mi a kotta? - A szép akasztott parkjában

  • .
  • 2010. augusztus 5.

Trafik

Az elmúlt hetek folyamán királyok, hercegek, grófok egész csapatát, a magyar arisztokrácia több nagy famíliáját is emlegette rovatunk, s e gyakorlaton annál is kevésbé változtathatunk, mivel a héten elérkezik a sorrendben immár tizenharmadik Tiszadobi Zongorafesztivál, melynek hagyomány szerint az Andrássy-kastély parkja szolgál a helyszínéül. A kósza híresztelés szerint az épp múlt alkalommal emlegetett Sissi tiszteletére és meghódítására felépített romantikus stílű kastély ura az a gróf Andrássy Gyula volt, aki a szabadságharc bukását követően ugyanazokban a párizsi szalonokban aratta férfiúi sikereit, mint alig pár évvel korábban a jóval törékenyebb alkatú Frédéric Chopin, az idei fesztivál középponti alakja.
A távollétében halálra ítélt "szép akasztott" utóbb igazán nagyszabású monarchikus, egyszersmind európai karriert futott be (ennek csúcspontját, az 1878-as berlini kongresszust, ahol Andrássy egyenrangú diplomataként odaállhatott Bismarck mellé, festményünk mutatja). Mint a pesti Zeneakadémia létesítését támogató államférfi az alábbi mondással tisztelte meg a zongora másik - Tiszadobon ezekben a napokban ugyancsak szerephez jutó - fejedelmét: "Semmit se értek a zenéhez, de értem Lisztet." A hétvégén most három koncert települ a liberális nagyúr parkjába: Szokolay Balázs (augusztus 6., fél nyolc), Hauser Adrienne (augusztus 7., fél nyolc), valamint Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás estje (augusztus 8., fél nyolc).

Egy megyével arrébb, s egy történeti korszakkal visszább, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán a Zempléni Fesztivál nyitóestjét leljük szombaton - a Budafoki Dohnányi Zenekarral, Hollerung Gáborral, s sztárvendég gyanánt a kiváló izraeli hegedűs, Schlomo Mintz játékával Brahms Hegedűversenyének szólójában (augusztus 7., nyolc óra). Az észak felé egészen a füzérradványi Károlyi-kastélyig terjeszkedő rendezvénysorozat programjai augusztus 21-ig sorjáznak majd, így felemlítésük még két további ajánlónkban várható.

Az e héten is fölemlített boldogtalan királyné kedves magyarországi enyhelyén, a gödöllői kastélyban két megejtően bájos XVIII. századi vígoperácska kerül színpadra a hétvégén: a 12 éves Mozart daljátéka, a delejező mesmerizmust népszerűsítő Bastien és Bastienne, valamint az alig felserdült, s máris az élete végén járó Giovanni Battista Pergolesi intermezzója, Az úrhatnám szolgáló (augusztus 8., hét óra). A kastély élményszerűen felújított barokk színházában most a Savaria Barokk Zenekar korhű játékával, s Károly Edit, Szigetvári Dávid és Kuncz László egykorú játékával láthatjuk majd e két kisded remeket. Budapesten e héten egy líraian nehézsúlyú opera ígérkezik, méghozzá három ünnepi estét kitöltve: a Budafest Bohémélet-produkciója, az örökkön kihűlt kezű Mimi megformálójaként Rost Andreát tapsoltatva, a nemrég Miskolcon megkedvelt ifjú barcelonai tenor, Alex Vincens Rodolfójával, Kesselyák Gergely karmesteri ügyvezetése alatt (Operaház, augusztus 8., 10., 12., hét óra).

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.