tévésmaci - BOLOND LENNÉK

  • .
  • 2010. április 1.

Trafik

Hát bolondok maguk? Mert ha nem, akkor is keressenek gyorsan egy április elsejei rendezvényt, és ha szerencséjük van, annyira másnaposak lesznek, hogy elfelejtik bekapcsolni a tévét. Pénteken (április 2.) reggel kilenckor kezdi sorozatban vetíteni az m1 a Wagnert, ami inkább a "Na, mi újság Wágner úr?" című dallal mérhető össze, mint a mester dalszínházi produkcióival.
Igényes popzene, bár korábban európai sztárparádénak hívták az ilyet. A címszerepben Richard Burton (képünkön), de Vanessa Redgrave, Lawrence Olivier és persze Franco Nero is játszik. Viszont az idegbajos bajor király szerepében Gálffi László még pofátlanul fiatal. Erre mondanám, hogy tévézés helyett inkább menjenek a Ludwig Múzeumba, de az csak tízkor nyit. Na, de tényleg jobban tennék, ha keresnének más elfoglaltságot. Különben reggelig nézhetnek olyan marhaságokat, mint az Annapolis - Ahol a hősök születnek (Viasat 3, 21.20), Gábriel - A pokol angyala (Cinemax 2, 21.50) vagy 22.10-kor az HBO-n az Alien 3 - A végső megoldás: Halál, illetve 2.40-kor az Alien vs. Predator - Halál a Ragadozó ellen.

Szombaton muszáj megragadnom a szolgálati távkapcsolót, orosz delegáció érkezik, engem kértek fel kalauznak. Azt már 1979-ben, egy leningrádi IBUSZ-úton kisasoltam, hogy a muszkánál is szombaton kerül kitüntetett helyre tévé, de ne úgy értsék, hogy a Vologya bácsi sötétkék zakójára. Nos, barátocskáim, ha meg akarjátok tudni, mi volt nálunk, amikor odahaza Joszip Kobzon még csak a szárnyait bontogatta, nézzétek meg a Made In Hungáriát (HBO, 13.40), utána a Kék bálványt (m1, 16.45), ami az első magyar hangosfilm, és akkorát égett a maga idején (1931), mint a fatornyos Moszkva. Vacsora előtt pedig legyen egy vidám meskete 1960-ból: Fűre lépni szabad (19.15, Filmmúzeum). A főszerepben Páger Antal, rendezte Makk Károly, ha pedig elfogy a vodka, és komolyra fordulnának a dolgok, hajnalig húzhatjátok a majd' háromórás Baader-Meinhof csoporttal (HBO, 1.15), ami remek altató: nem csap fejbe, csak elringat.

Elég baj nekem, hogy a gyerek mostanában az Európa Kiadóra kattant rá, és ha vasárnap reggel megint azzal ébreszt, hogy "hová menjek ma, diszkóba vagy templomba", esküszöm, ki sem szállok a tévéfotelből. Íme a lista: Folytassa, Cleo! (17.05, Filmmúzeum) a bolondok napjára, Tolsztoj Feltámadásának első része (20.00, Duna) a jobb napokat is látott Taviani testvérekre, végül pedig a Fivér (22.05, Cinemax) Takeshi Kitanóra, vagyis megint csak április bolondjára emlékezve.

Ha már belekezdtem, a Feltámadás végéről (Duna, 20.00) nem maradok le hétfőn. Ám kedden és szerdán mindenről. Ellenben csütörtökön távkapcsoló-váltófutást rendezek, és ha szerencsém van, összejön egy igazán érdekes darab. Az indulók: Kamondi Zoltán: Kísértések (21.30, m1), Leslie Nielsen: Csupasz pisztoly 2 és 1/2 (21.20, tv2), Hitchcock: Madarak (21.30, Cinemax).

De a végén úgyis Ördögök (0.40, Cinemax2) jönnek. Ken Russell r. kat. őrjöngése nyomán garantált az álmatlanság. Legalábbis ezt mondta a film bemutatója után egy kritikus. Csakhogy az harminckilenc éve volt. Ne dőljenek be a régi mesének!

Figyelmébe ajánljuk