Mézes-mákos baklava
Hozzávalók (8 kiadós szelethez)
20 dkg darált mák
2,5 dl tej
2 evőkanál cukor
csipetnyi só
1 evőkanál étkezési keményítő
egy csomag réteslap (15 dkg)
5 dkg olvasztott vaj
Szirup:
15 dkg cukor
10 dkg méz
1 dl víz
1 narancs kifacsart leve
2 nagyobb darab narancshéj
1 rúd fahéj
4 szegfűszeg
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A töltelékhez felforraljuk a tejet, majd hozzáadjuk a darált mákot, a cukrot és a sót. Néhány percig keverjük, majd egy evőkanál, kevés vízben csomómentesre kevert étkezési keményítőt adunk hozzá, amivel kissé sűrítjük. Előkészítjük a réteslapot: kiterítjük, majd a 25°18 cm-es tepsi méretével azonos két téglalapra vágjuk. A megmaradt széleket felhasználjuk másra (vagy kidobjuk). Amíg az egyes rétegekkel dolgozunk, a többit nedves konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Három-három lap képez egy tésztaréteget, amelyből összesen öt lesz. Az első lapot megkenjük az olvasztott vajjal, majd az enyhén kivajazott tepsibe helyezzük. Megkenjük egy réteg máktöltelékkel. Erre helyezzük a következő, vajjal megkent (három) réteslapot és mákot. Így folytatjuk a rétegezést, amíg elfogynak az alapanyagok. Éles késsel kockákra vágjuk (kész állapotában sokkal nehezebb lenne). A sütőbe tesszük, és 20 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a szirupot: összeforraljuk a vizet és a narancslevet a cukorral, mézzel és a fűszerekkel, néhány percig főzzük. Amikor kivettük a baklavát a sütőből, egyenletesen meglocsoljuk a forró sziruppal. Néhány órát vagy egy éjszakát szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy megszívja magát.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com