A joghurt Indiában is gyakori alapanyag, hűsíti a sok csípős curryt. Az alábbi sült joghurt bhapa doi néven fut, bengáli specialitás. Kakaóbabtöret az eredetiben természetesen nem található, szerintem azonban a ropogóssága kiválóan oldja a krémesség egyhangúságát. Mint ahogy az áfonyamártás is saját adalék.
Sült joghurt áfonyamártással
Hozzávalók (4-6 adag)
20 dkg török joghurt
20 dkg cukrozott sűrített tej
egy marék sótlan pisztácia, durvára vágva
két evőkanál kakaóbabtöret
fél-fél narancs és citrom reszelt héjaMártás:
5 dkg cukor
30 dkg áfonya (vagy más gyümölcs,
például szeder vagy meggy)
2 evőkanál citromlé
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A joghurtot elektromos kézi keverővel simára keverjük a cukrozott sűrített tejjel. Ha nem kapunk török vagy görög joghurtot, házilag is előállíthatjuk a következő módon: a natúr joghurtot egy gézzel bélelt szűrőbe tesszük, és egy edény fölött kb. egy órán át lecsöpögtetjük. A joghurt így sűrű és krémes lesz. A sűrített tejjel kikevert joghurtba forgatjuk a durvára vágott pisztáciát, a kakaóbabot és a reszelt narancshéjat. Hőálló tálkákba töltjük (esetleg muffinos kapszlikba, amelyeket muffinformába teszünk), majd egy tepsibe állítjuk. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy kb. a tálkák feléig érjen. 20 percig sütjük, ez alatt megdermed. Kihűtjük. Az áfonyamártáshoz serpenyőben, kevergetés nélkül karamellizáljuk a cukrot. Amikor borostyánszínű, hozzáadjuk az áfonyát. A karamella először bekeményedik, de a gyümölcs levet ereszt, így visszaolvad. Hozzáadjuk a citromlevet. Egy desszertestálra kiborítjuk a sült joghurtot, és az áfonyamártással tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com