étel, hordó - Delhi Darbar

  • .
  • 2011. október 13.

Trafik

Ma már egy indiai éttermen legfeljebb annyira lepődünk meg, mint amikor gulyáságyút látunk a Vasas-juniálison. Például a Dohány utcában, az Akácfa utca közelében már hosszú évek óta szerénykedik a Delhi Darbar nevű létesítmény, de még csak azt sem mondhatnánk, hogy elkerülte a figyelmünket.
Egyszerűen beleolvadt a környezetbe, akár a szomszédos számítástechnikai bolt.

De amikor elolvastuk a honlapjuk ajánlóját, mindjárt céltudatossá vált a környékbeli bóklászás. "A Darbar szó iráni kifejezés, jelentése: a sah nemes udvara. Később Indiában és Nepálban a szó az uralkodó udvarát vagy feudális fogadását (sic!) jelentette. Utóbb törvénybe iktatták és lejegyezték a perzsák és a perzsa-türkmén uralkodók. A Darbar szó jelölhet feudális államgyűlést, melyen a fejedelmi államok ügyeit intézték, vagy csupán ünnepi összegyűlést, mint a britek uralkodása idején." Ételről ugyan nincs szó, ám úgy véltük, a sorok e "feudális államgyűlés" büféjét is elrejthették. Ott pedig csuda dolgok lehetnek.

Például egy kisded a pult mögött. Természetesen nem ő a csapos - sőt egyáltalán nincs csapos -, ám anyukája (?) vélhetően a személyzet tagja. Hamarosan előkerül egy másik hölgy is, s innentől kezdve már ketten foglalkoznak a csöppséggel; ő legalább annyira tündéri, mint amennyire éhesek vagyunk mi. Ám úgy tűnik, hogy ez - rajtunk kívül - senkit nem érdekel. Az étlapnak nem csak tanulmányozására, de a bemagolására is lenne időnk, ám mit érnénk vele, ha senki nincs, akinek felelhetnénk belőle.

Végül csak sort kerítenek ránk is. Sokat várunk a del shorba nevű lencselevesre is (510 Ft), bár cseppet sem vigasztal. Túlságosan forró, viszont egyedi ízt vagy bármi "egyéniséget" nem találni benne. Ellenben a seekh kabab, vagyis a darált bárányhús tekercs (1950 Ft) olyan csípős, hogy a könnyünk kicsordul. Ez még nem lenne baj - végül is indiai étteremben vagyunk, nem a Ruszwurmban! -, ám a hús túl száraz, langyosnak is alig mondható; a csalamádéra emlékeztető zöldségköret pedig hótt jellegtelen. Ha mégis muszáj dicsérni valamit, akkor a fokhagymás és a peshawari (aszalt gyümölcsös, kesudiós) nanra (320, illetve 530 Ft) mondhatnánk, hogy nem okoz csalódást, sőt egész jó. Ez körülbelül annyit jelent, mintha a bajai halászcsárda fehér kenyerét ajánlanánk.

Delhi Darbar, gyorsan elfelejtünk.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?