnézással, és Don Van Vliet néven a képzőművészetre koncentrált, ez a galéria képviselte, 1982-ben az ő kölni és New York-i termeikben mutatkozott be első önálló kiállításával. (Illusztrációnkon Woman And Dog Walked By című képe, 1985-ből.) Don Vliet még az 1960-as években egészítette ki nevét a Van szócskával, majd 1964-ben immár Captain Beefheart néven megalapította zenekarát, a Magic Bandet. A folyton változó összeállítású csapatban az ősidőkben megfordult Ry Cooder is. Bluesalapú, de a sémákat messze kerülő, öntörvényű zenéje az 1968-as Safe As Milk és az 1982-es Ice Cream For Crow albumok közötti időben a kísérletező zenészek sorára hatott ihlető erővel, a Pere Ubutől a PiL-en át a Bizottságig. Legfontosabb albumának az 1969-es Trout Mask Replicát tartják, ezt tinédzserkori barátja, Frank Zappa támogatásával készítette, akivel Bongo Fury címmel közös koncertalbumot is kiadott.

MODERN ARAB Katar fővárosában, Dohában megnyílt a Mathaf, a Modern Művészet Arab Múzeuma. A mathaf szó múzeumot jelent, az intézményt pedig Hassan Al Thani sejk műgyűjteményére alapították: ennek mintegy hatezer darabja a teljes arab térség képzőművészetét reprezentálja, a 19. század közepétől napjainkig. Az 5000 négyzetméteres múzeum három első kiállításának egyike erről az időszakról, az arab művészek és a modernizmus viszonyáról nyújt történeti áttekintést a följegyzés aktusára utaló Sajjil címen, tíz tematikus blokkban: természet; város; individualizmus; forma és absztrakció; társadalom; család; történelem és mítosz; harc; művészet; Doha. A kiállítás három kurátora közül kettő a múzeum vezetői közül került ki, a harmadik pedig a North Texas University kortárs arab és muzulmán kulturális és tudományos intézetének igazgatója. Két másik csoportos kiállítást is rendeztek ezzel párhuzamosan: Intervenciók címmel öt kiemelkedő arab alkotó életművét mutatják be, Elmondva/El nem mondva/Újra mondva címmel pedig huszonhárom kortárs művésznek a Mathaf felkérésére készített új munkáit, festményeket, szobrokat, fotókat, videókat és multimediális installációkat. Illusztrációnk - az 1961-ben született palesztin Khalil Rabah műve - ebből az anyagból való.

Figyelmébe ajánljuk