étel, hordó - KARMA

  • .
  • 2008. február 28.

Trafik

Úgy érkezünk az Oktogonra, hogy "megtanultuk mi már ezt a harcot". A biobolt eladójának felvilágosítása szerint ugyanis az étel nem étel, hanem energia, kizárólag rajtunk múlik, mit értünk alatta. "Nos, ez látszólag egy teljes kiőrlésű Graham-cipó - mutatott az asszony az antikolt pékárura -, de a maguk szervezete sem maradhat tétlen.

Úgy érkezünk az Oktogonra, hogy "megtanultuk mi már ezt a harcot". A biobolt eladójának felvilágosítása szerint ugyanis az étel nem étel, hanem energia, kizárólag rajtunk múlik, mit értünk alatta. "Nos, ez látszólag egy teljes kiőrlésű Graham-cipó - mutatott az asszony az antikolt pékárura -, de a maguk szervezete sem maradhat tétlen. Természetesen nem az emésztésről beszélek, annál jóval többről van szó. Nevezetesen, hogy minden organizmus maga választja ki a neki megfelelő energiát. És ennek megfelelően alakul át. Nemcsak a napfény selyméből, a patak csobogásából, a szikla koppanásából, de - és ezt jegyezzék meg mindhalálig! - az odakerülő táplálékból is. Hiába dúdolgatják naphosszat a Hadd főzzek magamnak kezdetű dalt, ha nem értik a lényegét! Hiába tépnek egymás hajábaÉ"

"Nem mondja" - mondtuk vidáman, és miközben arra gondoltunk, hogy vajon energetikai szempontból mit jelenthet személyesen egy diszkosz méretű bécsi szelet, vagy éppenséggel 15 deka citromos nápolyi, már fordultunk ki az üzletből. A dolog mégis némi hatással bírt, mivel amikor a Liszt Ferenc térre érve megláttuk a Karma feliratú cégért, képtelenek voltunk nem bemenni a gyanús kinézetű bejáraton.

A hely pontosan úgy néz ki, ahogy a botcsinálta "agent spirituel" elképzeli a mesés Keletet: krisnák, buddhák, elefántok, füstölők, gyertyák. De mivel az "India-shopok" választékánál jóval igényesebbek e dísztárgyak, meg a bútorok és a terítékek is, nem mondhatunk semmi rosszat. A felszolgáló hölgy mosolyáról sem - őszintének látszik. Különösen, amikor a heti ajánlatban szereplő "Karmaburgert" (2600 Ft) ajánlja, amiről nekünk ismét a biobolt energetikusa jut az eszünkbe. Mellőznénk az ezzel kapcsolatos részleteket, és inkább az étlap részleteiben merülünk el.

A hagyományosnak mondható választékot az orientalizmus jegyében, tandoori és wokkülönlegességekkel dobták fel, ennek megfelelően mi is - akár a Nap -, keletről indítunk. Az startkockára helyezett indiai töltött naan kenyértáskákról (1100 Ft) csak jót mondhatunk: semmivel nem maradnak el az erre specializálódott létesítmények becses darabjaitól, ez annyit tesz: hozzák a magyar átlagot. Ellenben a wokban sült rukkolás, tofus sült rizs kesudióval és szárított paradicsommal (1950 Ft) már igazi mestermunka, ami - összetétele ellenére - teljesen egyedi ízvilágot testesít meg. Azóta keressük benne a Távol-Keletet, mégse találjuk.

Meg aztán úgyis itt van Amerika! Felszolgálónk mosolyától megrészegülve a Karmaburger mellett döntünk. Bárcsak ne tettük volna! Amit kapunk, a legmerészebb várakozásunkat is alulmúlja. A szottyadt puffancsban (vö. Moszkva téri hamburgeres) kétségtelenül marhahús lapul, ám a nagy igyekezetben sikerült egy részét elszenesíteni. A mellékelt sült krumpliról és a zöldségekről megállapíthatjuk, hogy a fogyaszthatóság határán belül vannak. Megfogadjuk: legközelebb a környékbeli gyorsétkezdék valamelyikében próbálkozunk az ilyesmivel. Tizedannyiért.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.