étel, hordó - ZÖLD BÉKA

  • .
  • 2010. április 1.

Trafik

"A vendéglő az 1918-19-es évek óta kisebb megszakításokkal fogadja vendégeit. A vendégek hamar megkedvelték a vendéglőt.
Az Ipartestület több esetben elismerte, díjazta tevékenységét, és a soroksári Duna-part egyik elismert gyöngyszeme, közkedvelt helye lett."

A beharangozó igazán ütős, ám arról nem esik szó, hogy a gyöngyszem megközelítése meglehetősen sztalkeres mutatvány. A ráckevei HÉV "Soroksár, Millennium-telep" megállóhelyénél van egy szép, nagy Shell-benzinkút, ott kell jobbra fordulni - a viszontagságok ekkor kezdődnek. Miután átbukdácsolunk egy barnamezős beruházásra is alkalmatlan ipari telepen, nem kell sok, hogy valóban a Dunának menjünk. Keskeny, de nagyon-nagyon meredek út visz a partra, nincs se korlát, se kerítés, úgyhogy legyünk figyelmesek, ha futkározó kisgyerek is van a társaságunkban.

Szerencsére a partvidéken már nyoma sincs az indusztriáliának, horgásztanyák keverednek legfeljebb közepes méretű családi házakkal, úgy tűnik, nem véletlenül hívják a folyót errefelé Kis-Dunának. A Zöld Béka sem valami gigantikus építmény, ám itt kimondottan feltűnő. Kívülről hangulatos - elsősorban teraszának köszönhetően -, odabent viszont valamiféle ideiglenességet érzünk: a narancssárgára festett falon néhány "fradis" tányér, a terített asztalok ilyen-olyan SZOT-üdülőket juttatnak eszünkbe. Noha a hely szlogenje így hangzik: "Tél, tavasz, ősz vagy nyár? / A Zöld Béka Önre vár!", evidens, hogy a melegebb időszakban van itt nagy élet. Most viszont csak a "fő helyre" állított szintetizátoros - a hangszer alatt hirdetés: "Kazik (mármint kazetták - a szerk.) itt kaphatók!" - emeli az ebéd fényét. Örömünkre szolgál, hogy a Budapest TV legszebb napjait idéző előadó tisztában van a "diszkrét hangerő" fogalmával, és azt sem bánjuk, hogy a la carte helyett - vasárnapi meglepetésként, 2290 forintért - svédasztalt terítettek.

Mindkét levest (hús és korhely) kipróbáljuk, az előbbi kissé kockásnak tűnik, a káposztás kijózanító viszont tökéletes mestermunka a "háziasok" kategóriában. A töltött paprika és a tarjás, főtt tojásos sólet is jóféle hazai ízeket juttat eszünkbe, ellenben az őszibarackos csirkemell sült krumplival önkiszolgálósan közönséges. (Volt még pacal, de azt kihagytuk.)

Desszertből viszont csak egyféle van, túrós rétes, de kár lenne ugrálnunk, a nagymama is csak komoly ünnepeken készített többféle tésztát.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?