étel, hordó - BORSSÓ BISTRO

  • .
  • 2009. december 17.

Trafik

Ne ijedjenek meg, nem a nyomda ördöge tenyerelt a címbe! Szójátékkal van dolgunk, melynek értékelésétől - játékszabály híján - eltekintenénk. Inkább elolvassuk a belvárosi (a Képíró utca és a Királyi Pál utca sarkán álló) kisvendéglő "beharangozóját", hogy másfelé kalandozzon gondolatunk: "Egy franciás-magyaros bisztrót álmodtunk meg, amelynek fúziós konyhája tradicionális magyar ételeket szerepeltet az évszakonként megújuló szűk étlapján, amelyek mind a modern konyhatechnológiák, mind a francia étkezési kultúra alkalmazása révén válnak fúzióssá." Az már végképp a mi bajunk, hogy a "fúziós" hallatán egyből a Weather Report ugrik be, ám ez megint csak az elnevezésen való ugrálást idézi elő.
Eszünkbe jut az 1970-es években előszeretettel alkalmazott zenei szakkifejezés szinonimája, a "dzsesszrock", aminek nagyjából annyi értelme van, mint a "borssó"-nak. A kör bezárult.

Szerencsénkre a Borssó "hangulatát" nem kétségbeesett, petróleumlámpás lakásfoglalással, régiségboltból és falusi házak padlásáról faszolt "relikviák" felhasználásával, vagyis a szokásos parasztlázadással érték el, hanem kerestek egy szakembert, aki ért a lakberendezéshez, és aki nem azon agyalt, hogy "minél meghittebb" legyen a hely. Inkább azt tartotta fontosnak, hogy a bistro a kis alapterület ellenére is tágasnak tűnjön: a bútorokat, a terítéket, a dekorációt pedig leginkább a "minőségi" jelzővel illesse az, aki illet. Más lapra tartozik, hogy az ilyen - komoly anyagi áldozattal járó - befektetést hány vendéglős engedheti meg magának.

A választék szerény, ami reményekre jogosít, a felszolgálás mintaszerű, ami viszont ilyen környezetben kötelező. Amikor pedig sima üvegpohárban kapjuk a baconos csipszszel feldobott csicsókakrémlevest (990 Ft), örömmel tapasztaljuk, hogy a kellemes meglepetés nemcsak a tálalásra, az ételre is vonatkozik. A folytatás is az ínyenceknek, no meg az ételfotók rajongóinak kedvez, a mozzarellakosárba tett gombás rizottó (1990 Ft) éppúgy minden képzeletet felülmúl, mint a baconos burgonyatortán fészkelő kacsacomb (2590 Ft): a szemkápráztatás keveredik káprázatos ízekkel. És akkor még nem beszéltünk a gesztenyemousse-ról (1190 Ft), ami ragyogó újdonsággal, a kocsonyás gesztenyemasszával örvendezteti meg érzékszerveinket.

Hibakeresőnk felmondja a szolgálatot, soha ne legyen rosszabb évvégénk!

Figyelmébe ajánljuk