chili&vanília - Mandarin

  • .
  • 2010. január 14.

Trafik

Nem tudom, önöknél mi a helyzet, nálunk a januárt eluralta a mandarin. Míg a narancs egész évben beszerezhető, a mandarin valóban szezonális.
Népszerűsége nem véletlen, édes, lédús, és nem utolsósorban nem kell bíbelődni a meghámozásával. Mindig hozzábiggyesztik, hogy mag nélküli, pedig a legtöbbször nem is az. Európába Kínából került 1805-ben, innen kezdte meg mediterrán utazását Olaszországba, majd később a földközi-tengeri térség többi országába.

A mandarin alapvetően - pláne itt nálunk, ahol nem terem meg - gyűjtőfogalom, pedig számos változata létezik a "tango" mandarintól a satsumáig. Az utóbbit Japánban kezdték el termelni a 16. században. A brit James Saunt A világ citrusfajtái című kötetében 235-féle citrust mutat be részletesen, köztük többtucatnyi mandarint. A nemzetközi gasztroporondon rendkívül menő manapság az ún. yuzu, amely a japán konyha hagyományos alapanyaga. Íze, markáns illata a zöldcitrom és a mandarin között, levét és héját levesekhez, szójaszószos mártogatóhoz (alkalomadtán fürdővízhez) adják. Az aztán pláne nincs errefelé, úgyhogy marad a fapados mandarin. Íme, két bombabiztos befutó recept.

Édeskömény-cikória saláta mandarinnal. Először elkészítjük a salátaöntetet: 2 evőkanál jó minőségű borecethez (vagy fehér balzsamecethez) adunk egy csipet sót, egy teáskanál mézet és fél kávéskanál magos mustárt, kikeverjük. Hozzáadjuk egy mandarin reszelt héját és levét, valamint fél-fél citrom és narancs levét. Egyenletesen hat evőkanál jófajta olívaolajat csorgatunk hozzá, és addig keverjük, amíg homogén, fényes öntetet kapunk. Zöldséggyalun (vagy négyoldalú reszelőn) egészen vékonyra gyalulunk egy nagy fej édesköménygumót. Vékonyra szeletelünk két fej cikóriát. A zöldségeket az öntetbe forgatjuk. A tetejére kifilézett mandaringerezdeket, esetleg néhány szem fekete olajbogyót és durvára vágott pisztáciát szórunk.

Habos mandarinkrém. Keverőtálban fehéredésig keverünk két egész tojást és két tojássárgáját 12 dkg cukorral. Lábasban vizet forralunk, és a tálat a tetejére helyezzük úgy, hogy az alja ne érje a vizet. A gőz fölött elektromos vagy kézi habverővel elkezdjük folyamatosan felverni a krémet. Amikor sűrűsödni kezd, hozzáöntjük két mandarin és egy nagy citrom kifacsart levének (összesen 1,25 dl) egyharmadát, tovább verjük, majd néhány perc múlva a folyadék második, végül harmadik részét. A krém térfogata megháromszorozódik. Levesszük a tűzhelyről, majd apránként 10 dkg hideg vajat adunk hozzá. Lehűtjük, pohárban vagy linzerkosárban tálaljuk (6-8 adag lesz belőle).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.