mi a kotta? - A szép akasztott parkjában

  • .
  • 2010. augusztus 5.

Trafik

Az elmúlt hetek folyamán királyok, hercegek, grófok egész csapatát, a magyar arisztokrácia több nagy famíliáját is emlegette rovatunk, s e gyakorlaton annál is kevésbé változtathatunk, mivel a héten elérkezik a sorrendben immár tizenharmadik Tiszadobi Zongorafesztivál, melynek hagyomány szerint az Andrássy-kastély parkja szolgál a helyszínéül. A kósza híresztelés szerint az épp múlt alkalommal emlegetett Sissi tiszteletére és meghódítására felépített romantikus stílű kastély ura az a gróf Andrássy Gyula volt, aki a szabadságharc bukását követően ugyanazokban a párizsi szalonokban aratta férfiúi sikereit, mint alig pár évvel korábban a jóval törékenyebb alkatú Frédéric Chopin, az idei fesztivál középponti alakja.
A távollétében halálra ítélt "szép akasztott" utóbb igazán nagyszabású monarchikus, egyszersmind európai karriert futott be (ennek csúcspontját, az 1878-as berlini kongresszust, ahol Andrássy egyenrangú diplomataként odaállhatott Bismarck mellé, festményünk mutatja). Mint a pesti Zeneakadémia létesítését támogató államférfi az alábbi mondással tisztelte meg a zongora másik - Tiszadobon ezekben a napokban ugyancsak szerephez jutó - fejedelmét: "Semmit se értek a zenéhez, de értem Lisztet." A hétvégén most három koncert települ a liberális nagyúr parkjába: Szokolay Balázs (augusztus 6., fél nyolc), Hauser Adrienne (augusztus 7., fél nyolc), valamint Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás estje (augusztus 8., fél nyolc).

Egy megyével arrébb, s egy történeti korszakkal visszább, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán a Zempléni Fesztivál nyitóestjét leljük szombaton - a Budafoki Dohnányi Zenekarral, Hollerung Gáborral, s sztárvendég gyanánt a kiváló izraeli hegedűs, Schlomo Mintz játékával Brahms Hegedűversenyének szólójában (augusztus 7., nyolc óra). Az észak felé egészen a füzérradványi Károlyi-kastélyig terjeszkedő rendezvénysorozat programjai augusztus 21-ig sorjáznak majd, így felemlítésük még két további ajánlónkban várható.

Az e héten is fölemlített boldogtalan királyné kedves magyarországi enyhelyén, a gödöllői kastélyban két megejtően bájos XVIII. századi vígoperácska kerül színpadra a hétvégén: a 12 éves Mozart daljátéka, a delejező mesmerizmust népszerűsítő Bastien és Bastienne, valamint az alig felserdült, s máris az élete végén járó Giovanni Battista Pergolesi intermezzója, Az úrhatnám szolgáló (augusztus 8., hét óra). A kastély élményszerűen felújított barokk színházában most a Savaria Barokk Zenekar korhű játékával, s Károly Edit, Szigetvári Dávid és Kuncz László egykorú játékával láthatjuk majd e két kisded remeket. Budapesten e héten egy líraian nehézsúlyú opera ígérkezik, méghozzá három ünnepi estét kitöltve: a Budafest Bohémélet-produkciója, az örökkön kihűlt kezű Mimi megformálójaként Rost Andreát tapsoltatva, a nemrég Miskolcon megkedvelt ifjú barcelonai tenor, Alex Vincens Rodolfójával, Kesselyák Gergely karmesteri ügyvezetése alatt (Operaház, augusztus 8., 10., 12., hét óra).

Neked ajánljuk