étel, hordó - ARANYSZARVAS

  • .
  • 2011. február 3.

Trafik

Az ún. tabáni romantika veszélyes üzem.
Ha ugyanis Krúdy vagy Zórád Ernő az idegenvezetőnk - márpedig ki más lehetne? -, és az ő tehetségük aranyával mérjük ezt a valójában pokoli negyedet, nekünk lőttek. Elheveredünk a nosztalgia-díványon, "befelé lesünk", és talán meg is sértődünk, ha ébredéskor az éjjeli lámpagyújtogató kotorászik a belső zsebünkben - tárca után kutatva. De nincs ebben semmi meglepő: hiába tudjuk, hogy az 1930-as évek elején eldózerolt Tabánban a mocsok volt az úr, a terület elhelyezkedése annyira "központi", hogy csak jól jöhet ki belőle az, aki "hangulatos" városrészt képzel oda.

Ráadásul az a nem sok, ami megmaradt a régi Tabánból, tényleg a mesebeliség határán ácsorog. Közülük is leginkább az Attila út sarkán az Aranyszarvas-ház, ahol már vagy kétszáz éve megvetette lábát a vendéglátóipar, bár tudomásunk szerint patikaként is üzemelt. Ha kellő mennyiségű kosztümös filmet láttunk, arra kell gondolnunk, hogy Budapesten ez az épület lenne a legalkalmasabb fogadó/postakocsi-állomás díszletnek, úgyhogy egyáltalán nem lennénk meglepve, ha japán turisták helyett Zorróba vagy a Púposba botlanánk.

Csakhogy, ha vendéglátásról van szó, mindjárt gyanússá válik az efféle műemlék épület. Elég gyakran láttuk, hogy az ilyen helyeknek általában az "évszázados hagyomány" az egyetlen vonzereje, és kizárólag arra szolgál, hogy tájékozatlan turistákat kopasszon meg a kizárólag erre felkészített személyzet. Ám az Aranyszarvas nemcsak szabályt erősítő kivétel, hanem mindjárt a magasra tett léc megtestesülése. Adottságai miatt a sikerhez egy korrekt konyha is elég lenne, ám úgy látszik, gazdái a teljességgel mérik magukat. Igaz, nehezen áll rá a tollunk, hogy egy olyan elcsépelt szót, mint a "csúcsgasztronómia" leírjunk, de - persze a legnagyobb örömünkre - nem tehetünk mást. Az Aranyszarvas annyira kiemelkedik az átlagból, hogy az már zavarbaejtő. Már az előételként felszolgált sous-vide (vákuumozott) tojás szarvasgombával és csicseriborsókrémmel (1250 Ft) is igazi "élményanyag", de a folytatás tényleg mesebeli; eddig például aligha hittük volna el, hogy a babpüréleves marhapofával (1350 Ft) balerinakönnyedségű lehet. Csúcsteljesítmény a sütőtökpürével és burgonyával körített malacszűz (3550 Ft) meg a zsályás nyúlcomb is (3450 Ft), pedig másutt e fogásoknál legfeljebb a brassói aprópecsenye és a hortobágyi palacsinta lehet gyanúsabb. Úgyhogy hagyjuk is a "másuttozást", mert egy ilyen ebéd elköltése után egyszerűen illetlenség. Ha mindenáron kötözködni akarunk, legyen elég, hogy a szívünk szakadt azért a csodálatos trófeáért, amit az ismeretlen dekoratőr aranyra festett. Napunk bearanyozását inkább az ételek meg a kifogástalan felszolgálás jelentette.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.