kulthírek

  • .
  • 2009. december 17.

Trafik

ZÁGRÁB ÚJ MÚZEUMA Megnyitották Zágráb új kortárs múzeumát: az ötszintes épületben 4800 m2 kiállítóteret alakítottak ki. 1998-ban dőlt el, hogy nem az 1954-ben alapított múzeum régi épületét alakítják át, hanem újat emelnek.
Az MSU (Muzej Suvremene Umjetnosti) építése 2003-ban kezdődött az országos pályázaton nyertes Ivan Franic tervei szerint.

CERVANTES-DÍJ Jose Emilio Pacheco mexikói író, költő a legrangosabb spanyol irodalmi elismerés, a Cervantes-díj nyertese. A 125 ezer euróval járó díjat - melyet évente felváltva ítélnek oda egy-egy spanyolországi, illetve latin-amerikai szerzőnek - április 23-án, Cervantes halálának évfordulóján veheti át.

REMBRANDT, RAFfAELLO REKORDÁRON Rembrandt 1658-ban festett férfiportréja 20 millió, Raffaello női feje 29,2 millió fontért kelt el a Christie's londoni árverésén: előbbi az eddigi 19,8 millió fontos Rembrandt-rekordot adta át a múltnak, utóbbi egy 1508-ban készült vázlatrajz, s immár a legdrágább papírmunka, mely aukción valaha tulajdonost cserélt. Domenichino 9,2 millió fontért elkelt festménye is csúcsot döntött a barokk mester számára, akárcsak Van Dyck önarcképe a maga 8,3 milliójával.

ROKIA TRAORÉ ALAPÍTVÁNYA A Mali fővárosában, Bamakóban működő francia kulturális központ alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából adott fellépésén jelentette be Rokia Traoré, hogy Passarelle néven alapítványt hozott létre fiatal muzsikusok és hangmérnökök támogatására: célja, mint a név is utal rá, folyosót nyitni, lehetőségeket teremteni számukra az alkotáshoz.

GYÁSZ 94 éves korában elhunyt Paul Samuelson: a Nobel-díjas amerikai közgazdász főműve, az eredetileg 1948-ban publikált, William Nordhausszal együtt írt, s több mint negyven nyelvre lefordított Közgazdaságtan 1976-os magyar megjelenése óta a hazai képzés alapművei közé tartozik.

EUR"PAI FILMDÍJ: HANEKE ÉS STRICKLAND A cannes-i diadal után a legjobb filmnek, továbbá a legjobb rendezőnek és forgatókönyvírónak járó elismerést is megkapta Fehér szalag című német-osztrák-francia-olasz produkciójáért Michael Haneke: az osztrák művész az Európai Filmakadémia kétezer tagjának szavazatai alapján került a csúcsra. A bochumi gálaesten Kate Winslet vehette volna át a legjobb női alakítás díját (A felolvasó), ha ott lett volna. A legjobb férfi főszereplő: Tahar Rahim (A próféta). A közönségdíjas Gettómilliomost fotografáló Anthony Dod Mantle-nek jutott az operatőri díj, Alberto Iglesiast a Megtört ölelések zenéjéért jutalmazták, s díjat kapott A próféta hangját készítő csapat is. Az év európai felfedezettje Peter Strickland lett a jórészt magyar stábbal, köztük a képen látható címszereplővel, Péter Hildával készített, Győri Márk által fényképezett Katalin Varga című román-brit-magyar produkciójával: a hazánkban élő brit alkotónak ez az első nagyjátékfilmje (interjúnkat lásd a 96-97. oldalon). A legjobb animációk: Jacques-Rémy Girerd: Mia et le Mogou (egész estés), Marcel Lozinski: Poste restante (rövid), a legjobb doku: Peter Liechti: The Sound of Insects. Ken Loach és Isabelle Huppert életművéért kapott elismerést, Andrzej Wajdának pedig a kritikusok szavaztak díjat Tatarak című munkájáért.

TURNER-DÍJ: RICHARD WRIGHT Hatalmas aranyfreskójával Richard Wright érdemelte ki az idei Turner-díjat: a nagy hírveréssel és 25 ezer fonttal járó díj 1984 óta a legkomolyabb kortárs művészeti elismerések egyike. A döntőbe jutó négy művész alkotásait minden év végén a londoni Tate Galleryban állítják ki, a három kevésbé szerencsés (ezúttal Roger Hiorns, Enrico David és Lucy Skaer) 5-5 ezer fontot kap. A 49 éves nyertes számára ez volt az utolsó esély, mert 50 fölöttiek már nem pályázhatnak. Wright a helyspecifikus falfestményeiről ismert; díjazott művét csak a kiállítás végéig, január 3-ig lehet itt megnézni, utána ugyanis lemázolják.

CEAUSüESCUÉK VÉGNAPJAI A bukaresti Teatrul Odeonban mutatták be a Die letzten Tage der Ceausescus című színdarabot az 1989 decemberében kivégzett román diktátor tárgyalásáról. Írta és rendezte a 32 éves, Bernben született Milo Rau, az International Institute of Political Murder alapítóinak egyike. A 2007-ben létrehozott berlini és zürichi központú nemzetközi szervezet célja történelmi események rekonstruálása művészi eszközökkel. December 18-21. között Berlin, januárban Bern és Zürich, februárban pedig Luzern közönsége láthatja a dokumentarista kamara-előadást. Nicolae és Elena Ceausüescu szerepét Victoria Cocias és Constantin Cojocariu alakítja (egyik képünkön ők láthatók, a másikon a Ceausüescu házaspár), s ők személyesítik meg Ana Blandiana ellenzéki írónőt és Andrei Kemenici ezredest, a laktanya parancsnokát, ahol Ceausüescuékat kihallgatták és kivégezték. A halálos lövést leadó katonával vagy a felkelők oldalára átállt Stanculescu tábornokkal együtt ők is a korszak azon tanúi közé tartoznak, akiket a darab készítői meginterjúvoltak, s az általuk elmondottakat beépítették az előadás első részébe - a második maga a bírósági eljárás.

December 17-18-án az OSA Archívum Volt-e vagy sem? címmel, korabeli híradók, amatőrfilmek és azóta készült dokumentum- és játékfilmek segítségével idézi fel a román forradalmat. 'sbemutatóként vetítik Márta István zeneszerző és Dózsa Tamás grafikus amatőrfilmjét egy 1989. december 28-31. közötti magyar segélyszálítmány útjáról, Corneliu Porumboiu Forradalmárok című 2006-os filmje után pedig Ara-Kovács Attila és Dragomán György beszélget a téma filmes feldolgozásáról.

Figyelmébe ajánljuk