étel, hordó - BORSSÓ BISTRO

  • .
  • 2009. december 17.

Trafik

Ne ijedjenek meg, nem a nyomda ördöge tenyerelt a címbe! Szójátékkal van dolgunk, melynek értékelésétől - játékszabály híján - eltekintenénk. Inkább elolvassuk a belvárosi (a Képíró utca és a Királyi Pál utca sarkán álló) kisvendéglő "beharangozóját", hogy másfelé kalandozzon gondolatunk: "Egy franciás-magyaros bisztrót álmodtunk meg, amelynek fúziós konyhája tradicionális magyar ételeket szerepeltet az évszakonként megújuló szűk étlapján, amelyek mind a modern konyhatechnológiák, mind a francia étkezési kultúra alkalmazása révén válnak fúzióssá." Az már végképp a mi bajunk, hogy a "fúziós" hallatán egyből a Weather Report ugrik be, ám ez megint csak az elnevezésen való ugrálást idézi elő.
Eszünkbe jut az 1970-es években előszeretettel alkalmazott zenei szakkifejezés szinonimája, a "dzsesszrock", aminek nagyjából annyi értelme van, mint a "borssó"-nak. A kör bezárult.

Szerencsénkre a Borssó "hangulatát" nem kétségbeesett, petróleumlámpás lakásfoglalással, régiségboltból és falusi házak padlásáról faszolt "relikviák" felhasználásával, vagyis a szokásos parasztlázadással érték el, hanem kerestek egy szakembert, aki ért a lakberendezéshez, és aki nem azon agyalt, hogy "minél meghittebb" legyen a hely. Inkább azt tartotta fontosnak, hogy a bistro a kis alapterület ellenére is tágasnak tűnjön: a bútorokat, a terítéket, a dekorációt pedig leginkább a "minőségi" jelzővel illesse az, aki illet. Más lapra tartozik, hogy az ilyen - komoly anyagi áldozattal járó - befektetést hány vendéglős engedheti meg magának.

A választék szerény, ami reményekre jogosít, a felszolgálás mintaszerű, ami viszont ilyen környezetben kötelező. Amikor pedig sima üvegpohárban kapjuk a baconos csipszszel feldobott csicsókakrémlevest (990 Ft), örömmel tapasztaljuk, hogy a kellemes meglepetés nemcsak a tálalásra, az ételre is vonatkozik. A folytatás is az ínyenceknek, no meg az ételfotók rajongóinak kedvez, a mozzarellakosárba tett gombás rizottó (1990 Ft) éppúgy minden képzeletet felülmúl, mint a baconos burgonyatortán fészkelő kacsacomb (2590 Ft): a szemkápráztatás keveredik káprázatos ízekkel. És akkor még nem beszéltünk a gesztenyemousse-ról (1190 Ft), ami ragyogó újdonsággal, a kocsonyás gesztenyemasszával örvendezteti meg érzékszerveinket.

Hibakeresőnk felmondja a szolgálatot, soha ne legyen rosszabb évvégénk!

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.