Tartalom

Narancs XXI. évf. 51-52. szám (2009-12-17)

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

A francia légió

Anglia közelségének köszönhetően Franciaországban az elsők között kezdtek futballozni, mégis a franciák csatlakoztak utolsóként a futballnagyhatalmak sorába. Le Havre-ban az 1870-es évek elején rögbiztek és futballoztak, már 1894-ben bajnokot avattak (az angolok alapította párizsi Standard AC-ben egyetlen francia labdarúgó lépett csak pályára), mégis az 1970-es évek végéig, a Michel Platini nevével fémjelzett időszakig a francia labdarúgás jóformán csak epizódszerepet játszott Európában. Volt néhány kiemelkedő francia futballista és klubcsapat - mindenekelőtt az 50-es években két BEK-döntőn alulmaradó Stade Reimst, és a gárda két kiválóságát, Raymond Kopát és Just Fontaine-t kell megemlítenünk -, de jellemző, hogy francia klubcsapat először csak 1993-ban nyert európai kupát (a Marseille-t csehszlovák, magyar, svéd, román klubcsapatok is megelőzték).

K. történetei

Egotrip

"És hol vannak a régi pápák?"

"Gombár Csaba Erdei Ferencről (Tiszatáj); Végh: 56 volt az egyetlen győztes magyar forradalom; Eörsi verse az Életünkben - lásd papír: általánosítás; Andor Mihály általánosítás (lásd papír); Petri vers, általánosítás (lásd papír); Ki bombázta Kassát? - külpolitikai érdek; Csoóri: Jelenkor - általánosítás (lásd papír) Mészöly általánosítás (lásd papír); Dani az ÉS-ben [Csalog Zsolt írása]; Beteg lelkületű ország: Csoóri; A társadalom alkalmatlan: Orosz István (lásd papír); Tiszatáj: lengyel blokk." Ilyen listákon kapták meg az állambiztonsági szervezet tisztjei, mindenekelőtt a kulturális-ideológiai elhárítással foglalkozó III/III-asok a sajtóban megjelent "ellenzékieskedő" írások jegyzékét [az aláhúzás mindenütt tollal, az eredetin]. Az értékelések a pártközpont agitprop osztályán meg Aczél György dolgozószobájában születtek, onnan szálltak alá különböző bennfentességi szinteken a "kulturális műhelyekbe". Az itt közölt változatot az állambiztonsági szervezet tisztjei kapták. Ott voltak az alkalmazott szankciók is: "Forrás bevonása; Hatvany Dániel pártfegyelmije; Mozgó Világ 1981/3. bevonása, szerkesztő-váltás; Jovanovics Miklós, Faragó Vilmos fegyelmi; igazoló jelentés Jelenkortól, Életünk-től, Alföldtől." A szigorúan bizalmas iratokat K. természetesen csak 1989 decemberének utolsó napjaiban ismerhette meg, amikor Végvári József őrnagy a kezébe adta őket. De az idézett szövegek már megjelenésük pillanatában, 1981-ben ismertek voltak. S köztudott volt az is, hogy a szankciók, folyóiratszámok bevonása, a Mozgó Világ egész szerkesztőségének lecserélése, a második nyilvánosság szereplőinek folyamatos zaklatása nem sokat ér: a szabadság terjed, mint plafonon a vízfolt. A "papírokból" tehetetlenség érződik, egy béna Góliát elkeseredett fogcsikorgatása.

Komiszkenyér

Egotrip

Mítoszaink IV. (Milyen érzés embernek lenni?)

A jó hentesnek biztos keze van. A csontok természetes tagolódását követve bárdjával egyenesen az ízületeket találja meg. Ugyanilyen biztos kézzel darabolja a jó filozófus a világot. A nyugati filozófiatörténet leghuszárosabb darabolását Descartes végezte el, aki az egész univerzumot egyetlen csapással kettőbe hasította úgy, hogy az egyik oldalon a kiterjedt dolgok (res extensa), míg a másikon a ki nem terjedt, vagy gondolkodó dolgok (res cogitans) találták magukat.

Ingyenebéd

Egotrip

Mint olvadó gleccsernek a búcsúcédula

A múlt heti Narancs idézte - a nyilvánosság figyelmét a globális felmelegedés problémájára először felhívó - James Hansen professzor véleményét, aki a búcsúcédulák árusításához hasonlította a kvótakereskedelmet. Hanson alapvetően etikai kérdésnek látja a globális felmelegedés elleni küzdelmet. A szén-dioxid-kibocsátás problémája szerinte olyan, mint a rabszolgaság: a rabszolgaságot nem lehet 40 százalékkal csökkenteni. Magyarul a széntüzelésű erőműveket például le kell állítani, vagy legalábbis globális szén-dioxid-adót kellene kivetni rájuk.

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 10.)

S lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, vezette őket, míg végre meg nem állt a hely fölött. Thököly út-Hungária körút sarok. De hol van a gyermek? "Ott egy barlang" - mondta Gáspár. "Meg ott" - mondta Boldizsár. "És ott is" - mondta Menyhárt. És elindultak, külön-külön, hogy megtalálják a gyermeket.

Publicisztika

Búr-Baky Miklós

Publicisztika

A legkisebb rossz

Mi marad az MSZP-ből?

"Ha a földbe esett gabonamag el nem hal, csak egymaga marad; ha pedig elhal, sok gyümölcsöt terem." (Jn 12,24)

Publicisztika

Az eltűnt szavazók nyomában - A magyar pártrendszer átalakulásáról

Készüljünk a legrosszabbra. Még van egy kis időnk, jön a karácsony meg a szilveszter, de utána valószínűleg a rendszerváltás utáni legcudarabb választási kampány következik. A 2010-es kampány legalább olyan durva vagy még durvább lesz, mint amilyenek a korábbiak voltak, ráadásul még unalmas is. Négy éve ilyenkor már javában kampányoltak a pártok, az ország tele volt piros négyzetekkel és narancssárga körökkel, volt egy újonnan választott agilis szocialista miniszterelnök, és Orbán Viktornak is új frizurája volt. Nem mondom, hogy nagyon felemelő volt magyar választópolgárnak lenni, de az emberek többsége nem gondolta azt, hogy minden mindegy. Voltak ígéretek - hajaj, de még milyenek -, volt küzdelem, volt tétje a dolognak. Most nincs semmi ilyen. Nincs tét, mindenki a Fidesz fölényes győzelmével számol. Nincsenek és feltehetően nem is nagyon lesznek ígéretek, mindenki tudja, hogy az államkassza üres, és a Fidesz is csak veszíthet azzal, ha bármit mond - túl azon, hogy elszámoltatja a kormányon lévőket. Pedig ha jobban megnézzük, a 2010-es választás tétje akár nagyobb is lehet, mint amekkora a négy évvel ezelőttié volt. A 2006-os választás "csak" arról szólt, hogy ki alapíthat kormányt, a mostani viszont arról fog dönteni, milyen lesz a magyar demokrácia következő fejezete.

Publicisztika

Értelmezések - Válasz bírálóimnak

Vitatott írásomban (Csúnya matek, Magyar Narancs, 2009. november 26.) eljátszottam a gondolattal, hogy ugyanazokból a tényadatokból esetleg egészen más következtetést is le lehet vonni, mint amire a szerzők jutottak. Ebből vitapartnereim rögtön társadalmi felelőtlenségre, rasszizmusra következtettek. (A válaszokat lásd: Olvasói levelek, Magyar Narancs, december 3. és december 10., valamint: Kertesi Gábor: Az etnikai profilalkotásról, december 10.) Ha ennek vállalása kell ahhoz, hogy következetesen, előítéletektől (adott esetben: szélsőségesen antirasszista előítéletektől) mentesen gondolkodhassunk, hát vállalom, és ezekkel a címkékkel nem vitatkozom. Készségesen elismerem, hogy a hitvita műfajában vitapartnereim az erősebbek. Ami engem érdekel a dologból, az a tudományos tények különféle lehetséges interpretációi, az egymásnak esetleg ellentmondó, de egyaránt logikus értelmezések.

Publicisztika

Tanulj, Infantino!

Az UEFA kedden - egyenest a jó nevű Gianni Infantino főtitkár golyóstollával - osztályfőnöki dicséretben részesítette az MLSZ-t a bundabotrányban tanúsított gyorsaságáért és könyörtelenségéért. Helyes. A helyzetet árnyalja, hogy az elmúlt hetekben egyetlen - a német, sőt a magyar sajtóban névvel, címmel emlegetett - konkrét eset sem nyert itthon kivizsgálást vagy megerősítést. A botrányban hivatalosan érintett magyar szereplők megszólalásai szerint inkább nem bundáztunk, vagy ha igen, akkor sem. Azért nem, mert az lehetetlen.

Szekeres István

Publicisztika

Elitek és blöffök

A sportfinanszírozás új tervéről

A Nemzeti Sporttanács (NST) még az idén nyilvánosságra hozza a sportfinanszírozási modelljét, amelyet egy év alatt alkotott meg, nagy munkával és kellően sokirányú érdekegyeztetéssel. Kezdettől világos volt, hogy a javaslat már a jövő évben hivatalba lépő új kormánynak szól. Ha viszont az köszöni, de nem kéri, akkor elmondhatjuk: túljutottunk a magyar sport körül a rendszerváltás óta zajló pótcselekvés-sorozat újabb állomásán.

Publicisztika

Olajozók

Az utóbbi napokban durva nyilatkozatháború zajlik Magyarország és Horvátország között, miután a horvátok nemzetközi körözést adtak ki Hernádi Zsolt MOL-vezér ellen. Hogyan és honnan jutottunk idáig? Egy 2009-es szerkesztőségi cikket bányásztunk elő.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - "A bozótharcosok győztek"

Magyar Narancs, 2009. december 3. Elszomorító, hogy a kedves hazánkban előforduló szégyenletes események kilenc, tekintélyes ország nagykövetét késztették - a frekvenciamutyizást követően - határozott tiltakozás közzétételére.

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - "Elvették a magyarságunkat"

Magyar Narancs, 2009. november 26. Horváth Aladár a vele készült interjúban a cigányság, ezen belül az olaszliszkai romák esetében valótlan információkat közöl. Állítása szerint a cigány gyerekek közel fele, egyharmada a gettósodás miatt "koncentrációs táborba születik", ahol éheztetik őket.

Belpol

Belpol

A szürke nővér

Slachta Margit (1884-1974)

Keresztény feminista volt és a Szent István-i állameszme elkötelezett híve, a vészkorszak hőse és a koalíciós évek tán legtöbbet gúnyolt politikusa, a klerikális reakció vasorrú bábája. Slachta Margitról hosszú évtizedeken át jószerével csak féligazságok meg egész hazugságok hangzottak el.

Belpol

A keresztény ember morális kötelezettsége - Horányi Özséb kommunikációkutató, egyetemi tanár

Nagy különbség van a politikai és a közéleti kereszténység között, az előbbi normatív, az utóbbi viszont csak javaslatokat fogalmaz meg - mondja Horányi Özséb, több egyetem (például a Pécsi Tudományegyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Corvinus Egyetem) tanára. Szerinte ha van ma közéleti feladata egy kereszténynek, akkor az az, hogy tegyen mind a baloldali, mind a jobboldali paternalizmus ellen.

Az állami földekért felelős tisztviselő elítélése

Belpol

Fölemelt hangok

A Pákozd környéki földátminősítési ügyben első fokon elítélt Benedek Fülöp esete újfent rávilágított arra, hogy az állami földek körüli tisztázatlanság változatlan, és a birtoklásukért folytatott harcok egyre ádázabbak.

Belpol

A Fidesz Jobbik-stratégiája - Korbács és kalács

Míg júniusban még látszólag hidegen hagyta a Fideszt a Jobbik előretörése, a választások közeledtével az ellenzéki párt egyre gyakrabban konfrontálódik a radikálisokkal. Sokan mérföldkőnek tekintik a botrányos megjegyzéseiről elhíresült Molnár Oszkár mellőzését vagy Kövér László "patkányos" kijelentését. A Fidesz vezetősége vigyázó szemeit már a 2010-es önkormányzati voksolásra veti.

Belpol

"Óvatosan és ügyesen kell kivonulni" - Pete Péter egyetemi tanár, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszékének vezetője arról, hogy vége van-e a válságnak

A válság végéről, a tanulságokról és a jövőbeli kilátásokról kérdeztük az ELTE tanszékvezetőjét és lapunk állandó szerzőjét, aki szerint a kormányoknak lassan törniük kell a fejüket, hogyan vonuljanak ki a gazdasági életből, a jövőben pedig jónak látná, ha egy nemzetközi egyezménnyel megpróbálnák elejét venni a bankrendszer újabb csődjeinek.

Belpol

Hol volt, hol nem volt - Az 1989-es romániai fordulat értelmezései

Forradalom volt-e mindaz, amit a magyar tévé egyenes adásban közvetített december 16. és 22. között? Vagy inkább puccsról, hatalomátmentési gyakorlatról, esetleg külföldről irányított diverzióról kellene beszélnünk? A '89-es romániai fordulat körüli politikai és értelmiségi viták húsz év elteltével sem csitulnak.

Külpol

Külpol

"Ellehetetleníti a bűnök tagadását" - Pierre Hazan történész, az ENSZ emberi jogi szakértője a nemzetközi igazságszolgáltatásról

Súlyos (polgár)háborúkból vagy brutális diktatúrákból kikászálódó társadalmakban - mint a volt Jugoszlávia országaiban, Dél-Afrikában, Ruandában - egyszerre van jelen a múlt feltárása és elhallgatása iránti vágy. Mi legyen ilyenkor az igazságszolgáltatás fő célja: a népnevelés, vagy a bűnösök megbüntetése? És mit tehet a nemzetközi jog? Interjúalanyunk a genfi Institut de Hautes Études Internationales et du Développement vendégtanára; korábban számos nemzetközi konfliktusról tudósított francia és svájci lapoknak.

Trafik

Trafik

étel, hordó - BORSSÓ BISTRO

Ne ijedjenek meg, nem a nyomda ördöge tenyerelt a címbe! Szójátékkal van dolgunk, melynek értékelésétől - játékszabály híján - eltekintenénk. Inkább elolvassuk a belvárosi (a Képíró utca és a Királyi Pál utca sarkán álló) kisvendéglő "beharangozóját", hogy másfelé kalandozzon gondolatunk: "Egy franciás-magyaros bisztrót álmodtunk meg, amelynek fúziós konyhája tradicionális magyar ételeket szerepeltet az évszakonként megújuló szűk étlapján, amelyek mind a modern konyhatechnológiák, mind a francia étkezési kultúra alkalmazása révén válnak fúzióssá." Az már végképp a mi bajunk, hogy a "fúziós" hallatán egyből a Weather Report ugrik be, ám ez megint csak az elnevezésen való ugrálást idézi elő.

Trafik

mi a kotta? - Es war ein gutes Jahr

Ez egy jó év volt - mondta volna az anekdota szerint Otto Klemperer egy szilveszteri összejövetelen, midőn valaki a társaságból fölemlítette, hogy az elbúcsúztatott esztendőben két világhírű karmester is jobblétre szenderült. Ez egy jó év volt - mondhatják most a hazai zenebarátok, méghozzá mindennemű szarkazmus és fekete humor nélkül, hiszen igazi csodák jártak nálunk 2009-ben.

Trafik

chili&vanília - Ünnepi mézes-mákos baklava

Mi mással is zárhatnám az évet, mint egy török-magyar fúziós desszerttel. Igazán nem panaszkodhatunk, a Közel-Keleten és a Balkánon elterjedt baklava nálunk is lépten-nyomon kapható, mostanság ráadásul a hagyományos diós mellett némely kisebb töröknél a különlegesen finom pisztáciás változat is felbukkant.

Trafik

rés a présen - Ahogy jött a rakendroll - Vécsi Tibor előadóművész

rés a présen: Hány formációban játszol, énekelsz, illetve kiabálsz egyszerre? Vécsi Tibor: A Korai Örömben úgy huszonegy éve, sokat koncertezünk külföldön is, és ott is azt mondják, hogy meghatározhatatlan műfajú, egyedi. Aztán van a Dublőrz zenekar, és a legújabb a Chip Chip Chokas formáció.

Trafik

kulthírek

ZÁGRÁB ÚJ MÚZEUMA Megnyitották Zágráb új kortárs múzeumát: az ötszintes épületben 4800 m2 kiállítóteret alakítottak ki. 1998-ban dőlt el, hogy nem az 1954-ben alapított múzeum régi épületét alakítják át, hanem újat emelnek.

Zene

Zene

film - TOVÁBBÁLLÓK

Kábé ugyanabból az ágymagasságból vágunk neki, mint a Poligamyban, csak itt a fiatalok közti párkapcsolati csevej nem válik el a lepedőakrobatikától. Magyarul: épp egy meghitt cunnilingus közben nyitjuk rá az ajtót Burtre és Veronára.

Zene

Könyv - A kis hamis - Christopher Mason: A milliárdos csalás; Stan Lauryssens: Dalí és én - egy szürreális sztori

A műtárgy-kereskedelemben nincs önértéke sem a művésznek, sem a műalkotásnak. A mindenkori árat elsősorban nem a műtárgyra mint ígéretes befektetésre vágyók pénzügyi helyzete, hanem a tanácsadók, szponzorok, galeristák, múzeumi szakemberek, művészettörténészek, műkritikusok és az aukciós galériák alkotta informális kapcsolatrendszer határozza meg. A 90-es évekre azonban a két nagy aukciós ház, a Sotheby's és a Christie's magához ragadta a kezdeményezést, és maga alá gyűrte a műtárgypiaci szereplőket. A szárnyalás egészen az évtized végéig tartott - Christopher Mason A milliárdos csalás című, óriási háttéranyagot megmozgató oknyomozó riportkönyvében a bukáshoz vezető utat járja körül kissé száraz, néhol unalmas stílusban.

Zene

koncert - ONYX

Akinek magyaráznom kellene a két brooklyni unokatesó, Fredro Starr és Sticky Fingaz hiphopbandájának karrierjét, az valószínűleg életében nem hallgatott ilyesfajta zenét - legfeljebb a Slam refrénjének védjegyszerű töttörö-töttörőzése rémlik neki a kilencvenes évek MTV-jéről meg a korabeli házibulikról -, akinek pedig nem, az jó eséllyel ott volt ezen az estén a közel telt házas A38-on. Utóbbiak láthatóan tisztában vannak az összes Onyx-slágerrel meg a szólólemezekkel, a balhékkal, és gyertyát gyújtanak minden évben a rákban elhunyt egykori Onyx-tag, Big DS emlékére.

Zene

Koncert - Túl minden határon - Rotfront

Nem tudom, hányszor lépett fel eddig Magyarországon a Rotfront, de a kötődés egyértelmű. Elég kettőt kattintani a honlapjukon, és máris egy budapesti koncertjükön vagyunk, stage-diving zajlik éppen, hatalmas a lelkesedés és a lendület.

Zene

Könyv - Egy alanyi költő színpada - Szálinger Balázs: M1/M7

Szálinger Balázs költészete saját helykijelölésében igen erős, gondoljunk csak a Zalai passió című korai epikai munkát záró öntudatos alanyi színrelépésre, ami úgy alkotja meg a költői figura romantikus eredetiségét, hogy e romantikus eredetiség ismert magyar hagyományát maszkként veszi fel közben: A természet vadvirága Petőfijének és mindenekelőtt a Hunn, új legenda Adyjának álarcát. Ilyenfajta vers nyitja az új kötetet is, amellyel Szálinger hét év után jelentkezik lírikusként. A "bécsi büszkeség" és az "önként alávetettek" szembeállítása történeti kulisszákat tol be a vers terébe, aminek célja a költői megszólalás helyének kijelölése. Az M/1-es és az M/7-es találkozása így egy történeti hagyomány (a kurucos függetlenségi szemlélet) végpontja is lesz, kissé rezignált ragaszkodással utalva a Zalai passió fentebb említett záróversére, a költői autonómiáért folytatott küzdelemre az egymástól elválaszthatatlanná tett költői pálya és életút egy olyan pontján, ami egybeérés és lezárás is - ezt a lezáráspillanatot segít költészetté stilizálni a történeti múlt. Amit hallunk, "ez a két perc / Jutalomjátékom itt, a történelem végén" - így érnek össze a motívumok, éppen megfelelő dobogót építve. Ez a drámai beállítás persze újfent stilizáció. E prózai korban így születhet csak, e roppant gondos stilizálás, buzgó arcképkészítés és emelvényépítés eredményeképpen progresszív, egyetemes költészet, így válik lehetővé a régi romantikus program, a világ költőivé tétele. A metszéspont "legkisebb és legnagyobb" között, az "Isten és a féreg" romantikából örökölt kereszteződése is e költészet eddigi dilemmáinak jelzése. A kicsi ironikus felnagyítása provincialitásának leleplezéseként mutatkozott a Zalai passióban is.

Zene

kegytárgy - TIM BURTON: KARÁCSONYI LIDÉRCNYOMÁS

Rajongónak lenni nagyszerű, mert a csekélységek is boldogságot okoznak, de rajongónak lenni rémes, mert tökéletesen védtelenné válik az ember. Jól ismerheti ezt az állapotot, aki találkozott már a Tim Burton ötletéből-figuráiból készített Karácsonyi lidércnyomás című bábmusicallel (1993, rendezte Henry Selick): mi, vagyis Jack, a megfélemlítő szerepébe beleunt és a karácsony elsinkófálását kitervelő tökkirály odaadó hívei mindent akarunk, ami a kedvencünkhöz kapcsolódik - mely buzgalomnak köszönhetően immár tizenhat éve virágzik Camdentől a Terézvárosig a gótikus-punkos burtoni relikviaipar.

Zene

Könyv - Súlytalanság - Darvasi László: Virágzabálók

Előrebocsátom, hogy Darvasi László Virágzabálók című regényéről számos nagyon elismerő, alapos és lelkes kritika, sőt tanulmány született. Vannak, akik vitathatatlannak tartják a nagyregény értékeit, érdemeit, és korszakalkotó jelentőséget tulajdonítanak neki. Én ellentétes véleményen vagyok: a Virágzabálókat nem nagy, hanem hosszadalmas és terjengős, túlírt és túlcicomázott, gondolatilag pudvás műnek tartom. Darvasi László stílusművészetét a semmi azsúrozott takarójának érzem - ez azonban korántsem Beckett vagy Heidegger semmije, nem is Baudrillard vagy Lacan üressége, nem az a semmi, aminek a magyar irodalomban is, Krúdynál, Kosztolányinál, József Attilánál súlya van, hanem az intellektuális tartás és tartalom puszta hiánya, a végig nem gondolt gondolatok szétmállása, "költői" képekben való üres tobzódás.

Zene

dokumentumfilm - ADRENALINE & TURBULENCE

Alattam a magasság, felettem a mélység, dobok egy szolid szaltót, és máris minden a helyére kerül: a hegyek lent, az ég fent, én meg a kettő között lovagolok egy szimpatikus szellőn. Mélyen letüdőzöm a jó levegőt, és két bukfenc között elmormolok egy hálaimát, amiért egész frankón összeforrtak a múltkori zuhanásban ripityára tört csontjaim.

Zene

Film - Minden kedves nézőnknek... - Arnaud Desplechin: Karácsonyi történet

Karácsonyozni gyűlik a Vuillard család - nincs is ebben semmi rendkívüli, az évnek ebben a szakában jobb híján erre gyűlnek a celluloidfamíliák, tán még Steven Seagal is felhagy a bozótvágással, s beépített ügynök létére kedélyesen elcseveg a konyhai fedőszervekkel. Vuillard-éknál azonban senki sem teszi le a fegyvert, a családi tűzhely körül melegedő családtagok januári tempóban ütnek-vágnak, és még abban sincs egyetértés közöttük, hogy melyikük - az élemedett korú feketebárány vagy az idegösszeomlásban már tizenévesen profi kamasz - adományozza csontvelejét a donor nélkül esélytelen törzsfőnök asszonynak.

Zene

web - GENERACIÓN Y

Az USA elnöke részletes levélben válaszolt a blogger kérdéseire - erre a hírre az ember azért felkapja a fejét. Pedig nincs ebben semmi különös: Yoani Sánchez a Time szerint a világ száz legbefolyásosabb emberének egyike, természetes tehát, ha a jó öreg Barack örül, hogy kifejtheti véleményét neki és olvasóinak (havonta úgy 15 millió ember).

Zene

lemez - ALFRED BRENDEL: THE FAREWELL CONCERTS

Az 1931-ben, a mai Csehország területén található Wiesenbergben született zongoraművész 2008-as visszavonulásáig egyike volt az 1956 utáni korszak meghatározó előadóinak. Nemcsak zongorista volt, hanem - a német mellett angolul is! - remek költő (és ezt a szereplési vágyát még nem adta fel, nemrég saját verseinek tolmácsolójaként lépett fel a bécsi Konzerthausban, a zongorista Pierre Laurent-Aimard kíséretével), nagyszerű esszéista, egészében ama bizonyos klasszikus korszakba tartozó, okos, felvilágosult, kellemesen ironikus kultúrlény.

Zene

CD, DVD - "Veled vagyunk" - Nirvana - Live at Reading

Kurt Cobain 15 évvel ezelőtti halálával a Nirvana megszűnt létezni, de a zenéje azóta sem tud megérkezni a névben jelzett állapotba. Drága halottunk rendre feltűnik a legjobban kereső előadók éves listáin, máig virulensek az öngyilkosságát környező összeesküvés-elméletek, és folyamatosan jönnek ki az "új" Nirvana lemezek és DVD-k.

Zene

Operett - Félkész szerencsétlenség - Eisemann-Somogyi-Zágon: Fekete Péter

A színház világa féltőn és félve ápol néhány meghitt háztáji babonát, s ugyancsak számon tart jó pár eredendően balszerencsés darabot (mint a Macbeth vagy az operák közül A végzet hatalma), melynek az előadásait menetrendszerűen kisebb-nagyobb bakik és balesetek tarkítják. Hogy Eisemann Mihály 1943-as, mondhatni tematikus operettje, a kórosan kétbalkezes főszereplő köré írt Fekete Péter vajon úgyszintén e fátumtól sújtott művek közé tartozik, az nem ismeretes, ám egy kritikusi vélelem középkorias babonává süllyedését így is megtapasztalhattuk a Centrál Színház produkciója láttán. Mindeddig mélyen hittük ugyanis, hogy amennyiben egy operett legelső, roppant közkedvelt, s egyszersmind címadó slágerét nem fogadja taps, s ha ezt követően az első játékrészben egymást érik a zavarodott, kidolgozatlan és inkoherens mozzanatok, úgy az előadás egésze nem arathat igazi közönségsikert. Nos, ez az előítélet most megdőlt, mert jóllehet a pechjéről elhíresült főalakot megformáló Magyar Attila az énekhang minimumával abszolválta a "Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott" kezdetű, ezúttal a jobb-rosszabb ötletektől szétforgácsolt belépőszámot, s bár szinte a teljes első felvonás a káosz, de legalábbis a stiláris dezorientáció félreismerhetetlen jeleit mutatta, azért a Puskás Tamás rendezte előadás végül zajos tetszést aratott.

Zene

Színház - Régi bűnök - Szophoklész: Oidipusz; Szálinger Balázs: Oidipusz gyermekei

Ülünk a kaposvári színház stúdiójának erősen stilizált (szögletes) amfiteátrummá alakított terében; ülünk, mondom, lélek az ajtón se be, se ki. Odalent, a medenceszerű mélyedésben a Kar van a helyén: nyomoronc, piszkos, pestises emberek, nem is járnak, csak kúsznak-másznak. Fejük fölött kalitkában igazi varjú (?) - ennél rondább madarat életemben nem láttam.

Képzőművészet

Képzőművészet

„Dolgozzanak a Szent Automaták!” – St.Auby Tamás, a TNPU szuperintendánsa

A hatvanas évektől a magyarországi avantgárd részeseként jegyzik, happeningeket, különféle, manapság a művészettörténet részének tekintett akciókat szervezett. 1974-ben kiutasították az országból, mert részt vett Konrád György és Szelényi Iván Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz című kéziratának külföldre juttatásában. Hazatérése után, 1992-ben A Szabadság Lelkének Szobra 1992 W című akció keretében kísértetfigurává csomagolta a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot. Kentaur című, 1973–75 között készült és betiltott filmjét néhány hete mutatták be Budapesten.

Film

Film

"Amikor baleset éri a számokat" - Jean-Benoit Dunckel - Air

Régen várt találkozás valósult meg múlt vasárnap a Petőfi Csarnokban: az 1995-ben Versailles-ban alakult duó végre Budapesten is bemutatkozott élőben, egy főként az idén megjelent Love 2 című lemezre építő programmal. Jean-Beno”t Dunckel és Nicolas Godin a kilencvenes évek második felében és a nullás évtized elején az európai popliga élén menetelt, s bár ma már nem megkerülhetetlenek, azért még mindig van bennük annyi szufla, hogy a masszív slágerekkel nagyobb tömegeket mozgassanak meg. A kissé bágyadtan induló másfél órás koncerten nem hiányoztak a zenekar legismertebb alapvetései (Playground Love, Sexy Boy, Kelly Watch The Stars, How Does It Make You Feel?), így a végén afféle szolid katarzissal távozhattunk. Az Air billentyűs-énekes zeneszerzőjével a koncert előtt beszélgettünk.

Interjú

Film

"Ésszerű döntés volt"

Gryllus Dorka színésznő, énekesnő

Alternatív zenekarokban énekelt a kilencvenes években, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után Kaposvárra szerződött, majd főképp filmezett. Az Érzékek iskolája című film megalapozta az ismertségét, a Dallas Pashamende meghozta a szakmai elismerést, aztán Rolf Schübel német rendező ösztönzésére Berlinbe ment. Azóta ott él, de néha Magyarországon is dolgozik. A közelmúltban épp itthon járt pár napra egy filmszinkron miatt, akkor beszélgettünk vele.

Film

"Utálom a valóságot" - Melvil Poupaud színész

Az új francia színészgeneráció egyik izgalmas és öntörvényű egyénisége, az Utolsó napjaim, A nyár meséje, A szerető, a Speed Racer, a Válás francia módra 36 éves sztárja karácsony napjától a Karácsonyi történet című filmben látható a hazai mozikban. Cannes-ban beszéltünk vele.

Film

"Sohasem leszek székely" - Peter Strickland filmrendező

Egy outsider az ígéret földjén... Az idei Berlinalén a Varga Katalin című filmballada volt a versenyprogram "egyetlen magyar" résztvevője. A brit-román-magyar koprodukcióban készült alkotás Székelyföldön forgott, magyar operatőrrel (Győri Márk), és az utómunkák is itthon zajlottak (R. D. I. Sound Design) magyar vágóval (Fekete Mátyás). A rendező családi örökségét ölte élete filmálmába, amit hangmérnöki teljesítményéért akkor Ezüst Medvével jutalmaztak. Szombaton viszont Bochumból hozta el az Európai Filmakadémia első filmes rendezőknek járó Európai Felfedezés-díját.

Könyv

Könyv

könyv - SOLYMOSI BÁLINT: TISZTA SOR

Tizenhét évvel első verseskönyve, A műnéger után jelent meg a szerző második versgyűjteménye, mely szerényen nem nevezi magát sem válogatott, sem egybegyűjtött költemények kötetének, mégis közel a teljes költői életműre nyílik rálátásunk eme egyszerűségében is impozáns könyvet forgatva. Mint arra az utószót jegyző Ágoston Zoltán is rámutat, elkerülhetetlen a közhely használata: szerzőnk teljesen egyedülálló költészeti programot valósít meg formai és tematikus, stílusbeli és nyelvhasználati szempontból egyaránt.

Elsüllyedt szerzők XXIII.

Könyv

A szocreál egzisztencialista

Fejes Endre (1923-)

"Ezek mind élnek ám, és a Csele Juli tényleg egy oltári nagy kurva" - közölte velem osztálytársam. Valamikor 1962-63 táján lehetett ez, éppen akkor lettem általános iskolásból gimnazista, s még az is rémlik, hogy egy tánciskolai össztánc szünetében hangzott el a mondat.

Könyv

Könyv

Hét év után

Debreczeni József: Arcmás

Két heti- és egy napilap is közölt előzetest Debreczeni József új Orbán-könyvéből a megjelenés hetében.

Könyv

A kétéltű ember

Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában

Teljes a magyar Proust. E közlés evidenciája éppoly megtévesztő, mint Az eltűnt idő nyomában híres kezdőmondatának egyszerűsége: "Sokáig korán feküdtem le." Ez a rövid, szépnek aligha nevezhető mondat hatalmas - darabra hét, szerkezeti egységre 16 kötetes - regényfolyamot indít el, amely bonyolult, esetenként több oldal hosszú mondattornyokból épül fel, olyan nagy lélegzettel, amilyen a gyerekkorától súlyos asztmában szenvedő írónak sose jutott ki.

Lélek

Lélek

"Aztán jön a hallucináció" - Méder Áron vitorlázó

A szlovéniai Koper kikötője és a szlovéniai Koper kikötője közötti távolság 29 745 tengeri mérföld (55 088 km). Útba esik három óceán, tizenhárom kisebb-nagyobb tenger, ötvenöt kikötő. Az út a Gibraltári-szoroson, majd a Panama-csatornán keresztül vezet. Méder Áron legalábbis erre indult Carinával, egy minimális felszereltségű, hatméteres vitorlással. Szinte napra pontosan három év alatt hajózta körbe a földet.

Lokál

Lokál

"Mózes, a negyedik lakó"

Bálint Anna "háztulajdonos"

A Király utcai társbérletet hárman lakják. Eszter (29) és Anna (26) bölcsész, Zsófi (23) orvostanhallgató. Bár egyiküknek sem ez a fő foglalkozása, a nappaliban zsidó kultúrházat üzemeltetnek: ez az amerikai mintára létrehozott Moishe vagy Mózes Ház, mely egyszerre privát társbérlet és közösségi ház, de a nagyszoba zsinagógává is alakítható. Bálint Annával beszélgettünk.

Sport
Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Óriásvízesés A Földközi-tenger medencéje körülbelül ötmillió évvel ezelőtt töltődött föl vízzel az Atlanti-óceán felől. Új eredmények alapjána hatalmas víztömeg beáramlása igen rövid idő, mindössze két évalatt mehetett végbe, és drámai változásokat okozott. Átkelés Átkelt az első robot az Atlanti-óceánon: 7400 kilométert tett meg 225 nap alatt, adatokat gyűjtve a víz sótartalmáról, a hőmérsékletéről és a tengeráramlatokról.

Gasztro

Gasztro

Szerzői jog a gasztronómiában - Kié a recept?

Ha az ember afféle időszakos hobbiszakács, és egy pillanatra elfelejti, hogyan kell besamelt, palacsintát vagy madras curryt készíteni, nem esik pánikba, csak begépeli a böngésző keresőjébe az étel nevét. De eszébe jut-e, hogy kinek a receptjét olvasgatja?

Tranzit

Tranzit

CSI: az interaktív kiállítás - Zizi labor

Emlékeznek önök Will Grahamre? Megértem - pedig kéne. Mert amikor belépünk erre a kiállításra, egy tévéképernyőn elénk ugrik Anthony E. Zuiker, a Helyszínelők első számú éceszgébere, és lead valami dajkamesét arra nézvést, hogy honnan támadt neki Amerika (és a világ) egyik (s egy időben: a) legnépszerűbb televíziós sorozatának az ideája. S miként tanulmányozta az "igazi helyszínelők" (amilyenek mindjárt mi is leszünk) munkáját. Semmi okunk kételkedni a szavában, ám a kismillió (momentán a 216-nál járunk) epizódból álló (és 2 dettó sokrészű spin-offal is megtoldott) tévészériának mélyebben húzódnak a gyökerei; amiről Zuiker nem beszél, meglehet, nem is tud, vagy nem érdekli.